Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dudov výstavný a Jirkov premiérový gól. Slováci zdolali Fínov

Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v utorkovom prípravnom zápase v španielskej Murcii nad Fínskom 2:0.

29.03.2022 19:53 , aktualizované: 21:11
Ondrej Duda Foto: ,
Ondrej Duda prijíma gratulácie od spoluhráčov po góle Fínsku.
debata (3)

V 38. minúte otvoril skóre Ondrej Duda, po prestávke spečatil triumf zverencov Štefana Tarkoviča premiérovým gólom v národnom tíme Erik Jirka.

Prvý štart si pripísala dvojica brankárov Dominik Holec a František Plach, obaja odchytali po polčase. Vo štvrtom vzájomnom meraní síl so Suomi dosiahli Slováci tretie víťazstvo, raz sa zrodila remíza.

Duel s Fínmi bol pre nich druhý prípravný v marcovom asociačnom termíne, minulý piatok podľahli v Osle domácim Nórom 0:2. Najbližšie budú Slováci v akcii začiatkom júna v C-divízii Ligy národov.

Víťazstvo slovenských futbalistov nad Fínmi Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Slovenská jedenástka pred zápasom s Fínskom.

Fínsko – Slovensko 0:2 (0:1)
Góly: 38. Duda, 72. Jirka. ŽK: Holúbek, Bero, Herc (všetci SR), rozhodoval: Eskas (Nór.)
Fínsko: Hrádecký – Alho (85. Ylitolva), Ivanov, Väisänen, Uronen – Lod (46. Nissilä), Lingman (67. Schüller), Kamara, Hostikka – Pohjanpalo (67. Pukki), Forss (85. Källman)
SR: Holec (46. Plach) – Sekulič, Škriniar, Hancko (46. Šatka), Holúbek (67. De Marco) – Lobotka – Jirka, Duda (85. Strelec), Bero (67. Herc), Haraslín – Almási (46. Boženík)

Slovenský kouč spravil v porovnaní s nevydareným zápasom v Nórsku päť zmien v základnej zostave. Medzi žrďami dostal šancu debutant Holec, na Fínov vyrukovali Slováci aj so Sekuličom, Holúbkom, Jirkom a Berom s jasným zámerom – predviesť sa v lepšom svetle ako v piatok. Boli to však Fíni, ktorí od začiatku pôsobili živším dojmom.

V 4. minúte sa prvýkrát priblížili k Holecovej bránke, ale Forss mal vychýlenú mušku. Po štvrťhodine dostal ten istý hráč dobrú loptu do behu, ale Hancko odvrátil na roh. Hráčom slovenského tímu pri výstavbe útočných akcií často chýbala presnosť.

Milan Škriniar Čítajte aj Po rozstrele. Slováci spoznali posledného súpera v Lige národov

V 22. minúte Haraslínov center odvrátili Fíni iba k Berovi, no ten z hranice šestnástky netrafil bránku. Bezgólové skóre nezmenil na opačnej strane Lod, ktorý po chybe Holúbka razantnou strelou tesne minul ľavú žrď. V 38. minúte sa Slovákom podarilo otvoriť skóre po jednoduchej kolmej akcii.

Odštartovala u Hancka, pokračovala po osi ihriska cez Bera až k Dudovi, ktorý si pred pokutovým územím ešte vylepšil pozíciu a nechytateľnou strelou vymietol ľavý horný roh bránky – 0:1.

V závere úvodnej 45-minútovky Škriniar zblokoval volej Forssa.

Do druhého polčasu vybehli v slovenskom tíme na trávnik traja noví hráči – brankár Plach a do poľa Šatka s Boženíkom. Fíni siahli po jednej zmene. V 54. minúte sa Haraslín na ľavom krídle šikovne zbavil protihráča a po jeho centri sa načahoval za loptou Boženík, no do zakončenia sa nedostal a neuspel ani s následným pokusom o pätičku.

Po hodine hry si Ivanov po Dudovom centri takmer strelil vlastný gól, Fíni však prežili túto situáciu a aj následný roh bez ujmy. Slovákov bolo po prestávke vidieť viac ako v prvom dejstve, ich hra spĺňala prísnejšie kritériá. Fíni už neboli vpredu takí nebezpeční, museli sa viac brániť.

V 72. minúte neustrážili Jirku, ktorý si vytvoril priestor a s prispením žrde zvýšil náskok svojho tímu – 0:2.

Fínom nepomohol ani príchod ich najväčšej hviezdy Pukkiho, Slováci ho do šance nepustili a s prehľadom doviedli zápas do víťazného konca. V závere ešte mohol prikrášliť ich triumf striedajúci Strelec, z priameho kopu spoza šestnástky však poslal loptu nad bránku.

Štefan Tarkovič, tréner SR: "Chceli sme a hrali sme náš zápas, vrátil sa nám do hry prejav z minulej jesene. Hráči sa postavili zodpovedne k svojim činnostiam a výsledkom bolo naše víťazstvo. Vypracovali sme si pekné akcie, dali sme dva veľmi pekné góly, oba spoza šestnástky, potešilo ma to.

Výkon, výsledok, góly. Boli sme efektívni, aj to teší. To, že šiel najprv do bránky Holec a Plach na druhý polčas, vyplynulo z dohody hráčov a trénera brankárov, ja som to rešpektoval. Naozaj som rád, že sme podali kvalitný výkon, videli sme v akcii hráčov aj širšieho kádra a potešila ma reakcia kabíny na kritiku po zápase s Nórskom. Hráči ukázali, že nešli na výlet."

Milan Škriniar, kapitán SR: "Vedeli sme, že musíme zareagovať na výkon spred štyroch dní v Osle. Teraz nám nechýbalo nasadenie, bojovnosť, všetci sme jazdili, dostupovali súboje a prinieslo nám to víťazstvo. Celkovo sme pôsobili dobre, poviem to tak, že celé mužstvo hralo dobre, preto je aj dobrý výsledok.

Áno, keď sú prázdne tribúny, je to také smutné, ale na druhej strane, aspoň sme sa navzájom počuli… Debutujúci brankári boli dobrí, všetci naši brankári hrajú výborne nohami, dnes títo dvaja, v Osle Rodák a nezabúdajme ani na Dúbravku. Jednoducho platí, že brankári nás podržia, nech je medzi žrďami hocikto.“

(zdroj: www.futbalsfz.sk)

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #fínski futbalisti