Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci čelia severskej výzve. Aj s ružomberskou anomáliou

Vyčítajú mu, že do reprezentácie vyťahuje málo nových tvárí a drží sa najmä ostrieľaných borcov. Tréner futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič však argumentuje nedostatkom príležitostí, v ktorých by mohol možných adeptov vyskúšať.

25.03.2022 08:00
SR futbal FL 14. kolo Slovan Bratislava... Foto: ,
Slovanista David Hrnčár a Martin Regáli z Ružomberka.
debata

Na lavičke národného tímu je v pozícii hlavného trénera už rok a pol. Zažil eufóriu po postupe na majstrovstvá Európy 2020, slabé výkony výberu na netypickom turnaji a nezvládnutú kvalifikáciu o svetový šampionát 2022.

Tarkovič viedol mužstvo v osemnástich dueloch, z toho len vo dvoch prípravných. V priebehu najbližších dní sa toto číslo zdvojnásobí. Dnes nastúpia Slováci v Osle proti Nórom (18.00, RTVS Šport), v utorok v Murcii proti Fínsku (18.00).

„Chceme vyskúšať viacero hráčov i možností,“ povedal Tarkovič na zraze v Šamoríne. Akiste mal na mysli aj Martina Regáliho.

Žartujete?

Na svoju prvú tlačovú konferenciu v národných farbách prišiel Regáli v dobrej nálade. Doširoka sa usmieval, žartoval s novinármi i spoluhráčmi, užíval si prvú pozvánku do národného tímu plnými dúškami. Dozvedel sa o nej zhruba hodinu predtým, ako bola vonku aj oficiálne.

Christián Herc Čítajte viac Nehanbí sa povedať pravdu. Dobrý chlapec Herc nešetrí krokom

„Nevedel som, či tréneri žartujú alebo to myslia vážne,“ vravela 28-ročná opora Ružomberka. „Bolo to veľké prekvapenie. Mal som trochu trému, tak som sa niektorých spoluhráčov, čo už v reprezentácii boli, pýtal na nejaké tipy a triky.“

Najviac za ďalší kariérny míľnik vďačí trénerovi Petrovi Struhárovi. Len o desať rokov staršieho kouča vyzdvihol za prácu v Ružomberku, ktorá pomáha čiernemu koňovi ligy i jednotlivcom. Navyše, Regáli sa v ťažších chvíľach rozhodol spolupracovať so špecialistom.

„Už dlhodobo robím aj s mentálnym trénerom. Predtým som nedával góly. Začali sme na tom s ním pracovať a to mi veľmi pomohlo,“ prezradil Regáli.

Netuší, koľko ho bude premiérové reprezentačné dobrodružstvo stáť, ale určite niečo pre spoluhráčov na Liptove vymyslí.

„Prišli aj podpichovačky, ale v dobrom. Doprajeme si – na ihrisku aj mimo neho. Hovoril som im, že keď som sa dostal do reprezentácie ja, tak sa môže hocikto. Musia to však zobrať za správny koniec,“ pokračoval Regáli.

Človek do nepohody

Nestáva sa často, že v reprezentácii debutujú starší hráči zo slovenskej najvyššej súťaže. Najlepším príkladom tejto anomálie bol v minulosti Viktor Pečovský.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Do národného tímu vstúpil premiérovo krátko po 29. narodeninách a uchytil sa. Odohral 35 zápasov, z toho dva proti Rusku (2:1) a Anglicku (0:0) na ME 2016 vo Francúzsku.

"Regáli je dobrý príklad profesionalizmu. Je výnimočný intenzívnymi nábehmi. Má dravosť, ťah na bránku, zvláda súboje jeden na jedného. Navyše, plní si defenzívne úlohy.

Hráč na jeho poste musí mať čísla. On ich má a mal ich aj v minulom ročníku ako hrotový útočník. Tréner Tarkovič to chce oživiť a s Martinom sa mu to môže podariť," myslí si Struhár.

