Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prípad Tarkovič je záhada. Nemáme schopný tím, nespasí nás ani Capello

Máme kandidáta číslo jeden a kandidáta číslo dva. Obaja sú zo zahraničia. Do trénera futbalovej reprezentácie investujeme viac, ako doteraz.

22.06.2022 09:05
Štefan Tarkovič Foto:
Štefan Tarkovič.
debata (3)

Takto, nekonkrétne, reagoval prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik na otázku, kto bude novým trénerom národného tímu.

Po tom, čo Výkonný výbor SFZ odvolal začiatkom júna po prehre s Kazachstanom 0:1 v Lige národov Štefana Tarkoviča z funkcie, je jasné, že na trénerskú lavičku nezasadne slovenský kouč.

Kandidáti sú podľa informácií Pravdy len dvaja – Čech Ivan Hašek a Talian Francesco Calzona.

Prezident SFZ Ján Kováčik k výberu nového trénera

Video

"Je pre mňa záhadou, ako sa narábalo s trénerskou pozíciou. Najskôr je jedenásť ľudí za trénera Tarkoviča, potom je jedenásť ľudí o pár mesiacov proti nemu. Chyba je aj tam.

Ak nemáme na Slovensku kandidáta, treba to skúsiť zahraničnou cestou. Otázne je, ktorú zvoliť," povedal Miroslav Karhan počas minulotýždňového mediálneho tenisového turnaja.

Aj s Vůjtekom si to sadlo

Kováčik avizoval, že v najbližších dňoch bude s kandidátmi rokovať. Žiadne meno nekonkretizoval. Naznačil, že ide o skúsených trénerov, ktorí by Slovensku mali priniesť niečo, čo sa ich predchodcom nepodarilo.

„Máme svoju mentalitu. Kouč by ju mal poznať a prispôsobiť sa jej. Česi sú nám blízki. Sadlo si to napríklad s trénerom Vladimírom Vůjtekom v hokeji. Na druhej strane, aj keď k reprezentácii príde Talian Fabio Capello, nebudeme majstri sveta,“ pokračoval Karhan.

Štadióny pre MS vo futbale v Katare 2022 Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Názov: Stadium 974 * Mesto: Dauha * Kapacita:...

Haškovo meno rezonuje médiami na Slovensku i v rodnom Česku. Päťdesiatosemročný kouč viedol v minulosti Spartu Praha či Racing Štrasburg a AS St. Étienne vo francúzskej Ligue 1.

Navyše, v bohatej – viac ako dvadsaťročnej – kariére mal pod palcom aj tri reprezentácie (Gabonu, Česka a momentálne stále vedie Libanon).

„Momentálne som v zahraničí. Môžeme sa porozprávať, keď sa vrátim,“ reagoval Hašek na žiadosť Pravdy o rozhovor.

Najdôležitejšia je autorita

Calzona je od Haška o päť rokov mladší. Bývalý druholigový taliansky futbalista nemá zatiaľ žiadnu skúsenosť s vedením mužstva ako hlavný tréner.

Absolvoval však takmer štyristo zápasov ako asistent alebo člen realizačného tímu pri trénerských esách ako Eusébio di Francesco, Maurizio Sarri či Luciano Spaletti.

Práve poslednému menovanému pomáha ako asistent aj s prípravou reprezentačného stredopoliara Stanislava Lobotku v SSC Neapol. Navyše, Calzona sa dobre pozná aj s Markom Hamšíkom, ktorý pod Vezuvom pôsobil v rokoch 2007 až 2019.

Ivan Hašek Čítajte viac Cukor je málo, treba aj bič. Tarkovič bol mäkký, Hašek neznáša prehry

Podľa Karhana je pri akomkoľvek trénerovi dôležitá najmä jedna vec.

„Hráčom by malo byť jedno, kto to bude. Najpodstatnejšie je, aby si tréner vybudoval rešpekt a mal autoritu, lebo inak by si hráči robili, čo chcú,“ zamyslel sa Karhan.

Problém je inde

V reprezentácii odohral 108 zápasov, strelil štrnásť gólov. Zažil v nej náročné i skvelé roky. Karhan nevidí najväčší problém v trénerovi, ale skôr v nedostatku hráčskej kvality.

"Tvrdím už nejaké obdobie, že budeme mať problém postaviť konkurencieschopnú reprezentáciu. Máme rezervy v hráčskom materiáli. Chýba nám generácia. Skončila jedna a zistili sme, že za ňu nemáme náhradu.

Môže za to aj zlá práca slovenských klubov?

„Určite. Nevychovávame hráčov pre reprezentáciu. Keď sa pozriete na kádre Slovana, Dunajskej Stredy či nedávno Trnavy – teda klubov, ktoré by mali byť základom pre reprezentáciu – je tam veľmi veľa cudzincov a málo Slovákov,“ doplnil.

kmotrík Čítajte viac Kmotrík senior o Slovane: Niekedy mám toho plné zuby

Keď sa darí, ide všetko ľahko. Na trávniku aj mimo neho je tím ako jeden celok. Ak to nejde, musia mužstvo postaviť na nohy lídri, akým bol kedysi aj Karhan. V laufe sú momentálne Maďari, ktorých s pasiou sleduje.

"Videl som ich hrať v Anglicku a bolo úžasné, ako jazdili a bojovali jeden za druhého. Nám to chýba. Všetko zvaľovať na útočníka, ktorý neskóruje, nie je správne.

Keď máte päť šancí a nedáte gól, je to chyba. Ide o to, či si tých päť príležitostí vypracujeme. Mužstvo musí byť prepojené ako jeden," uzavrel Karhan.

Zmení to česká istota alebo talianska neznáma?

Najdrahší adepti na lukratívny letný prestup Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
1. Romelu Lukaku, Belgicko - Chelsea FC...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Karhan #Štefan Tarkovič #Ivan Hašek #Francesco Calzona