Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nevidím, kričal po zapálení svetlice. Slovákov preverí obranca, ktorý oslepol

Nevidím, nevidím, skríkol Omar Elabdellaoui počas osláv príchodu nového roka 2020. Jeho kamaráti hneď zbadali, že sa čosi deje. Vynikajúcemu nórskemu futbalistovi vybuchol pred očami ohňostroj skôr, ako mal.

25.03.2022 12:30
Omar Elabdellaoui Foto:
Omar Elabdellaoui v drese Galatasarayu Istanbul.
debata

Slovenských reprezentantov čaká dnes v Osle náročná skúška. V prípravnom dueli nastúpia od 18.00 (prenos vysiela RTVS Šport) proti Nórsku.

Je pravdepodobné, že Severania nastúpia v plnej sile, čiže na hrote aj s útočníkom Borussie Dortmund Erlingom Haalandom.

Najväčšou hviezdou tímu Ståleho Solbakkena však nie je vysoký bombardér, ale Elabdellaoui. Od čias Holanďana Edgara Davidsa jeden z mála futbalistov, ktorí na trávniku musí nosiť okuliare.

„Po roku bolesti som späť pri niečom, čo milujem. Zostane to vo mne už navždy. A pripomínať mi to bude jazva,“ cituje Elabdellaouiho The Guardian.

Dni v tme

O tom, že zábavná pyrotechnika ročne zmení život tisíckam ľudí po celom svete, čítal veľakrát.

Lenže po rokoch trápenia prišiel v 2020 ďalší veľký prestup z Olympiakosu do Galatasaraya a bolo čo oslavovať.

SR futbal FL 14. kolo Slovan Bratislava Ružomberok BAX Čítajte viac Slováci čelia severskej výzve. Aj s ružomberskou anomáliou

„Najskôr som si myslel, že mám niečo v oku, čo musím odtiaľ dostať von. Potom som však zacítil, ako mi horí tvár a všade bola tma,“ spomína Omar Elabdellaoui.

Manželka Anna s kamarátmi mu pomohli z plameňov, ale poškodenie tváre a najmä jeho pravého oka bolo evidentné. Prvé dve svetlice vyleteli do vzduchu bez problémov.

Tretia však vybuchla skôr ako mala. Krátko po tom, ako Elabdellaoui priložil zapaľovač k zápalnej šnúre.

Záchranka prišla najskôr ako sa dalo. Lenže v nočnom a opojenom Istanbule trvalo, kým oporu Galatasarayu doviezli do nemocnice. Začali sa jej dni v tme.

„Všade bolo čierno. Nevedel som, či je deň alebo noc. Čas bol vtedy taký nepodstatný,“ pokračoval.

Bál sa zavrieť oči

Futbalová kariéra je krátka. Aktuálne tridsaťročný hráč kedysi ohúril talentom v akadémii Manchestru City.

V náročnej konkurencii sa však pravý obranca nedokázal presadiť. Po vážnom zranení oka to mala byť jedna z mála spomienok na splnený sen o slávnych zelených trávnikoch.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

„Keď nič nevidíte, počujete všetko. Blížili sa hlasy, boli jasnejšie a jasnejšie. Čím dlhšie sa o mne hovorilo, tým náročnejšie som to niesol,“ šokoval Elabdellaoui.

Jeho tvár bola taká zničená, že ho nespoznal ani vlastný brat Rashid. On a ani lekári najskôr nechceli Omarovi povedať, v akom vážnom je stave.

„Schmatol som doktora a opýtal sa: Aké zlé to je? Odpovedal mi, že ľavé oko je v pohode, ale s pravým to nevyzerá najlepšie,“ priznal Elabdellaoui.

Po pár dňoch zbadal pravým okom svetielko na konci tunela. Obrazne i doslova. Zrazu rozoznával tvary i farby.

„Neodvážil som sa zaspať. Bál som sa, že keď zavriem oči, svetlo znova zmizne. Stále som kontroloval či svetlo vidím pravým okom,“ tvrdil.

Dvanásť operácii

Galatasaray a klubový lekár Yener Ince začali zisťovať, kde by mohli Elabdellaouimu pomôcť. Oslovili viacero nemocníc, od Kanady až po Čínu.

Nakoniec Elabdellaoui s agentom navśtívili doktora Edwarda Hollanda zo Cincinnati Eye Institute, ktorý v minulosti ako prvý zvládol náročnú transplantáciu rohovky.

Christián Herc Čítajte viac Nehanbí sa povedať pravdu. Dobrý chlapec Herc nešetrí krokom

Aj oko je tvorené viacerými vrstvami a to Elabdellaouiho malo popáleniny tretieho stupňa. Šanca na uzdravenie bola podľa Hollanda 5 až 10 percent.

Bol najhoršom stave, aký za 35 rokov svojej profesijnej kariéry videl. Ešte fatálnejšom ako americký vojak, ktorému v Afganistane vybuchla pred očami bomba.

„Bol to najmotivovanejší pacient, akého som mal. Jeho túžba získať zrak späť nás všetkých inšpirovala. Keby sme mu povedali, aby preskočil cez žeravé kruhy, spravil by to,“ pochválil pacienta Holland.

Elabdellaoui absolvoval dovedna jedenásť operácii v priebehu trinástich mesiac odkedy ku zraneniu došlo.

S transplantáciou mu pomohla sestra Ikram, ktorej bunky sa na sto percent zhodovali s Omarovými.

Peter Pekarík. Čítajte viac Kde je Peter? Nový tréner Herthy poznal len mňa, tvrdí Pekarík

„Je ťažké myslieť pozitívne, keď nič nevidíte. Snažil som sa však byť disciplinovaný. Mohol som sa ľutovať, obviňovať kadekoho, ale sústredil som sa na správne emócie,“ doplnil Elabdellaoui.

Na ihrisku nosí špeciálne okuliare i kontaktné šošovky. Každú polhodinu si musí oko rehydratovať špeciálnymi očnými kvapkami.

Všetko však vidí. A tak dnes večer možno bude stíhať Ladislava Almásiho, Tomáša Suslova či Martina Regáliho.

„Môžete si predstaviť, čo to pre mňa znamená, ale pochybujem, že sa vám to podarí. Bol to zázrak, splnený sen,“ uzavrel Elabdellaoui.

Svoj najväčší zápas už vyhral. A výsledok dnešného súboja Nórsko – Slovensko a ani tých ďalších na tom už nič nezmení.

Čo futbaloví tréneri vyškrtli hráčom z jedálnička? Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Pep Guardiola (Manchester City)
Keď jeden z...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Erling Haaland #Omar Elabdellaoui