Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cukor je málo, treba aj bič. Tarkovič bol mäkký, Hašek neznáša prehry

Po prvom zápase Československa na majstrovstvách sveta 1990 s USA (5:1) vzal do ruky raketu a preberal najdôležitejšie momenty zápasu s Ivanom Haškom.

21.06.2022 06:00
Ivan Hašek Foto:
Ivan Hašek v pozícii trénera Libanonu.
debata (4)

Kapitán vtedajšieho výberu a kandidát číslo jeden na uvoľnenú stoličku slovenského reprezentačného výberu spravil na spoluhráča Ľubomíra Moravčíka (56) dojem.

Na trávniku, ale najmä v kabíne. „Pred turnajom nebola v mužstve dobrá atmosféra. Ivanovi však bolo jedno, kto je Čech a kto Slovák. Vďaka nemu sme sa zomkli a zažili skvelý turnaj,“ vraví slovenská legenda.

A kto vyhral spomínaný tenisový zápas?

To si nespomínam, ale pamätám si na jednu príhodu, keď pôsobil v Štrasburgu.

Akú?

Keď som sa vracal domov z Glasgowa, zastavil som sa u Ivana doma. Strávil som tam jednu noc. On je víťazný typ, neznáša prehry. Kúpil stolnotenisový stôl a hrali sme dovtedy, kým som neprehral. Potom vytiahol gule na pétanque. Aj ten sme hrali, kým ma nezdolal. Keď všetko povyhrával, poslal ma spať.

Ivan Hašek Čítajte viac Má byty v Dubaji. Magnát Hašek vyzerá ako tajtrlík, ale keď prehovorí...

Pomohla vám jeho osobnosť počas MS 1990?

Pred turnajom nebola v mužstve dobrá atmosféra. Ivanovi však bolo jedno, kto je Čech, Slovák, sparťan či slavista. Bavil sa s každým rovnako. Vďaka nemu sme sa zomkli a zažili skvelý turnaj.

Budoval si rešpekt, ale skôr inteligenciou a hernou kvalitou, ako zvyšovaním hlasu. Sú ľudia ako Ivan, ktorí majú prirodzenú autoritu

Slovenská reprezentácia je bez trénera a Hašek je najhorúcejším kandidátom. Čo hovoríte na výkony národného tímu?

Situácia nebola po odvolaní trénera Štefana Tarkoviča jednoduchá. Chlapci predviedli doma s Kazachstanom slabý výkon, hoci keby nám uznali gól, mohlo to vyzerať inak. Sklamanie bolo veľké.

Kompetentní nechceli strácať čas a rozhodli sa pre drobnú zmenu. Asistenti pokračovali v nastúpenom trende, inak to za dva dni ani nejde. Pokus prvýkrát vyšiel, druhý raz nie. Problém je inde.

Kde?

Forma hráčov nie je dostatočná na národný tím. Niektorí majú za sebou náročné sezóny, v ktorých neboli oporami svojich klubov. Potom ťažko budú ťahať národné mužstvo. Ublížilo nám aj zranenie Milana Škriniara, bez neho sa defenzíva rozpadla.

Prezident SFZ Ján Kováčik k výberu trénera národného tímu

Video

Chýbal aj Marek Hamšík?

O tom sme sa spoločne bavili pred pár mesiacmi. Končí najúspešnejšia generácia. Od roku 2010 až dodnes sme boli dva razy na ME a raz na MS. Ukazuje sa, že nasledovníkov nemáme. Suslov bol dlhodobo zranený, Duda ani Pekarík nemajú za sebou dobré sezóny, Haraslín nehráva v Sparte.

Chýbal nám aj Hancko. Je diskutabilné, že neprišiel na zraz, lebo sa mu narodilo dieťa. Beriem dva-tri dni, ale desať dní voľna? To boli Tarkovičove chyby. Bol k hráčom mäkký, chýbala tvrdá ruka.

Potrebuje slovenská reprezentácia trénera, ktorý je rázny?

Cukor je málo, treba aj bič. Majú ho všetci úspešní tréneri. Ak som reprezentant, musím prísť pripravený a koncentrovaný. Teraz niektorí hráči prišli v slabej forme a čakali sme zázrak.

