Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dokázali to! Mladí Slováci majú po víťaznej dráme šancu zabojovať o MS

Slovenská futbalová reprezentácia do 19 rokov zvíťazila v zápase A-skupiny na domácich majstrovstvách Európy nad Rumunskom 1:0 a postúpila do baráže MS 2023. O triumfe zverencov Alberta Rusnáka v piatkovom stretnutí v Trnave rozhodol v nadstavenom čase Adam Griger.

24.06.2022 19:30 , aktualizované: 20:21
SR Futbal ME19 A Skupina Foto: ,
Slovenskí futbalisti do 19 rokov oslavujú víťazný gól.
debata

Francúzi a Taliani mali už pred vyvrcholením skupinovej fázy istú semifinálovú miestenku, v ich vzájomnom súboji v Dunajskej Strede sa zrodilo francúzske víťazstvo 4:1.

Slováci skončili tretí a v utorok 28. júna v Senci ich v boji o MS v Indonézii čaká tretí tím z B-skupiny. Rumuni obsadili bez bodu poslednú 4. priečku.

ME futbalistov do 19 rokov

A-skupina:
Trnava
Rumunsko – Slovensko 0:1 (0:0)
Gól: 90.+5 Griger, ŽK: Bodisteanu, Pantea – Oravec, Jambor, Ujlaky. Rozhodoval: Lukjančukas (Lit.), 3485 divákov.
Rumunsko: Popa – Coubis, Gergely, Danuleasa, Pirvulescu (90.+2 Parvea) – Pandele, Ciuciulete – Andrei (62. Bodisteanu), Radaslavescu (62. Sali), Ilie (82. Sirbu) – Chiritoiu (46. Andronache)
Slovensko: Hrdina – Mičuda, Kóša (90.+6 Ujlaky), Ujlaky, Kopásek – Halabrín (71. Gajdoš), Oravec, Hollý – Gaži (60. Mišovič), Jambor (71. Griger), Sliacky (60. Sauer)

Dunajská Streda
Francúzsko – Taliansko 4:1 (2:1)
Góly: 37. a 69. Tchaouna, 24. Da Silva, 79. Arconte – 16. Volpato

Výhra futbalistov do 19 rokov nad Rumunmi Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Základná zostava futbalistov do 19 rokov proti...

V 14. minúte mali Slováci po chybe Rumunov v rozohrávke možnosť ísť do brejku, no Sliacky s Jamborom si nerozumeli a „zahasili“ črtajúcu sa šancu už v jej zárodku za poliacou čiarou. Diváci na tribúnach veľa vzruchu nevideli, oba tímy sa utápali v nepresnostiach a futbalovej (pod)priemernosti.

Bezgólový stav vyhovoval viac Rumunom, ktorým postačoval na obsadenie tretieho miesta a účasť v baráži MS. V 25. minúte musel Hrdina prvýkrát zasahovať, pokus Ilieho skryl bez problémov do rukavíc.

VIDEO: Slovenský hrdina a strelec jediného gólu Adam Griger veril až do konca

Neskôr si poradil aj so strelou Andreia. Slováci sa v závere prvého polčasu ocitli v pokutovom území, no Gaži s Hollým situáciu nedotiahli do gólového konca a nebola z toho ani prvá priama strela na bránku súpera.

V 58. minúte prenikol do šestnástky Kopásek, z uhla však neprestrelil rumunského brankára. Slováci vyvinuli väčšiu snahu ako v prvom polčase, no súpera nedokázali dostať do úzkych. Tribúny prebrala až hlavička Hollého v 69. minúte, ktorú Popa s námahou vyškriabal na roh.

SR Futbal ME19 A Skupina Čítajte viac Oslavy? Jeden džús, trochu spevu, ale žiadna predĺžená večierka

V 74. minúte sa rumunský brankár zaskvel pri akcii Mišoviča, keď nohou zneškodnil jeho nebezpečnú strieľanú prihrávku. V závere sa hralo častejšie pred bránkou Rumunov.

Slováci sa napokon dočkali vytúženého gólu, keď bol v správnom čase na správnom mieste Griger a v hlbokom nadstavení poslal loptu zblízka do bránky – 0:1.

Albert Rusnák, tréner SR: „Po vyhratom zápase sa mi to hodnotí ľahšie. Dnes sme chlapcov pripravovali na to, že aj keby zápas trval sto minút, musia veriť do konca. O tom bola celá príprava a na ihrisku sme to do bodky splnili. Boli sme nebezpeční, tlačili sme sa do zakončenia a zaslúžene sme vyhrali. Ja som chalanom v kútiku duše veril, že to zvládnu. Hrali sebavedomo a boli presvedčení, že Rumunov zdolajú. Žijeme ďalej náš sen a ideme sa pobiť o účasť na MS.“

Adam Griger, útočník SR a autor gólu: „Dominikovu (Hollého – pozn.) hlavičku brankár vyrazil pred seba, čo robieva často. Ja som tam išiel a som rád, že mi to tam padlo. Určite sme veľmi radi za toto víťazstvo, spadol nám kameň zo srdca. Vraveli sme si, že musíme hrať do konca a odmena sa dostavila. Toto víťazstvo nám môže dodať sebavedomie, budeme sa snažiť postúpiť na MS.“

Adam Hrdina, brankár SR: "Tréner mi včera na tréningu naznačil, že pôjdem do bránky. Bola to pre mňa veľká zodpovednosť a motivácia odviesť maximum. Pocity sú úžasné, dali sme gól v poslednej minúte a ja som si udržal čisté konto, čo viac by sme mohli chcieť…

Naša výkonnosť stúpala, už proti Talianom sme ukázali dobré veci a dnes sme mali veľkú motiváciu vyhrať. Chcel by som pozvať ľudí do Senca, nech nás podporujú ako tu v Trnave. My hráči sa pokúsime nadviazať na túto dobrú emóciu a zvládnuť aj barážový zápas o MS."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Slovensko, Rumunsko Čítajte aj Zápas Slovensko - Rumunsko sme sledovali ONLINE
debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2022 do 19 rokov #slovenskí futbalisti do 19 rokov