Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Calzona nie je buran, vie však pritlačiť. Hamšík? Zahral by si v každej repre

Pôvodná predstava bola, že slovenskú futbalovú reprezentáciu by mal viesť domáci či český tréner. Napokon je z toho Talian, ktorý roky asistoval pri úspechoch SSC Neapol. Odporučil ho sám Marek Hamšík. O Francescovi Calzonovi sme sa zhovárali s talianskym novinárom Fabiom Avallonem z portálu ilnapolista.it.

31.08.2022 08:44
Francesco Calzona Foto:
Francesco Calzona.
debata

Aké meno má doma Francesco Calzona?

Je považovaný za veľkého profesionála, seriózneho a mimoriadne dôsledného. Dlho bol zástupcom Maurizia Sarriho a v poslednej sezóne aj Luciana Spallettiho. Mal sa od koho učiť.

Spájalo sa niekedy jeho meno s pozíciou hlavného kouča?

Nie, nespomínam si. Aspoň pokiaľ ide o pozíciu manažéra v Serii A. Napriek tomu o ňom vieme, občas prišiel aj na tlačovú konferenciu, keď mal Sarri trest. Aj Spalletti mu nechával priestor.

Nie je podľa vás hendikep, že doteraz bol iba asistentom? Nie je to zo slovenskej strany risk?

Je to preňho dvojitý skok. Nielenže sa stáva trénerom, ale navyše aj pri národnom tíme. No opakujem, je to ťažký profík, určite sa na túto skúšku poriadne pripraví. Skúsenosti z talianskej ligy a s tímom, akým je Neapol, sa mu hodia. Vie sa o ňom, že taktiku má v malíčku a to sa zrejme čoskoro podpíše aj na hre vašej reprezentácie.

Francesco Calzona Čítajte viac NÁZOR: Brzdime očakávania. Futbal nie je hokej, Calzona nie je Ramsay

Na Slovensku sme mali pred pár rokmi veľmi ráznych trénerov, ktorí vedeli v kabíne narobiť prievan a dokonca verbálne zaútočiť aj na novinárov. Kto prichádza teraz?

(smiech) Od Calzonu čakajte všetko, len nie to, že bude agresívnym buranom. No pozor, ak bude treba, určite si nájde cestu, ako pritlačiť aj na kabínu. Pomôcť mu môže jedna vec – dobre sa pozná s Marekom Hamšíkom a Stanom Lobotkom.

Zarezonoval Calzoneho príchod na slovenskú striedačku v talianskych médiách?

Hovorilo sa o tom v športových správach a na rôznych webových stránkach – predovšetkým tých, ktoré sa zaoberajú Neapolom. Na druhej strane, v Taliansku sme zvyknutí, že naši krajania trénujú zahraničné tímy. V súčasnosti vedie Maďarsko Marco Rossi, v minulosti to boli Trapattoni a Capello, ktorí trénovali prestížne tímy ako Írsko či Anglicko.

Čo by sa muselo stať, aby taliansku reprezentáciu prevzal zahraničný tréner? Viete si niečo také vôbec predstaviť?

Úprimne, ani veľmi nie. Znie to ako vzdialená hypotéza. V Taliansku máme veľkú trénerskú tradíciu. Tento rok bol najlepším koučom v Európe Carlo Ancelotti. Ale nikdy nehovor nikdy. Do 90. rokov sa zdalo nemožné mať v Serii A brankára z cudziny a teraz je to norma.

Čo by ste povedali na to, že by Calzoneho asistentom bol neskôr trebárs Hamšík?

Marek je inteligentný hráč so skvelou víziou. Navyše, má výnimočný charakter a je veľmi pracovitý. Určite by sa po kariére nemal z futbalu vytratiť. Keď tak nad tým premýšľam, spolupráca s Calzonom je dobrý nápad.

Karhan Galis koláž Čítajte viac Experti sa chytajú za hlavy: Calzona ešte nikde netrénoval a už vedie Slovákov

Keď sa povie Hamšík, čo to znamená pre bežného neapolského fanúšika?

Neskutočne veľa. Dlhé roky bol kapitánom SSC, symbolom klubu. Miestni ľudia ho milujú a keď je príležitosť, vždy mu to dajú najavo. Proti Neapolu nikdy nepovedal krivé slovo, okolo jeho osoby nebol žiadny škandál. Zostáva v neapolských srdciach. Nielen pre nespočetne veľa gólov a majstrovských prihrávok, ale aj preto, že Hamšík je veľmi dobrý chlap. Čo mal, to klubu odovzdal.