O národný dres sa bojuje, neťaháme hráčov z klobúka. Niekedy sa mi zdá, že si prídu futbalisti ako na turistiku – zahrajú si zápas a druhý potom oddychujú.

Francesco Calzona Čítajte viac Pozná sa s Lobotkom i s top trénermi. Povedie reprezentáciu Talian?

V súvislosti s postom trénera Slovenska sa hovorí nielen o Haškovi, ale aj o Talianovi Francescovi Calzonovi. Čo na to poviete?

Nech Talian zostane v Taliansku. Ak je dobrý, vymenia ho za Roberta Manciniho… Som za českého alebo slovenského trénera. Dobre, Maďari vzali Taliana Marca Rossiho, ale pozrite si, koľko investovali do mládeže, klubov, infraštruktúry.

Na Slovensku živoria tri kluby z krajských miest – Prešov, Košice a Nitra. Štát na šport kašle a hneď sa to vo veľkej futbalovej konkurencii ukazuje.

Keď si hrdý na štát, si aj na reprezentantov. My sme však hanba strednej Európy. Nechápem, načo ťahať treťotriednych trénerov zo zahraničia, keď máme kvalitnejších doma. Som proti.

Vzdelanie majú aj slovenskí tréneri, ale zrejme im chýba tvrdšia ruka ako Tarkovičovi.

Našli sme Jána Kozáka st. aj Vladimíra Weissa st. Obaja sú podobne živelní. Mali rešpekt hráčov, dosiahli s nimi najväčšie úspechy a sú fanatici do futbalu.

Nájdime ďalšieho, ktorí vzbudí v hráčoch rešpekt. Prečo by to nemohol byť Hašek? Bol to vynikajúci futbalista a je skvelý tréner. Navyše, reprezentácia je skôr o manažovaní, kabíne, medziľudských vzťahoch ako o taktike. S hráčmi ste občas, nie každý deň ako v klube. Hneď by som Ivana bral.

Ladislav Borbély v relácii Fair Play reagoval na problémy reprezentácie

Video

Prečo sa k nemu prikláňate?

Keď sa slovenský tréner dostane do Česka či Poľska, hovoríme o ňom, ako o úspešnom. Ivan viedol dva kluby vo francúzskej lige a tri reprezentácie. Ukážte mi takého u nás či v Česku. Hašek prešiel vďaka futbalu celý svet. Kto o ňom pochybuje, nech si zapne internet a niečo si o ňom nájde.

Keby vás Hašek poprosil o radu, akú by ste mu dali?

Ja mu nemám čo radiť. Vie, čo má robiť. Treba spraviť poriadok a nastaviť jasné a prísnejšie pravidlá. Ak by ma oslovil, rád pomôžem, ale dlho sme sa nevideli.

Vážim si však, že keď mu niekedy volám a nezdvihne mi, ozve sa o pol hodinu späť, nech je v Libanone alebo Japonsku. Vraj je skvelý golfista, chcel by som si s ním zmerať sily.

Na Slovensku nie je dobrá futbalová astmosféra. Zvládol by Hašek vyčistiť vzduch?

Hral som v Saint-Étienne, kde trénoval. Boli tam obrovské tlaky. Kedysi prebehlo v médiách, že keď nedávno zostúpili do druhej ligy, tak tam fanúšikovia bili hráčov. Keď to ustál tam, zvládne to aj na Slovensku. Dokážu to len borci, nie tajtrlíci.

Slovo tajtrlík použil v súvislosti s Haškom niekdajší česloslovenský reprezentant Ladislav Vízek. Je Hašek len vážny, alebo sa s ním dá aj zabaviť?

Určite áno, zrejme to myslel nadnesene. Je to správny človek, držím mu palce. Máme šťastie, že je voľný a môžeme mu zveriť reprezentáciu. Šiel by som do toho, je to skvelá voľba.

Najdrahší adepti na lukratívny letný prestup Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
1. Romelu Lukaku, Belgicko - Chelsea FC...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Moravčík #Štefan Tarkovič #Ivan Hašek