Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nikto sa tu nevzdáva, vraví prvý Slovák, ktorý hral futbal na Islande

Severnejšie to hádam už ani nešlo. Pavol Kretovič bol po páde železnej opony prvým Slovákom, ktorý s futbalom zamieril na Island. Košický rodák premenil svoj angažmán na domov.

18.10.2022 16:15
Pavol Kretovič Foto:
Pavol Kretovič (vpravo) v drese Breidabliku.
debata (1)

Ukončil kariéru a následné roky venoval práve tamojšiemu futbalu. Pätnásť rokov trénoval rôzne kategórie. Chlapcov i dievčatá. „Nemal som v pláne zostať. Spôsob života sa nám tu však veľmi zapáčil. A roky rýchlo plynuli,“ vysvetľuje.

Dnes je už mimo futbalového diania, no rád zájde na islandskú ligu.

Keď Islanďania postúpili na svetový šampionát 2018 do Ruska, urobili sme s ním rozhovor a zakončili otázkou v štýle „čo by bolo keby“. Čo ak raz Slovensko narazí na Island, bude si bývalý československý ligista vedieť po takmer 30 rokoch života v krajine gejzírov vybrať?

„Nad takouto možnosťou nepremýšľam. Dúfam, že sa tak nestane. A ak áno, pohovoríme si o tom neskôr,“ odvetil vtedy.

Ten čas prišiel. Žreb kvalifikácie majstrovstiev Európy 2024 zviedol Slovensko a Island do jednej skupiny a my sme niekdajšieho obrancu košickej Lokomotívy, ktorý v roku 1991 prestúpil do Breidabliku, oslovili opäť.

Bez rešpektu

Ako veľmi sa za päť rokov zmenil futbalový Island?

„Sebavedomie sa citeľne zvýšilo. Do tunajšieho futbalu tečie ešte viac peňazí a vznikli tu nové ihriská. Aj záujem je väčší – medzi chlapcami i dievčatami. Len nedávno si reprezentácia žien zahrala o priamy postup na MS v Porte proti Portugalsku. Žiaľ, tento sen sa tesne nenaplnil,“ vraví 65-ročný slovenský rodák.

A čo muži? Na svetovom šampionáte fandil sympatickým Vikingom celý svet, veď pre 300-tisícovú krajinu to bola na tomto fóre premiéra. Napokon, islandský sektor bol neustále vypredaný, až desať percent tamojšej populácie si našlo cestu do Ruska. Islanďania v skupine prehrali s Chorvátskom 1:2, s Nigériou 0:2, remizoval však s Messiho Argentínou 1:1.

Pavol Kretovič svo svojím synom. Foto: Archív Pavla Kretoviča
Pavol Kretovič Pavol Kretovič svo svojím synom.

„S dnešným mužstvom sa to len ťažko porovnáva. Bola to výnimočná generácia, ktorá sa formovala niekoľko rokov. Hráči stabilne pôsobili v kvalitných európskych kluboch – od Premier Legaue, cez Seriu A, Bundesligu až po holandskú súťaž. Dnes je to mladý tím a futbalistov z elitných súťaží v ňom nenájdete. Hrajú skôr doma alebo v iných škandinávskych ligách,“ opisuje momentálny stav v reprezentácii.

Portugalsko, Bosna a Hercegovina, Slovensko, Luxembursko, Lichtenštajnsko – piati súperi, ktorých na budúci rok Island postupne vyzve. Slovenským mediálnym priestorom sa ozývali hlasy, že reprezentácia mala pri žrebe opäť šťastie. Bola totiž až v piatom výkonnostnom koši a okrem Portugalska dostala viac-menej prijateľných súperov.

„Aj na Islande zareagovali na žreb veľmi pozitívne. Tiež si myslia, že je to hrateľná skupina a dá sa z nej postúpiť. Islanďania sú sebavedomí a hrdý národ. Nikdy sa nevzdávajú a bojovať budú zo všetkých síl. Nemajú prehnaný rešpekt. Ani pred Portugalskom. Slovensko nepodceňujú, no veria, že pred vlastnými fanúšikmi ho zdolajú,“ dopĺňa.

„Mimochodom, ľudia na ostrove sú veľkí optimisti. Akoby pre nich nič nebolo nemožné,“ pokračuje Kretovič a potvrdzuje dávnejší prieskum OECD. Podľa neho až 70 percent Islanďanov verí, že sa bude mať lepšie, ako dnes. „Viac optimizmu by som doprial aj domov na Slovensko. A ešte pracovné a sociálne istoty a menej byrokracie,“ podotýka.

Éra Vikingov?

Ale späť k futbalu. Kretovič situáciu v slovenskej reprezentácii zväčša pozorne sleduje. Neuniklo mu, že po nevydarenom období dostal na lavičke priestor taliansky tréner Francesco Calzona. Problém v tom nevidí. „Nakoniec, aj Islanďania dosiahli najväčšie úspechy pod vedením zahraničného trénera – Švéda Larsa Lagerbäcka,“ porovnáva.

Islandský futbal vraj vo svojej podstate zostáva tým, čím bol. Je založený predovšetkým na obrovskej bojovnosti. „Problémy mu môžu robiť mužstvá, ktoré dokážu podržať dlhšie loptu na kopačkách. To však nikto nemá rád, takže nič prevratné vám nepoviem,“ usmieva sa.

Island mal v minulosti niekoľko výborných futbalistov, tým najväčším aj naďalej zostáva Eidur Gudhjonsen. Bývalý hráč Chelsea či Barcelony sa vo štvrťfinále Eura 2016 lúčil s hviezdnou kariérou. „Naďalej zostáva rešpektovanou osobnosťou, jedným z tunajších top športovcov. No mali sme aj veľa úspešných hádzanárov, ktorí priniesli z olympiády v Pekingu striebro,“ vraví hrdo.

My však vzápätí reč opäť zvrtneme na futbal. Vraciame sa na sever Európy, tentoraz do Nórska. Lebo je to práve Nór, kto je novodobou futbalovou superstar. Erling Haaland je už dnes podľa mnohých najlepším hráčom sveta. Môžeme byť vari svedkami éry futbalových Vikingov? Kretovič v tomto prípade zostáva nad vecou.

„Erling je výnimočný, to áno, ale jeden hráč dobré mužstvo nerobí. Ak však bude mať Nórsko jedenásť takýchto Haalandov, potom bude majstrom sveta. Takže si myslím, že nám éra futbalových Vikingov nehrozí,“ odpovedá tajuplne. „To sa skôr tímy Vikingov transformujú na technické mužstvá,“ pripomína.

Zrejme k tomu všetko smeruje. Na Islande vraj rastú nové ihriská i kryté haly, kde sa najlepšie cibrí technika. „Takmer pri každej základnej škole je malé futbalové ihrisko s umelou trávou a mantinelmi,“ chváli miestne podmienky na rozvoj.

Bez Portugalska

Do vzájomného zápasu zostáva ešte veľa dní, prvý duel je na programe 17. júna na severe Európy. Na záver teda nedáme pokoj a po piatich rokoch sa pýtame ešte raz. „Slovensko alebo Island?“

„Prajem si, aby na ME postúpili Slováci aj Islanďania. Pre zmenu tam raz nemusia byt Portugalci,“ zasmeje sa Kretovič s tým, že je to viac zbožné želanie, ako tip.

Nuž, pohovoríme si o tom neskôr.

Najlepší futbalisti v histórii Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
81. Josef Masopust
Kariérny vrchol:...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #islandskí futbalisti #Pavol Kretovič