Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Experti sa chytajú za hlavy: Calzona ešte nikde netrénoval a už vedie Slovákov

Slovenskú futbalovú reprezentáciu druhýkrát v histórii povedie zahraničný tréner. Novým šéfom lavičky SR sa stal Talian Francesco Calzona.

30.08.2022 13:19
debata (12)
Nový kouč Slovenska Francesco Calzona. Foto: CARLO HERMANN / AFP / Profimedia
1. Calzona sa narodil Nový kouč Slovenska Francesco Calzona.

Pravda oslovila viaceré futbalové osobnosti s otázkou: Urobil Slovenský futbalový zväz správne rozhodnutie?

Miroslav Karhan

Pripadá mi to ako z núdze cnosť. Calzona ešte poriadne nikoho netrénoval a už je kouč reprezentácie. Zároveň platí, že je veľký rozdiel medzi hlavným trénerom a asistentom.

Prekážkou môže byť aj jazyková bariéra. Talian nikdy nepovie svoje myšlienky presne, ak bude rozprávať v inom, napr. anglickom jazyku alebo použije tlmočníka . Za mňa by som vybral slovenského, možno ešte českého trénera.

Francesco Calzona Čítajte viac Zahraničná cesta. Futbalovú reprezentáciu povedie Talian

Dušan Galis

Je hanba, že Slovensko si nedokáže vychovať trénera pre vlastnú reprezentáciu. Fakt, že kompetentní vybrali zahraničného kouča, považujem za degradáciu slovenského trénerského remesla. Boli sme majstrami Európy, majstrami Československa.

Máme úspešných kormidelníkov, ktorí vychovali množstvo skvelých futbalistov. Mrzí ma, že vedenie zväzu siahlo po odborníkovi zo zahraničia.

Marián Zeman

Skúsenosti z klubového futbalu má, reprezentačný futbal je však niečo iné. Ešte nebol hlavný kouč a vyvstáva otázka, či zvládne túto úlohu. Hlavný tréner totiž musí byť aj psychológ a dobrý manažér. Odbornosť však má, v tomto smere sú obavy zbytočné.

Nemyslím si, že slovenská mentalita je nejakým spôsobom vyhranená či nezvládnuteľná. Avšak platí, že Slováci potrebujú tvrdú ruku a jasné pravidlá, ktoré budú všetci dodržiavať.

Szilárd Németh

Či je to správna voľba, ukážu až výsledky. Vieme, že jeho meno posunul kompetentným Marek Hamšík. Jedna vec je, že ešte nebol hlavný tréner, druhá – ako veľmi pozná našich hráčov a ich mentalitu.

Viacerí hráči skončili, mladí ešte nedorástli, nový kouč to bude mať v tomto náročné. Slováci sú roztrúsení po celom svete, nový kouč musí urobiť z mužstva jednoliaty celok.

Igor Bališ

Pôjde o výsledky, pôjde o hru, aby sa páčila ľuďom. Či v tom nový tréner uspeje, ukáže až čas. Tréner potrebuje rok-dva, aby vytvoril fungujúce mužstvo. Ešte nebol hlavný kouč, ale určite vie, do čoho ide.

Je vidieť, že sa nebojí, musí to vyskúšať. Ak by však záležalo na mne, vyberiem Slováka. Máme dostatok šikovných a mladých trénerov, treba im dať šancu.

Jozef Bubenko

Nemám o ňom veľa informácií. Ale ako prekážku vidím, že ešte nikdy nezastával pozíciu hlavného trénera. Uvidíme, ako toto úskalie zvládne. Je veľký rozdiel byť hlavný kouč a asistent, ktorý má úplne iné úlohy v rámci mužstva.

Tiež má odlišný vzťah s hráčmi v porovnaní so šéfom lavičky. Ďalšia vec je, že sa bude musieť prispôsobiť našej mentalite. Z vlastnej skúsenosti viem, že pre zahraničného kouča to nie vždy býva jednoduchý proces.

Čo treba vedieť o novom trénerovi reprezentácie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Francesco Calzona má 53 rokov a narodil sa v...
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #futbal #reprezentácia #Francesco Calzona