V pondelok sa zastavil v Šamoríne, kde mal národný tím pred včerajším odletom do Osla svoj stan. Do Ružomberka sa vracal v dobrej nálade.

„Hovoril som s asistentom trénera Samuelom Slovákom, ktorý mi povedal, že Martin je super chalan. Potvrdilo sa, že je to človek aj do nepohody. Stretol som sa aj so skúsenejšími hráčmi ako Stano Lobotka. Povedal som im, nech ho trošku vezmú do parády,“ žartoval Struhár.

Milan Škriniar. Čítajte viac Škriniar opäť kráľom. K toptriumfu mu chýbali dva body

Slovensko sa vo svojich úspešných bojoch o MS 2010 či ME 2016 opieralo najmä o rýchle a nebezpečné krídla. Po slabšom období sa môže k týmto zbraniam vrátiť. K už odskúšaným hráčom sa môže pridať aj Regáli.

„Tréner hľadá takéto typy. Teraz je ideálna šanca, nakoľko sa nehrá kvalifikácia. Maťo by mohol spadať do toho, čo Slovensko na krídle potrebuje,“ doplnil Struhár.

Teší sa, že Tarkovič ukazuje na hráčov zo slovenskej ligy. Má však aj obavy.

„Zvyšuje tým kredit našej lige. Bojím sa však, že bude okolo Regáliho ešte viac záujemcov ako doteraz. Taký je futbalový život. Budem rád, keď sa presadí. Za tvrdú robotu si to zaslúži,“ uzavrel Struhár.

Kolmo a rýchlo do brány

Rodák z Prešova Regáli si na tradičný „krst“ nováčikov v národnom tíme pripravil spev najznámejšej piesne tamojšieho regiónu – A od Prešova. Podstatne dynamickejší ako rytmus známej ľudovky je Regáliho prejav na ihrisku. Rád by ho ukázal aj na najvyššej úrovni.

„Chcem sa prezentovať tak, ako v klube. Kolmo a rýchlo do bránky, dostávať sa do šancí a vytvárať ich pre spoluhráčov. Každú minútu, ktorú dostanem, chcem využiť v prospech tímu,“ reagoval Regáli.

Peter Pekarík. Čítajte viac Kde je Peter? Nový tréner Herthy poznal len mňa, tvrdí Pekarík

Slovensko nikdy nepatrilo k mužstvám, ktoré úspechy dosiahlo vďaka vynikajúcej ofenzíve. Avšak iba 23 strelených gólov v 18 zápasoch pod Tarkovičovým vedením je alarmujúce číslo. A to ho ešte rapídne zdvihol nateraz posledný duel národného tímu v novembri 2021 na Malte (6:0).

Regáli je ofenzívny univerzál schopný zahrať na hrote či oboch krídlach. V aktuálnom ročníku strelil v 19 stretnutiach sedem gólov a pridal aj päť asistencií. Jeho góly by sa Slovensku zišli.

„Tréner ma nominoval asi preto, aby mi dal šancu. Je na mne, aby som sa jej chytil. Som odhodlaný a pripravený,“ skonštatoval Regáli.

Najskôr na neho so spoluhráčmi čaká mladý nórsky tím na čele so superhviezdou Erlingom Haalandom a potom jedno z príjemných prekvapení ME 2020 z Fínska.

„Súboj proti Haalandovi či tréningy s Milanom Škriniarom alebo Lobotkom sú veci, ktoré človek nezažíva každý deň. Oproti lige to bude skok. Uvidíme, ako som naň pripravený. Verím, že podám dobrý výkon a uspejeme aj ako tím,“ vyhlásil Regáli.

Čo futbaloví tréneri vyškrtli hráčom z jedálnička? Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Pep Guardiola (Manchester City)
Keď jeden z...

Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Štefan Tarkovič #Martin Regáli