Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbal je ako Titanic. Spravme s Hamšíkom to, čo hokejisti so Šatanom

Zo zápasu Slovenska proti Kazachstanu (0:1) v Lige národov ho boleli oči. Vladimír Goffa (62) nebol prekvapený z konca Štefana Tarkoviča na trénerskej lavičke. Nepáči sa mu však, že je z neho vinník číslo jeden.

09.06.2022 07:15
Rusko SR futbal ME2020 E Poľsko Slovensko hamšík Foto: ,
Radosť Mareka Hamšíka.
debata (13)

„Mám pocit, že všetko zlé sa zameriava na jediný hromozvod s menom Tarkovič. To však nie je hlavný problém,“ tvrdí futbalový odborník pred piatkovým zápasom futbalovej reprezentácie proti Azerbajdžanu (18.00, prenos vysiela RTVS).

Očakávali ste, že dôjde k zmene trénera?

Z tohto nie som prekvapený, ale z inej veci áno. Stále počúvame o kontinuite, aby sa do mužstva veľa nezasahovalo a pokračovalo sa na tejto ceste.

Keď som bol v Trnave na zápase s Kazachstanom, dlho som nevidel také smutné a unudené futbalové prostredie. Človek by rád sledoval aspoň futbal, na ktorý sa dá pozerať. Pretože prehrať môžete, ale ak sa to stane bez zápalu, bolia z toho oči.

Nenašli ste žiadne pozitíva?

Nie som frfloš. Snažím sa hľadať v živote i futbale pekné veci. Rád by som v tom slovenskom našiel niečo pozitívne, ale nejde to. Opakujeme tie isté frázy roky dokola.

Štefan Tarkovič Čítajte viac Potvrdené, Slováci sú bez trénera. Tarkovič pri reprezentácii skončil

Myslíte si, že tréner Tarkovič nedokázal mužstvo herne usmerniť ani nadchnúť pre hru?

Mám pocit, že všetko zlé sa zameriava na jediný hromozvod s menom Tarkovič. To však nie je hlavný problém. Slovenský futbal je ako Titanic.

Hore sa tancuje a dole sa loď potápa. Regionálny, mládežnícky, klubový aj reprezentačný futbal ide ku dnu. A niekedy sa tu tvárime, že sa nič nedeje. Mám na vás otázku…

Nech sa páči.

Ktoré slovenské mužstvo vám svojimi výkonmi prinášalo radosť?

Na začiatku sezóny Žilina, neskôr Ružomberok.

Chodieval som pravidelne na Žilinu či Slovan. Jablonec vyprášil MŠK, Slovan si v Európe ani neškrtol. Žiadny úspech ani radosť.

Preto by sa pozornosť nemala strhávať len na Tarkoviča. Pozrite sa, čo my na Slovensku hráme na všetkých úrovniach.

Slovinsko - Slovensko Čítajte viac Nahradí Weissa či Tarkoviča? Česi majú favorita, vytiahli známe meno

Všetci to chcú hrať po zemi a bez toho, aby museli ísť do boľavého súboja. Hra na jeden dotyk či útok krajnými obrancami sú neznáme pojmy.

Je problém v zastaralej metodike prípravy mládežníckych a aj seniorských trénerov?

Myslím si, že áno, lebo teraz máme skôr metodikov ako trénerov. Hráme na istotu, cez brankára a trpezlivo čakáme.

Držíme sa metodiky, s ktorou Barcelona pred 15 rokmi drvila systémom tiki-taka európsky futbal.

A teraz? Priamočiarosť, rýchlosť, tvrdosť a súbojovosť. Čo z toho ponúka slovenský futbal? Nič. Zbytočne si teraz berieme Tarkoviča za obetného baránka.

Video

Tréner je však za výkony mužstva zodpovedný a zastali sa ho aj hráči pri odlete na ďalší zápas do Baku…

No ešte aby si hráči otvárali ústa na trénerov.

Ich výkony však neboli ideálne. Chýba im kvalita alebo lepšie vedenie?

Máme veľmi dobrých hráčov, ich podiel viny je minimálny. Hlavný problém je v tom, čo im tréneri vtĺkajú do hláv. Oni dostanú informáciu, ako hrať, aby sme boli úspešní. Výsledkom sú slabé výkony a zívanie divákov. Akoby sa invencia brzdila poslušnosťou.

