Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zabudnime na Česko, sme skôr ako Malta. Vychovávame futbalové brojlery

Miluje taliansky futbal. Nie div, že trénera Karola Marka (56) potešilo, že Slovenský futbalový zväz rokuje s Francescom Calzonom o poste nového kouča reprezentácie.

14.07.2022 11:00
kazachstan, slovensko Foto: ,
Slovenskí futbalisti po prehre s Kazachstanom.
debata (1)

„Tréner je však len začiatok riešenia problémov,“ tvrdí.

Páči sa vám myšlienka, že slovenskú reprezentáciu by mohol viesť zahraničný tréner?

Je to nová cesta, ale môže byť účinná. Vidím paralelu s Maďarskom, ktorému sa darí pod Marcom Rossim. Calzona však potrebuje dobré podmienky i podporu zväzu. Môžeme z toho profitovať.

Prečo sú talianski tréneri žiadaní?

Majú nálepku majstrov defenzívy, ale ich futbal je systémovo vyspelý. Dokážu aj z hráčov nižšej individuálnej kvality spraviť fungujúce mužstvo. Taliani sú ochotní tvrdo pracovať. Je to ich veľmi silná črta. Bez gólov nevyhráš, ale z dlhodobého hľadiska ani bez kvalitnej defenzívy.

Francesco Calzona Čítajte viac Pozná sa s Lobotkom i s top trénermi. Povedie reprezentáciu Talian?

Je kvalitná defenzíva základným kameňom výstavby postupného útoku, ktorý národnému tímu v ostatných mesiacoch vôbec nejde?

Trpíme na celkový systém slovenskej hry, nie na jednotlivé časti. Nemôžeme si vyberať hráčov do systému, nakoľko nemáme širokú špičku. Potrebujeme ho ušiť na mieru hráčom, ktorí sú k dispozícii.

Problémom je aj mentálna stránka. Nedokážeme sa oklepať po inkasovanom góle. Taliani tvrdo pracujú na psychike. Ďalšia vec je ich disciplína. V našich zápasoch nebola najlepšia.

Potrebuje reprezentácia tvrdšiu ruku?

Za Weissa či Kozáka boli jasne nastavené pravidlá. Možno tvrdšie, ale férovejšie. Je to ako pri výchove dieťaťa alebo pri pracovnom vzťahu. Všade musia platiť, určujú mantinely. Tréner je najmúdrejší z celej partie. Je vodcom mužstva a vie najlepšie, ako dosiahnuť úspech.

Dôležité však je, aby ich rešpektovali všetci. Hráči si nemôžu dovoliť prísť do reprezentácie zahrať si. Potľapkať sa po ramene a prehodiť pár slov, ako napríklad: odovzdali sme na ihrisku maximum.

To musí byť vidieť aj na ihrisku. A pravidlá musia platiť aj pre zväz. On dáva moc, vyberá kandidátov na trénera, určuje smerovanie nášho futbalu.

Najvtipnejšie športové výroky Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Phil Woosnam, niekdajší waleský futbalista a...

Plnia si kompetentní túto úlohu?

Zväz má prísť s jasnou víziou, ako sa bude robiť futbal na Slovensku a kde nájsť vhodné typy na útočníka či nástupcu Mareka Hamšíka. Jeho odchod musel s mužstvom poriadne zatriasť. Bol nositeľom hernej i ľudskej tváre, obe sú preč. Nezdá sa mi že máme správny koncept.

V slovenskom hokeji je mládež už v kluboch rozbehnutá, ale koho produkujú futbalové kluby? Nechcem sa nikoho dotknúť, ale máme v tých pár akadémiách na Slovensku hráčov ako brojlery – jeden ako druhý a všetci bojazliví.

Videla to aj naša devätnástka na domácom šampionáte. Postúpila so šťastím aj s rezervami v kvalite, hernom prejave i zápale. Seniori si mysleli, že dajú Kazachstanu trojku, súper ich však prekonal vo všetkom. Calzona môže pomôcť, ale je len začiatok dlhodobého procesu, nie všeliek.

