Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Môžu čeliť aj Ronaldovi. Slováci spoznali súperov v boji o ME

Súpermi slovenských futbalových reprezentantov v kvalifikácii ME 2024 budú tímy Portugalska, Bosny a Hercegoviny, Islandu, Luxemburska a Lichtenštajnska.

09.10.2022 12:49 , aktualizované: 15:00
Slovensko, futbal, Francesco Calzona Foto: ,
Tréner slovenských futbalistov Francesco Calzona so svojimi zverencami.
debata (4)

Rozhodol o tom nedeľný žreb vo Frankfurte nad Mohanom, ktorý Slovákov posunul do šesťčlennej J-skupiny. Slováci boli pred žrebom v piatom výkonnostnom koši.

V kvalifikácii ME sa predstaví 53 tímov, ktoré budú súperiť o 23 miesteniek. Priamy postup si zabezpečia prvé dva tímy z každej skupiny a tímy na tretích miestach sa popasujú o zostávajúce tri miestenky v 12-člennej play off na základe Ligy národov.

Kvalifikačné zápasy sa odohrajú v piatich asociačných termínoch od jari do jesene 2023: 23. – 25 marca, 26. – 28. marca, 16. – 17. júna, 19. 20. júna, 7. – 9. septembra, 10. – 12. septembra, 12. – 14. októbra, 15. –17. októbra, 16. – 18. novembra, 19. – 21. novembra. Zápasy fázy play off sú na programe na jar 2024, finále sa odohrá 26. marca.

Srbsko SR Bielorusko Futbal LN 6. kolo Čítajte viac Žreb kvalifikácie ME 2024 sme sledovali ONLINE

Slovenskí futbalisti sa v kvalifikácii pokúsia o tretiu účasť na ME v ére samostatnosti. V roku 2016 postúpili na záverečnom turnaji do osemfinále, v ktorom podľahli Nemecku 0:3. O štyri roky na ME 2020, ktoré sa pre pandémiu hrali v neskoršom termíne, nepostúpili zo základnej skupiny.

„Určite najsilnejšie mužstvo v našej skupine je Portugalsko, o tom niet pochýb. Nikdy však dopredu neviete. Futbal prináša mnoho prekvapení.

My sa musíme snažiť, so všetkými hrať na tej istej úrovni a predvádzať dobrý futbal. Musíme sa sústrediť predovšetkým na seba. Musíme veriť, že môžeme postúpiť. Podarí sa nám to iba vďaka tvrdej práci,“ povedal vo videu na webe Slovenského futbalového zväzu (SFZ) tréner slovenského mužstva Francesco Calzona.

„Pri žrebe si nevyberáte. Súperov, ktorých nám vyžrebovali, beriem ako fakt.

Samozrejme, mohlo to byť horšie aj lepšie… Som rád, že na Slovensku budeme mať možnosť vidieť mužstvo absolútnej svetovej špičky – Portugalsko. Budeme robiť všetko pre to, aby sme v každom zápase uhrali dobrý výsledok,“ nadviazal šéf SFZ Ján Kováčik.

Zloženie kvalifikačných skupín prinesie viaceré zaujímavé konfrontácie. V C-skupine na seba narazia obaja finalisti uplynulého šampionátu Taliani a Angličania, ktorých doplnia Ukrajina, Severné Macedónsko a Malta.

Viacero geografických susedov sa stretne v zápasoch „géčka,“ v ktorom sú tímy Maďarska, Srbska, Čiernej Hory, Bulharska a Litvy.

Na ME, ktoré budú od 14. júna do 14. júla 2024 v Nemecku, sa predstaví 24 tímov. Žreb finálového turnaja sa uskutoční v decembri 2023 v Hamburgu.

Formát podujatia bude rovnaký ako na ME 2016 a 2020. Hrať sa bude v Berlíne, Kolíne nad Rýnom, Dortmunde, Düsseldorfe, Frankfurte, Gelsenkirchene, Hamburgu, Lipsku, Mníchove a Stuttgarte.

V pozícii obhajcov titulu môžu vstúpiť do turnaja Taliani, ktorí vo finále predošlých ME zdolali Anglicko 2:1 po jedenástkovom rozstrele.

Zloženie kvalifikačných skupín ME 2024:

A-skupina: Španielsko, Škótsko, Nórsko, Gruzínsko, Cyprus
B-skupina: Holandsko, Francúzsko, Írsko, Grécko, Gibraltár
C-skupina: Taliansko, Anglicko, Ukrajina, Severné Macedónsko, Malta
D-skupina: Chorvátsko, Wales, Arménsko, Turecko, Lotyšsko
E-skupina: Poľsko, Česko, Albánsko, Faerské Ostrovy, Moldavsko
F-skupina: Belgicko, Rakúsko, Švédsko, Azerbajdžan, Estónsko
G-skupina: Maďarsko, Srbsko, Čierna Hora, Bulharsko, Litva
H-skupina: Dánsko, Fínsko, Slovinsko, Kazachstan, Severné Írsko, San Maríno
I-skupina: Švajčiarsko, Izrael, Rumunsko, Kosovo, Bielorusko, Andorra,
J-skupina: Portugalsko, Bosna a Hercegovina, Island, Luxembursko, SLOVENSKO, Lichtenštajnsko

4 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #ME 2024 vo futbale