Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chýba líder i srdce. Namiesto futbalu hráme hádzanú, hnevá legendu

Nepatrí k tvrdým kritikom svojich nasledovníkov. Tí by jeho niekdajšie schopnosti potrebovali ako soľ.

26.09.2022 13:55
Srbsko SR Bielorusko Futbal LN 6. kolo Foto: ,
Kapitán reprezentácie Milan Škriniar sa teší s autorom jediného gólu Adamom Zreľákom a so spoluhráčmi.
debata (6)

Niekdajší reprezentačný strelec Szilárd Németh (45) síce videl v dvoch zápasoch slovenských futbalistov pod vedením Francesca Calzonu pozitívne prvky, ale veľa ich nebolo.

„Odchádzajúca generácia nás dostala dva razy na majstrovstvá Európy a raz na svetový šampionát. Ich nasledovníci na nich ešte nedorástli,“ tvrdí rodák z Komárna.

Slováci ukončili púť v C-divízii Ligy národov. Aké sú vaše dojmy?

Nie je to ideálne. Človek by radšej chválil a hľadal pozitívne veci. Treba si však uvedomiť, že od postupu na majstrovstvá Európy 2020, vrátane turnaja, nepredvádzame taký futbal, aký by sme si predstavovali.

Čím to je?

Vedeli sme, že príde výmena generácií. Tá odchádzajúca nás dostala dva razy na ME a raz na svetový šampionát. Ich nasledovníci na nich ešte nedorástli. Zrejme sme mali začať s ich prípravou skôr. Chalani sa musia niekde chytiť.

Zápas Slovenska proti Bielorusku v Lige národov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Juraj Kucka strelil v 1. polčase gól, no systém...

V Lige národov na to mali ideálnu príležitosť, ale nepodarilo sa im to. Prečo?

Niektorí hráči, ktorí boli na ME 2017 do 21 rokov, sa nepresadili tak, ako Škriniar či Lobotka. Keď v Neapole nehrával, bol polovičný. Teraz je úplne niekde inde a to je ďalší problém – naši hráči nehrávajú pravidelne v kvalitných kluboch.

Čo vám ešte pri reprezentácii chýba?

Viac srdiečka. Zjavne nemáme toľko individuálnej kvality a tú treba doplniť bojovnosťou. Zápasy s takýmito mužstvami musíte oddrieť. Aj v minulosti sme s takými súpermi hrali.

Museli sme ich zlomiť – rýchlym gólom a ďalšími presnými zásahmi. Hráči si ešte nestihli osvojiť Calzoneho taktiku a ani komunikácia v taliančine asi nie je hladká.

Srbsko SR Bielorusko Futbal LN 6. kolo Čítajte viac Kalkulačky netreba, pomoc trpaslíkov áno. Čo spasí Slovákov?

V šiestich zápasoch dali Slováci päť gólov. Čo nám vpredu chýba?

Osobnosť, ktorá to vezme na seba. Španieli či Manchester City hrajú takéto zápasy stále. Dobíjajú blok, ale sú tam nábehy a kolmé prihrávky na hráčov, ktorí sú v pohybe a smerom i tvárou otočení k bránke.

Slováci si proti Bielorusom preberali lopty chrbtom k nej. Potom je ťažké vytiahnuť na seba obrancu a prekvapiť. A keď sa to aj podarilo, prišiel center. Nie vždy vydarený a bez adresátov – hlavičkárov.

Videli ste v tíme nejaké prvky nového trénera?

Proti Azerbajdžanu sme v druhom polčase vysúvali pressing i obrannú líniu vyššie. Tiež to však bolo útržkovité. Držali sme loptu, ale to nič neznamená. Azerbajdžan šiel do vedenia a bránil ho.

SR futbal LN C 5. kolo 3. skupina Azerbajdžan TTX Čítajte viac Talian zatiaľ splynul s davom. Slováci hrajú futbal po záruke

Bielorusi vymenili siedmich hráčov a tiež sa nehrnuli dopredu. Prídu aj iní súperi v kvalifikácii majstrovstiev Európy 2024. Uvidíme, či nových prvkov bude viac.

V Lige národov sme boli favoritom skupiny. Budúci rok v boji o ME 2024 to však platiť určite nebude. Uvoľní sa tlak alebo sa zvýši?

Neviem, ale určite nezmizne. Tlak je vždy. Opäť postupuje 24 mužstiev, šanca dostať sa na šampionát bude značná. Calzona môže časom mužstvo posunúť, nie je v ľahkej situácii.

Ak sa však chce s tímom dostať na Euro 2024, nesmieme hrať hádzanú. Obliehať bez myšlienky s loptou z jednej strany na druhú cez stopérov.

Partnerky slovenských futbalistov Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Milan Škriniar a Barbora Hrončeková.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Szilárd Németh #Francesco Calzona