Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský futbal je ako politika. Pracovným nástrojom je klamstvo

Čo na srdci, to na jazyku. Futbalový tréner Ladislav Borbély (67) to inak ani nevie.

14.06.2022 10:43
kazachstan, slovensko Foto: ,
Sklamanie. Slovenskí futbalisti nemali po zápase v Kazachstane dôvody na úsmevy.
debata (16)

Slabé výkony reprezentácie v Lige národov sú podľa neho len odrazom situácie v slovenskom futbale.

„Postup do B-divízie? Slováci by v nej boli fackovacím pánakom,“ povedal pár minút po pondelňajšej prehre národného tímu s Kazachstanom (1:2).

Slovenskí futbalisti majú za sebou štyri zápasy v Lige národov. Aké je vaše hodnotenie?

Každý z nás si myslí, že do C-divízie nepatríme. Vzhľadom na minulosť, prítomnosť i budúcnosť. Treba sa však pozrieť na reálne výkony.

Tie ukazujú, že naše miesto je presne v céčku. Akákoľvek iná ambícia je neopodstatnená. So súčasnou hrou a kvalitou by účasť v béčku bola kontraproduktívna, mohli by sme sa stať fackovacím panákom.

Kazachstan SR šport futbal LN C 3 Čítajte viac Aj Rusi krútia nad Slovákmi hlavami. Bola to katastrofa!

Dáva to signál slovenskému futbalu, že niečo nefunguje. Absentujú tri faktory – pokorná trpezlivosť, racionálna ašpirácia a triezva ambícia.

Pozeráme sa na aktuálnu situáciu krivou optikou?

V slovenskom futbale si radi klameme. Je to ako v tunajšej vrcholovej politike. Klamstvo sa stáva pracovným nástrojom. Prejavujú sa systémové chyby, je tam mnoho hluchých miest. Roky máme zanedbávanú mládež.

Na najvyšších futbalových miestach sú ľudia, ktorí tam nemajú čo hľadať. Navyše s kompetenciami, ktoré sú nesprávne distribuované. Na druhej strane nemajme veľké oči. Sme päťmiliónový národ. Nesmieme sa porovnávať s Poľskom či Ukrajinou.

Juraj Kucka Čítajte viac Kucka otvorene. Po hanbe si nedával servítku pred ústa

Lenže Česko, Rakúsko či Maďarsko nie sú futbalovými veľmocami a ani o toľko väčšie krajiny a hrajú o dve poschodia vyššie ako Slováci…

Iste, ale je naivné myslieť si, že budeme postupovať na všetky šampionáty. Pravda, aj teraz sa ukázali nekoncepčné vstupy riadiacich manažérov. Pre zachovanie svojho imidžu sú schopní robiť aj necitlivé rozhodnutia, ako naposledy s trénerom Štefanom Tarkovičom. Možno zistili a možno nie, že témou nie je tréner.

O čom svedčí, že Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu v krátkej dobe najskôr jednohlasne Tarkoviča podporil a potom ho rovnako nekompromisne odvolal?

Najväčší problém je, že prichádzajú jednostranné riadiace vstupy do systému futbalu, ktoré nie sú najkompetentnejšie a mnoho medzičlánkov predstavuje figuríny. Nemajú názor, ale dostanú inštrukciu a tú vykonávajú.

Bez konštruktívnej kritiky sa nikam neposunieme. Keď má niekto plnú dôveru v januári, nemôže ju stratiť o pár mesiacov. Buď dôvera bola udelená nekompetentne alebo ľudia nemajú svoj názor. Slovenský futbal ide do slepej uličky. Môže za to falošná lojalita a uniformita.

Ukázalo sa, že národný tím momentálne nemá na viac?

Nie sú dobre identifikované výkonnostné limity. Nechceme pripustiť, že nemáme takú silnú generáciu hráčov ako pred desiatimi rokmi. Čoskoro z nej odídu Juraj Kucka a Peter Pekarík a bude koniec.

Video

Zmenilo by sa niečo, keby prišiel zahraničný tréner?

Zrejme áno, ale slovenský futbal potrebuje iné, relevantnejšie zmeny. Hociktorý zahraničný kouč by dostal hráčsky materiál, ktorý vzišiel z chorého systému. Čo zvráti? Kým by sa spamätal, vyhodia ho a príde ďalší kouč. Znova by nastala demonštrácia moci, ako pri Tarkovičovi. Tréner je len prachovka, s ktorou sa vytierajú špinavé kúty.

Hokejistom trvalo viac ako dekádu, kým sa vrátili k solídnym výsledkom. Ako dlho to bude trvať futbalistom?

Tam je iný algoritmus. V hokeji sa do vedenia dostali hráči z najlepšej generácie ako Miroslav Šatan a Michal Handzuš. Priviedli trénera Craiga Ramsayho, ktorý je prínosom. Kto ho nevidí, je slepý. Aj u nich však okrem pozitívneho efektu prišli trenice. Udržali si však pozíciu a vedú hokej správnym smerom.

Je riešením, aby sa bývalí futbalisti pokúsili o podobnú reformu?

Treba frontálny tlak, aby aj hráči mali do futbalu čo povedať a nebolo to len o rozhodcoch a funkcionároch. Tí nemajú kvalifikáciu na efektívne riadenie, iba na také, ktoré je pre nich výhodné a príjemné.

Pokiaľ to terajší funkcionári zväzu mysleli dobre, nemali pripustiť predčasný odchod Martina Škrtela či Mareka Hamšíka a použiť diplomatické páky na to, aby chalani odovzdali vedomosti ďalej. Zrejme neurobili dostatok, alebo sa im to nehodilo do konceptu.

Slováci sa trápili s trpaslíkom z Kazachstanu Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Tréner Kazachstanu Magomed Adijev počas zápasu.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Liga národov #slovenskí futbalisti #Ladislav Borbély