Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Československo bolo dve minúty majstrom sveta vo futbale

Obavy reprezentácie pred MS 1962 vyvolávala forma československých futbalistov, nepresvedčivá generálka, nominačné šachy do posledných chvíľ.

18.06.2022 11:56
Josef Masopust počas zápasu MS 1962. Foto:
Josef Masopust počas zápasu MS 1962.
debata (2)

Futbal nemá logiku, vyhlásil jeden z čilských hrdinov Tomáš Pospíchal, ale oveľa neskôr a v úplne iných súvislostiach, keď už sedel na trénerskej lavičke. Šampionát v Čile však toto jeho tvrdenie potvrdzoval do bodky. Československo, ktoré mnohí odpísali už skôr, ako jeho hráči nasadli do lietadla, vo finále narazilo na Brazíliu. Dve minúty bolo majstrom sveta. Včera uplynulo 60. rokov od historického finále.

Riskantný Vytlačilov ťah

Československí futbalisti absolvovali 8. mája 1962 generálku pred MS. Pod hlavičkou Prahy si zahrali proti anglickému Huddersfield Town. Natrieskaný štadión na Letnej videl slabučký výkon a chudobné víťazstvo (1:0).

Tréner Rudolf Vytlačil vysvetľoval trápenie obavami z nominácie do Čile, ktorú dva dni po zápase oznámil. Osemnásť futbalistov nabralo 14. mája kurz svetový šampionát. Na ruzynské letisko sa prišli s nimi rozlúčiť len rodinní príslušníci a zopár novinárov.

Joan Laporta Čítajte viac Barcelona zvrátila bankrot. Vykúpenie jej prinieslo 700 miliónov eur

Na ceste do Čile absolvovali v Taliansku ešte dva prípravné zápasy, prvé s Interom Miláno a druhé s Lanerossi Vicenza. Skončili sa remízou. „Čechoslováci by urobili lepšie, keby do Čile vôbec necestovali," nešetrili ich talianske médiá.

Spokojný odchádzal aj legendárny Talian Helenio Herrera, ktorý viedol Španielov. Nadobudol presvedčenie, že jeho hviezdny výber sa tohto súpera nemusí báť…

V československej výprave naďalej vládla nervozita. Vytlačil v dusnej atmosfére päť minút po dvanástej nečakane ohlásil zmenu v nominácii.

Poslal domov Vladimíra Kosa a povolal sparťana Andreja Kvašňáka.

„Podľa mňa Sparta vyvíjala veľké úsilie, aby sa Kvašňák vrátil do tímu. Dlho bol zranený a Vytlačil mal spočiatku obavy, či sa dostane do fyzickej i hernej formy," spomínal stredopoliar Titus Buberník.

Francesco Calzona Čítajte viac Pozná sa s Lobotkom i s top trénermi. Povedie reprezentáciu Talian?

Strelec Adolf Scherer považoval nečakanú rošádu za riskantnú. „Pred druhým zápasom v Taliansku nastal v tíme nepokoj. Rozšíril sa totiž chýr, že niekto z nás pôjde domov. Keď sa to potom stalo, zapôsobilo to rušivo a pohoda sa naštrbila."

Kvašňák sa pripojil k tímu v Zürichu. Aj tento ťah, ako neskôr všetky ostatné, veľkému stratégovi Vytlačilovi vyšiel. Košický rodák odohral v Čile všetky zápasy a patril k oporám…

Patálie pokračovali aj po prílete hráčov do dejiska turnaja. Cesta im trvala deň a pol a keď konečne o štvrtej ráno otvorili dvere ich ubytovne v rekreačnom stredisku štátnej banky, čakalo ich nemilé prekvapenie.

Priestory boli už niekoľko týždňov vyľudnené, nevyvetrané, všade zima. V izbách ich vítali ploštice. Hráči vyhlásili, že tam nezostanú. Sadli si do stredu haly okolo kozuba, zapálili oheň a driemali.

Video

Šéfovia výpravy nadránom vyvolávali kade-tade a skúšali nájsť náhradné ubytovanie. Všetko v okolí bolo obsadené.

„Nezostávalo nám nič iné, len sa nahodiť do pyžama, teplákov a ísť spať. Keď som sa ráno prebudil, bol som celý doštípaný a lekár Jaroš ničil ploštice DDT práškom.