Ako to myslíte?

Kluboví či reprezentační tréneri nechcú prekročiť medze a rozhnevať si radikálnejšími zmenami vedenie. Radšej si to rozanalyzujú a karavána ide ďalej.

Reprezentácia je bez trénera. Najhorúcejším kandidátom je Vladimír Weiss st. Pomohol by slovenskému tímu?

Raz alebo dvakrát túto pozíciu odmietol. Mojim favoritom bol Petr Rada, ale ten ide do Dukly Praha. Weiss je skvelý tréner a odborník. Mne prekáža, že dosiahol výsledky vďaka negatívnej emócii. Keď nebudete hrať, vyhodím vás a nebudete v nominácii. Nepočul som pochvaly. Nie je to moja šálka kávy.

Tréneri Slovana za ostatných 10 rokov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Vladimír Weiss st. (august 2011 – august 2012,...

Rovnaký je však aj Rada. Navyše, Slovensko bolo úspešné, najmä keď ho viedli Ján Kozák st. či Weiss st. tvrdou rukou. Potrebuje slovenská kabína, aby mala nad sebou bič?

Nie je to zlá myšlienka, ale podľa mňa je to skôr osobnosťami trénerov Weissa a Kozáka. Mali prirodzený rešpekt u hráčov.

Boli u nich autoritami. Hráči vnímali, že futbalu dokonale rozumejú a vedia ich pripraviť. O trénerovi Kozákovi mi hráči hovorili, že ich dokonale nachystal na zápasy a mali to v súbojoch podstatne ľahšie. Kozák aj Weiss boli navyše vynikajúcimi futbalistami, čo je tiež plus.

Po niekoľkých mesiacoch to znova vyzerá, že jedinou slovenskou alternatívou je Weiss. Nezdá sa vám, že vedenie Slovenského futbalového zväzu nepracuje koncepčne?

Situácia môže dopadnúť tak, že Vlado Weiss bude chcieť zostať pri klubovom futbale. Istotne má viacero ponúk, možno si už nejakú aj vybral.

Dopadnúť by to mohlo tak, že vedenie zväzu Weissa zamkne do kancelárie, kľúče vyhodí z okna a nevytiahne druhé dovtedy, kým Vlado nepodpíše zmluvu…

Vladimír Weiss, Ivan Kmotrík ml. Čítajte viac Do hry vstúpil Kmotrík. Jeho podmienka bola jasná

Iný kandidát nie je, ale aj keby bol, je to lepenie zlomeniny leukoplastom. Kompetentní si musia uvedomiť, či slovenský futbal ide dopredu.

Necúvame? Hráme moderne a zaujímavo? A kde je radosť, vášeň, rozvíjanie individuálnych schopností a nie hádzanie ľudí do systému? Futbal nie je robota, ale umenie.

Aké je riešenie?

Futbalová revolúcia. Poďakovať sa niektorým a zmeniť systém a smerovanie slovenského futbalu. Na všetkých postoch na zväze sa ľudia snažia.

Iná vec je, či ich stopercentná robota ide v jednej línii s moderným futbalom. Tam vidím rezervy. Pracovitosť a obetavosť nestačí, musíte byť silným lídrom i inovátorom.

Video

Niečo podobné predviedli hokejisti. Môžu byť inšpiráciou pre futbalistov?

Určite. Veľmi by som sa tešil, keby futbal už nebol zviazaný metodickými príručkami. Na Slovensku sa však nevyžaduje kreativita, ale poslušnosť.

Navrhoval by som, aby sa Marek Hamšík po konci kariéry okamžite vrátil do futbalových štruktúr na riadiace pozície – rovnako, ako v hokeji Miroslav Šatan.

Keby si k sebe zobral Mareka Saparu či Róberta Vitteka, mohlo by to fungovať. Nevedia všetko, potrebovali by pomoc.

Sú však skromní, rozhľadení a majú bohaté skúsenosti. Hamšík bol rozvážny hráč s víziou a tieto vlastnosti by si určite zachoval aj ako funkcionár. Výmena Tarkoviča, teda jedného človeka, slovenskému futbalu nepomôže.

Kto povedie Slovensko? Toto sú kandidáti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Vladimír Weiss st. doviedol Slovensko na MS...

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Vladimír Weiss #Liga národov #Štefan Tarkovič #slovenskí futbalisti #Vladimír Goffa