Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poriadok a odvaha. Začína sa nová éra podľa Calzonových prikázaní

Slovensko má dobrých futbalistov, ale niektorí nejdú na sto percent a to sa zmení. Budem na nich tvrdý, na zraze nesmú myslieť na kluby.

21.09.2022 16:18
Francesco Calzona Foto: ,
Francesco Calzona s realizačným tímom na svojom prvom tréningu v Šamoríne.
debata (3)

Situácia nie je ideálna, nesmieme stratiť ani minútu.

Mám nálepku defenzívneho trénera, ale moje myslenie je ofenzívne.

Treba robiť čo najmenej chýb a vytvoriť novú identitu národného tímu.

Už vo štvrtok sa ukáže pätoro akýchsi prikázaní Francesca Calzonu v praxi. Nový tréner futbalovej reprezentácie si odkrúti debut – na slovenskej lavičke i poste hlavného trénera.

Jeho zverenci otvoria novú éru zápasmi tretej skupiny C-divízie Ligy národov s Azerbajdžanom (štvrtok o 20.45 v Trnave) a Bieloruskom (v nedeľu o 18.00 na neutrálnej pôde v srbskom meste Bačka Topola). Oba duely budeme sledovať online.

Francesco Calzona Čítajte aj Calzona je veľká kapacita. Spolupracoval so slávnymi menami

Nepresná nálepka

Slovensko už dávno nepripomína toho nepríjemného outsidera, ktorý zvládal súboje s „rovesníkmi“ a často obral o body aj silných. Pod vedením Štefana Tarkoviča síce postúpilo na Euro 2020. Tam však patrilo k najhorším mužstvám na turnaji a nezmenila to ani výhra nad Poliakmi.

Reprezentácia výkonnostne nerástla ani v kvalifikácii o postup na tohtoročný svetový šampionát. Navyše, oproti európskej kampani sa prestalo dariť aj výsledkovo. V H-skupine prišli Slováci o postupové karty príliš skoro.

Mizéria sa natiahla aj v tohtoročnej edícii Ligy národov. Dve chudobné víťazstvá 1:0 s Azerbajdžanom a Bieloruskom, dve tesné prehry s Kazachstanom (0:1 doma a 1:2 vonku) a najmä zlý herný prejav spôsobili, že Slovenský futbalový zväz odvolal Tarkoviča a vytiahol prekvapujúce meno.

László Bénes Čítajte aj Po roku a v dobrej forme. Bénes sa opäť usmieva

Majster defenzívy, tak Calzonu volali na Apeninskom polostrove. Päťdesiattriročný Talian chce práve na nej postaviť základy prerodu z ľahko čitateľného mužstva na nepríjemného súpera.

„Táto nálepka nie je presná. Defenzíva musí byť aktívna a efektívna. Všetci jedenásti dopredu aj dozadu. Budeme hrať zakaždým tak, aby sme bojovali o víťazstvo,“ hovoril Calzona.

Slabá divácka kulisa

S mužstvom je štyri dni. Základnú zostavu ešte nemá jasnú, ale hráči ho príjemne prekvapili energiou v tréningovom procese. Hrať bude so štyrmi obrancami a chystá prekvapenia. Potešili ho aj podmienky, v ktorých momentálne pracuje.

Prvý tréning Slovákov pod Francescom Calzonom Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Zamyslený Francesco Calzona na prvom tréningu...

„Chcú zmeniť históriu tejto reprezentácie. Sú pozorní – na ihrisku aj mítingoch – a chcú sa učiť. Najviac som hovoril s najskúsenejšími hráčmi – Kuckom a Pekaríkom. Chcem vidieť dobrý futbal, to je jediná cesta. Rád by som videl aj odvahu a poriadok. Musia si vážiť privilégium, že reprezentujú rodnú krajinu,“ prezradil Calzona.

V stredu popoludní bolo predaných asi 2500 vstupeniek. Calzona reagoval jednoznačne.

„Teraz nie je nálada najlepšia. Bude to naša úloha, aby sme ich prilákali,“ povedal muž, ktorý si do realizačného tímu priviedol niekdajšieho slovenského futbalistu Pavla Farkaša.

„Vyžiadal som si ho. Bude mi pomáhať s prekonávaním jazykovej bariéry na tréningoch i v zápasoch,“ doplnil Calzona.

Milan Škriniar Čítajte aj Škriniar otáľa so zmluvou, giganti sa zlietajú ako supy. Kto je top favorit?

Nespokojní s herným prejavom

Kapitánom tímu bude Milan Škriniar, ktorý má s Talianskom dobré skúsenosti. Od roku 2017 tam legionárči, najskôr v Sampdorii Janov, teraz v Interi Miláno. Pozdáva sa mu myšlienka plnej koncentrácie na národný tím. Možno aj preto, že sa Interu momentálne v Serii A nedarí.

"Súhlasím s týmto prístupom, tak by to malo byť. Klubové veci majú zostať v klube, rodinné zasa doma. Reprezentácia nie je o oddychu. Bojujeme za krajinu.

Nechcem povedať, že v minulosti to z tejto stránky nebolo na dobrej úrovni, ale naše výkony boli slabé.

Futbal, dresy Čítajte viac Nový tréner, nové dresy. Reprezentanti budú odteraz vyzerať takto

V príhovore nám Calzona povedal, že Slovensko patrí niekde inde a máme byť hrdí na to, že reprezentujeme našich predkov," povedal Škriniar pred štvrtkovým stretnutím.

Kým v Interi vynechal z deviatich zápasov v sezóne len 18 minút, v reprezentácii nedohral druhý duel Ligy národov proti Kazachstanu (0:1). Výkony svojich kolegov vo zvyšných stretnutiach si pozrel a priznal, že to nebol pekný pohľad.

„Bolo to ubojované. Udržali sme nulu vzadu a vyhrali, ale výkony neboli optimálne. Nikto nie je spokojný s takým herným prejavom. Som presvedčený, že nový impulz nám pomôže,“ doplnil Škriniar.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #Francesco Calzona