Postupne sme si však skultúrňovali prostredie. Miestne seňority nám doniesli do izieb radiátory, lebo v noci bolo stále chladno. Do haly nainštalovali televízor a postavili sud vína. Oddýchli sme si a už sme nevideli všetko také čierne," spomínal Ján Popluhár.

Doma ich vítali davy

Potom začal úradovať tréner Vytlačil, majster podobných situácií. Bol dobrý psychológ a mal nesporné motivačné schopnosti. „Sme tu, chceme tu byť, nemôžeme to zmeniť. Všetko dajte bokom a sústreďte sa na to, čo nás čaká," burcoval mužstvo.

Adolf Scherer. Čítajte viac Legendárny Scherer: Brazíliu sme mohli vo finále zdolať

Najlepším liekom, ktorý zvyšoval náladu, bolo to, čo sa udialo vzápätí. Podceňovaní československí futbalisti zdolali hviezdnych Španielov. Prvotriedna senzácia, ktorá letela do sveta.

„Španieli mali mužstvo snov. Keď sme vychádzali na trávnik, zvedavo som si ich obzeral. A ja som im klepol po prstoch a bolo po nich," vravel autor gólu Jozef Štibrányi.

Československá obrana udržala nielen Puskása, Genta či Suareza, ale vzápätí aj Pelého a Garrinchu. Schrojf opäť neinkasoval a ČSSR mala po zápasoch s favoritmi istý postup do štvrťfinále…

Všetko už bolo inak. Keď schádzali na tréning z kopca, kde ležala ich ubytovňa, spočiatku si ich nik nevšímal. Keď zdolali Španielsko, domáci ich popri ceste zdravili, mali už namaľovanú československú vlajku.

Rodrigo de Paul, Nicolas Pépé a Dejan Kulusevski. Čítajte viac Kto najviac zarobil na prestupoch? Tento klub by ste netipovali

Keď remizovali s Brazíliou, už videli nakreslené kontúry československej republiky. Na tréningy chodilo odrazu množstvo ľudí, navštevovali ich novinári.

Československý zázrak pokračoval. Schererove góly poslali domov Maďarov i Juhoslovanov. V ceste stála posledná prekážka. Obhajcovia titulu z Brazílie.

Tesne pred finále, v nedeľu 17. júna 1962, vtrhli do šatne usporiadatelia a novinári a odovzdali Schrojfovi cenu pre najlepšieho brankára turnaja.

Narušilo to koncentráciu tímu i gólmana. Bol to Schrojfov šampionát, ale vo finále išli dva góly aj na jeho tričko.

„Najväčšiu zásluhu na postupe do finále mal Vildo. Vychytal Maďarov i Juhoslovanov. Tak to chodí, raz sa darí viac, raz menej, Vildovi nemôžeme nič vyčítať, v Čile bol vynikajúci." hodnotil český futbalista storočia Josef Masopust.

Timotej Jambor, Albert Rusnák st., ME do 19 rokov Čítajte viac Futbalový dar. Slováci chcú postup na MS, apelujú na fanúšikov

Československá finálová nádej žila len chvíľu. Mužstvo sa ujalo po štvrťhodine vedenia Masopustovým gólom, no súper už po dvoch minútach vyrovnal a po prestávke otočil vývoj.

Tento fakt už neznížil obrovský triumf Vytlačilovej družiny. Čilský denník Nación napísal, že zachránila česť futbalovej Európy.

Po finále sa zišli na recepcii v hoteli Hilton v Santiagu de Chile. „Prišli najväčšie hviezdy, aj Pelé. Dohovárali sme sa pomocou rúk, ale skvele sme sa zabávali, všetci sme si zaspievali.

Na stole stála Zlatá Niké, mohol som sa jej aj stokrát dotknúť, nik ju nestrážil ako neskôr," so smiechom spomínal Štibrányi.

Do Čile odlietali futbalisti v tichosti a skromne, po návrate ich vítali nadšené davy. Autobus ich viezol z letiska cez Prahu a všade popri ceste stáli zástupy ľudí ako na Prvého mája.

„Odchádzali sme a na letisku nebolo nikoho. Vrátili sme sa a tlačilo sa tam stotisíc ľudí. Na niečo také sa nezabúda," vravel aj po rokoch dojatý Štibrányi.

Najúspešnejšie kluby na prestupovom trhu Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Empoli FC - Taliansko, 91 000 000 eur...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #československá futbalová reprezentácia #ms vo futbale 1962