Chápeme, že Maradona bol iba jeden. Kde je však Hamšíkova pozícia medzi neapolskými legendami?

Ak sa rozprávame o Diegovi v Neapole, potom to nie je iba o športe. Ide skôr o náboženstvo. Bolo by nesprávne porovnávať ho s kýmkoľvek. Marek má v srdciach Neapolčanov a v historických štatistikách klubu špeciálne miesto. Je hráčom s najväčším počtom zápasov (520) v Serii A (408) a v európskych pohároch (80). Hoci nebol útočníkom, za klub strelil 121 gólov, z ktorých mnohé boli naozaj úžasné. Jednoducho legenda.

Uplatnil by sa podľa vás – v najlepších rokoch – aj v talianskej reprezentácii?

Určite. A nielen to, v tom čase by bol v základnej jedenástke v každom národnom tíme na svete. Je to veľký univerzál a to sa počíta.

Ako sa vám pozdávajú súčasné výkony Stanislava Lobotku?

Spočiatku to mal ťažké. Keď prišiel, nebol v požadovanej forme a Gennaro Gattuso mu nedával dostatočný priestor. Pod Spallettim však doslova ožil a v súčasnosti je stálicou tímu. Po prvom zápase aktuálnej sezóny ho tréner dokonca prirovnal k slávnemu Andrésovi Iniestovi. To síce trošku prehnal, no dáva to tušiť, že Lobotkovi sa aktuálne darí.

Francesco Calzona Čítajte viac Žarty aj vracanie. Calzona si plní sen, na Slovákov vytiahne tvrdú ruku

Hamšík nedoviedol Neapol k titulu. Môže to vyjsť v ére Lobotku?

Nepovedal by som, že Hamšík zlyhal. Neapol s ním vyhral dva Talianske poháre a jeden superpohár. Scudetto nám tu chýba od čias Diega. V tejto chvíli ešte neviem, či toto bude dobrá sezóna, Neapol vymenil príliš veľa hráčov. Zdá sa však, že tí, ktorí prišli, sú dobre pripravení. Uvidíme, bola by to veľká udalosť pre všetkých fanúšikov Neapolu a samozrejme aj pre Lobotku.

Aký má slovenský futbal cveng vo vašej krajine? Bol by to prijateľný súper v kvalifikácii ME 2024?

V Taliansku vždy venujeme veľkú pozornosť východoeurópskemu futbalu. Tímy ako Sparta Praha alebo Slavia sú veľmi rešpektované. Pred desiatimi rokmi Neapol dvakrát prehral proti Viktorii Plzeň, ktorá sa tento rok stretne v Lige majstrov s Interom. Taliansko v minulosti už na Slovensko narazilo, naposledy na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike. Prehrali sme 2:3. Slováci by boli opäť ťažkým súperom.

Mimochodom, futbalová verejnosť sa už vyrovnala s nepostupom do Kataru?

Poviem to inak: skutočným prekvapením bolo, že sme ovládli európsky šampionát pred dvomi rokmi. Talianska reprezentácia neprežíva najlepšie chvíle, všetci dúfame, že to nebude trvať dlho.

Čo treba vedieť o novom trénerovi reprezentácie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Francesco Calzona má 53 rokov a narodil sa v...

Na Slovensku denne sledujeme špekulácie talianskych médií ohľadom prestupu Milana Škriniara. Čo si myslíte, nastal už jeho čas?

O jeho prestupe do Paríža sa naozaj popísali tony papiera. V tejto chvíli sa zdá, že prestup sa odkladá na budúci rok. Milan je veľmi silný obranca, je prirodzené, že ho chcú uchmatnúť ešte bohatšie kluby, ako je Inter. Pre Seriu A, v ktorej hrali vždy vynikajúci obrancovia, by to bola veľká strata.

A čo Cristiano Ronaldo? Podľa posledných správ súhlasil s prestupom do Neapola…

Všetci by ho tu chceli vidieť. Aj keď už nie je mladý, mohol by byť hráčom, ktorý dokáže priviesť Scudetto späť do Neapola. A teraz si predstavte, že by CR7 nosil na hrudi dres s číslom desať, ktoré kedysi patrilo Maradonovi. To by bolo naozaj niečo veľké.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francesco Calzona #Fabio Avallone