Zväzu sa vyčítalo, že vymenoval k národnému tímu bývalého asistenta trénera Jána Kozáka st. Štefana Tarkoviča. Ani Calzona ešte mužstvo neviedol ako hlavný kouč. Nediskvalifikuje ho to?

Nevidel som to ako problém vtedy a nevidím ani teraz. Tarkovič odviedol dobrú prácu. Stabilizoval mužstvo, postúpil v ťažkom rozpoložení na majstrovstvá Európy. Musíme si uvedomiť, akú máme hráčsku základňu.

Bohužiaľ, sme na úrovni Malty či Kazachstanu. Zabudnime už na Švajčiarsko či Česko, ktoré sú ďaleko pred nami. Slovenský futbal na čele so zväzom si akoby nechcel priznať, kde sa reálne nachádzame.

Pozrite sa na najvyššiu súťaž. Päť mužstiev by v normálnej spoločnosti už dávno skrachovalo, ale na Slovensku sa to stále nejako ešte polepí. Taká je realita.

K téme reprezentačného trénera sa vyjadril v relácii Fair Play aj expert Stanislav Angelovič

Video

Keď Česi menili hokejového trénera, vyhlásili, že najväčšou výhodou Kariho Jalonena je, že nevie po česky. Môže to byť aj Calzoneho devíza?

Nebral by som to tak. Taliani sú veľmi odolný národ. Keď niekto pracuje v Serie A dlhé roky, pokojne aj ako asistent, je pod tlakom neustále. Tu si to ani nevieme predstaviť, lebo vzťah Talianov a Slovákov k futbalu je úplne na iných úrovniach.

Na Apeninskom polostrove je to náboženstvo. Calzonu nepoznám, ak však robil asistenta Mauriziovi Sarrimu či teraz Lucianovi Spalettimu, tak musí niečo vedieť. Bol som u Spalettiho dvakrát na stáži.

A ak mu niekto robí asistenta a je dostupný, nemali by sme zaváhať. Príde s jasnou víziou, ako mužstvo má hrať.

Môže to Calzona preniesť aj na hráčov?

Najdôležitejšie bude, aby sa hráči neurážali. Taliani berú veci od podlahy. Hamšík, Škriniar či Lobotka by o tom vedeli hovoriť. Slováci sa musia naučiť prijať tvrdú kritiku. Nemáme to veľmi v povahe, ale hráči sú profesionáli a budú s tým musieť pracovať.

Reprezentácia nesmie vyzerať ako partička kamarátov, ktorí si prišli zahrať. Výhodou je aj to, že Calzona je človek nezaťažený personálnymi väzbami v slovenskom futbale. Bude pracovať s nepopísaným papierom.

Štefan Tarkovič Čítajte viac Prípad Tarkovič je záhada. Nemáme schopný tím, nespasí nás ani Capello

Hamšík a Lobotka Calzonu odporučili. Je to dobrý signál?

Určite. Majú s ním skúsenosť a uvedomili si, že to reprezentácii nejde tak, ako kedysi. Tu je tá sebakritika. Calzona však bude potrebovať čas. Rossi tiež nespravil z Maďarov jazdiacu mašinu, ktorú vidíme teraz.

Predtým pracoval v Maďarsku či Dunajskej Strede, čo nie sú vychýrené futbalové destinácie. Prvé mesiace z tých štyroch rokov boli náročné, ale Maďari sa niekam dostali.

Výsledky nezaručí žiadny tréner, ale herný progres by mal. Ak k nemu dôjde, je veľká pravdepodobnosť, že sa dostavia aj úspechy. Zrejme však až v priebehu niekoľkých rokov.

Najlepší futbalisti sezóny 2021/22 Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
65. Patrik Schick - Bayer Leverkusen.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Karol Marko #Francesco Calzona