Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Málo motivácie v boji o MS? Musia to zvládnuť aj na jednej nohe

Víťaz dáva úder prvý! Sústreď sa len na svoju najbližšiu úlohu! A tiež na to, čo dokážeš ovplyvniť! Tieto i ďalšie motivačné heslá zdobia konferenčnú miestnosť, v ktorej sa slovenskí reprezentanti do 19 rokov chystajú na barážový duel proti Rakúsku.

27.06.2022 19:26
SR Futbal ME19 A Skupina Foto: ,
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 19 rokov Albert Rusnák sa teší na lavičke z gólu v nadstavenom čase.
debata

Kto v utorok o 17.00 v Trnave zvládne súboj o piate miesto na majstrovstvách Európy, postúpi na budúcoročný svetový šampionát do Indonézie. „Ešte sme nič nedosiahli,“ upozornil tréner Albert Rusnák st. (48) pred slovenskými médiami.

Aké boli prvé hodiny po piatkovom triumfe nad Rumunskom (1:0), ktorý vás dostal do baráže?

Boli tam emócie, veľká eufória. Lenže zajtrajší zápas je stokrát dôležitejší. Musíme na ten s Rumunmi zabudnúť. Chcem sa chlapcov opýtať, či si niekedy môžu zahrať na majstrovstvách sve­ta.

Pre Slovákov je to niečo takmer nedosiahnuteľné. Môže ich to vystreliť v ich kariérach a dať im obrovské skúsenosti. Ísť na svetový šampionát ako hráč alebo tréner, o tom ani netreba debatovať.

Dostali hráči po poslednom zápase voľno?

Bavili sme sa s nimi, čo chcú robiť. Boli psychicky aj fyzicky unavení. Niektorí chceli trénovať, čo ma prekvapilo, iní zasa regenerovali. V nedeľu sme s chlapcami vypadli z tohto prostredia a boli sme v Bratislave. Pred zápasom si ešte dáme taktickú poradu, ako na Rakúšanov.

SR Futbal ME19 A Skupina Čítajte viac Oslavy? Jeden džús, trochu spevu, ale žiadna predĺžená večierka

Pred vami stojí posledná prekážka. Čo sú najväčšie prednosti Rakúska?

Sú to mašiny. Idú ako stroje od prvej do poslednej minúty. Sú kompaktní a organizovaní, taký rakúsko-nemecký štýl. Dodržiavajú pravidlá, ale každý súper je zdolateľný a aj oni majú slabiny a robia chyby. Budeme sa snažiť eliminovať ich silné stránky a ich kapitána Ervina Omiča z Juventusu v strede poľa.

Ak sme to správne spočítali, tak 93 percent gólov vrátane tých v kvalifikácii dali zo štandardných situácii. Majú neskutočný prechod dopredu. To je jedna vec.

Druhá, čo ukážeme na ihrisku my. Bude dôležité preniesť taktické pokyny z kabíny aj na plochu. Na každú zbraň existuje protizbraň.

Bude príprava na špeciálny zápas iná, ako obvykle?

Nie, tá je v podstate rovnaká stále. Hľadáte návod na úspech a ukazujete ho zverencom. Včera sme chlapcom prezentovali silné stránky, dnes slabiny. Teší ma, že sme v ostatnom zápase mali 24 streleckých pokusov.

Ak budeme nebezpeční a naďalej aktívni v streľbe na bránku, máme šancu na výhru. Navyše, proti Rumunom sme mali viac ako päťdesiat percent vyhratých osobných súbojov. Aj to je cesta k tomu, ako si splniť sen.

Ako vyzerajú futbalové legendy Československa? Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Václav Němeček (55): V národnom drese...

Pracujete s hráčmi viac po mentálnej alebo taktickej stránke?

Máme mentálnu trénerku, ktorá sa hráčom venuje. Hlava je tiež veľmi dôležitá, aby sme moc neoslavovali to jedno víťazstvo s Rumunskom, lebo potrebujeme aj druhé s Rakúskom. Až vtedy splníme cieľ.

V zápase bude chýbať kapitán Timotej Jambor. Kto ho nahradí?

Chlapci si to vyriešili medzi sebou, viac neprezradím. Nie je podstatné, kto bude kapitán, ale čo ukážeme na ihrisku.

Majú zdravotné problémy aj iní hráči?

Riešime len bežné zranenia, také po treťom zápase. Nič vážne, nejaká únava. Okrem Jambora by mali byť všetci v poriadku. Masér je teraz najžiadanejší muž v kabíne.

Je pre vás extra motiváciou dostať sa na majstrovstvá sveta ako tréner?

Pozerám sa na to spoločne. Je to výzva. Potrebujem do hráčov vliať energiu, lebo to ešte nie je ideálne nastavenie na zápas. Verím, že do ich hláv dostanem fakt, že je to ich životný duel.

SLovensko Taliansko Čítajte viac Fanúšikovia nás prekvapili. Mysleli sme si, že po debakli ich príde menej

Neobávate sa, že mužstvo dostatočne nenakopnete?

Keď sa mužstvo nezmobilizuje teraz, tak už neviem kedy… Prípadne to do nich vlejem ja. Musia to odohrať aj na jednej nohe.

Na koľko percent máte v hlave základnú zostavu?

Máme dve alternatívy, riešime zdravotný stav. Necháme si to prejsť hlavou. Uvidíme ráno, čosi ukáže aj pondelňajší tréning. Sadneme si s niektorými hráčmi aj individuálne a podľa toho sa rozhodneme.

Môže im pomôcť fakt, že sa vďaka ME či MS môžu predať do špičkových klubov?

Mali sme dve besedy s Róbertom Vittekom a Martinom Škrtelom – ambasádormi turnaja. Povedali im, že sa môžu ukázať na vrcholnom fóre. Myslím, že to zabralo. Začiatok sme mali zlý, ale postupne sa rozbiehame.

Šliapeme a keď zvládneme zápas o všetko, bude to veľký úspech. Potom majú chlapci rok na to, aby výkonnostne vyrástli. Navyše nám môžu vyskočiť ďalšie typy, ktoré nám chýbajú. Chlapci môžu ísť za svojimi snami, majú ideálnu príležitosť. Musia však vyhrať.

Výhra futbalistov do 19 rokov nad Rumunmi Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Základná zostava futbalistov do 19 rokov proti...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2022 do 19 rokov #Albert Rusnák st.