Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nehanbí sa povedať pravdu. Dobrý chlapec Herc nešetrí krokom

Pred takmer ôsmimi rokmi nabral z Nitry smer Britské ostrovy. Vysoký pravák schopný zahrať kdekoľvek v strede poľa zaujal skautov Wolverhamptonu.

23.03.2022 20:00
Christián Herc Foto: ,
Christián Herc ako kapitán reprezentácie do 21 rokov.
debata

Po siedmich neúspešných rokoch, počas ktorých sa pokúšal presadiť v áčku Wolves a viacerých hosťovaniach, prestúpil opäť. Tentokrát to čerstvému reprezentačnému nováčikovi Christiánovi Hercovi vyšlo.

„Dobrý angažmán som mal aj v Dunajskej Strede, ale to bolo štyri roky dozadu. Nemal som zlú ani jar v Karvinej, ale momentálne hrám asi najlepší futbal. Vo švajčiarskej lige mi to sadlo. Chalani ma v kabíne prijali od prvého dňa. Som tam spokojný,“ priznáva stredopoliar Grasshopperu Zürich.

Vo štvrtok so spoluhráčmi odletí do Osla, kde v piatok nastúpia proti Nórsku (18.00). Prvý reprezentačný zraz nového cyklu uzavrie utorkový duel v španielskej Murcii proti Fínsku (18.00).

Priveľké sústo a krok späť

Dvadsaťtriročný rodák z Levíc sa prvýkrát medzi mužmi výraznejšie presadil v sezóne 2018/19. Dunajská Streda vtedy ťažila z jeho schopností a Herc zaujal natoľko, že po roku a pol prestúpil do Viktorie Plzeň.

Milan Škriniar. Čítajte viac Škriniar opäť kráľom. K toptriumfu mu chýbali dva body

Znova si však odhryzol príliš veľké sústo. V jednom z najlepších českých klubov hrával sporadicky. Podobne ako v prípade návratu z Wolves do DAC aj tentokrát musel urobiť krok späť.

Plzeň vymenil 25. augusta 2020 za Karvinú. A odvtedy sa začali skvelé mesiace niekdajšieho kapitána reprezentačnej dvadsaťjednotky.

"Po roku v Plzni som chcel hrať. Na ihrisku som bol len pár minút v lige, hrával som v pohári. Preto som hľadal miesto, kde by som mohol nastúpiť na každý duel.

Vedel som, že sa do toho hneď nevrátim, preto som si vybral Karvinú. Nebol som o tom presvedčený na sto percent. Teraz viem, že to bol správny krok. Aj vďaka tomu som v Grashopperi i reprezentáci­i," vraví.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
11. Ján Greguš (San José) - 603-tisíc.

Od lanského letného prestupu do kádra najúspešnejšieho švajčiarskeho klubu (27 titulov) sa Hercova trhová hodnota strojnásobila z päťstotisíc eur na jeden a pol milióna.

„Hráme s Bazilejom či Young Boys Bern, čo sú účastníci Ligy majstrov. Švajčiarska súťaž je výborná,“ tvrdí Herc.

Náhrada za stálice?

Najcennejší dres si naposledy obliekol v novembri 2020 ešte ako líder dvadsaťjednotky. Oporou je aj teraz v tíme nováčika švajčiarskej Super League.

V aktuálnej sezóne odohral 26 duelov, strelil tri góly a na päť prihral. Po brankárovi Andrém Moreirovi je druhým najvyťažovanejším hráčom tímu s 2245 minútami.

„Tréner ma podržal, aj keď som nemal dobrý zápas. Dôveruje mi. Keď to hráč cíti, môže na ihrisku podať lepšie výkony. Hráme s piatimi obrancami a ja som osmička, ktorá podporuje útok i obranu. V strede však môžem hrať hocikde,“ vysvetľuje Herc.

Po solídnom začiatku, keď sa nováčik z Zürichu pohyboval aj na štvrtej priečke desaťčlennej súťaže, prišiel slabý úvod jari. Grasshopper v nej odohral deväť zápasov s bilanciou jedna výhra, dve remízy a sedem prehier. Razom sa namočil do záchranárskeho bo­ja.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

„Chceli by sme byť čo najvyššie, ale nevyšla nám jar. Na začiatku sme mali iné plány, ale teraz sa chceme vyhnúť baráži, ktorú hrá deviaty tím ligy. Radi by sme sa čo najskôr zachránili,“ pripúšťa Herc.

Pozvánku do národného tímu nečakal. Príjemné pocity z nominácie i prijatia do reprezentačnej kabíny by rád preniesol aj na ihrisko. Pri absencii stálic ako Marek Hamšík či Juraj Kucka by mal od trénera Štefana Tarkoviča dostať možnosť ukázať, ako vie dirigovať hru tímu.

"Pocity sa nedajú opísať, je nádherné tu byť. Máme dobrú partiu, väčšinu hráčov poznám z dvadsaťjednotky. A nahradiť Kucku s Hamšíkom?

Tieto dve mená, to je úplne niečo iné. Ani neviem, čo mám na to povedať… To je fakt ešte veľmi ďaleko, ak vôbec niekedy. Nevytváram na seba taký tlak," reaguje Herc.

Peter Pekarík. Čítajte viac Kde je Peter? Nový tréner Herthy poznal len mňa, tvrdí Pekarík

Ako sa teší na medzinárodnú konfrontáciu s Nórmi a Fínmi?

„Budú to výborné a vyrovnané duely. Verím, že ich zvládneme lepšie,“ dopĺňa.

Dobro a ľudskosť

Svoju skúsenosť má s talentovaným tvorcom hry aj Marek Janečka. Najskôr ešte ako súper z Trnavy v čase, keď Herc obliekal žlto-modrý dres Dunajskej Stredy. Neskôr zasa ako spoluhráč práve z Karvinej, kde jeho mladší krajan našiel stratené sebavedomie.

„Povahovo je to solídny a skromný chlapec. Nehanbí sa povedať pravdu. Vyžaruje z neho dobro a ľudskosť. Dobrý typ do reprezentačnej i klubovej kabíny. Nekonfliktný chalan a dobrý futbalista,“ vraví Janečka.

Oporu Spišskej Novej Vsi vôbec neprekvapilo, že Herc dostal reprezentačnú pozvánku. Dlhodobo jeho pôsobenie v Grasshopperi sleduje. Považuje ho za jedného z najlepších hráčov tímu.

Španielsko SR futbal ME2020 E Skupina Čítajte viac Bez Hamšíka, s nováčikmi. Tarkovič oznámil nomináciu na marcové zápasy

"Keď som v Karvinej hral pomenej, bavili sme sa s trénerom Jurajom Jarábkom o skladbe mužstva. Herc je hráč, ktorý nešetrí krokom. Vždy mal najviac nabehaných kilometrov.

Navyše má solídnu kopaciu techniku, vie góly dávať i pripravovať ich. Niekedy možno pôsobí zvláštne kvôli pohybu či postave. Niekto by povedal, že nezvláda fyzické súboje. To by ste sa však čudovali," opisuje Janečka.

Tridsaťosemročný defenzívny stredopoliar verí, že bude pre reprezentáciu prínosom. Národný tím by mu mohol pomôcť zabojovať ešte raz o miesto v jednej z top líg sveta.

„Má veľký potenciál. Keď ho v ňom Wolverhampton videl už pred rokmi, niečo na tom bude. Vtedy bola anglická liga pre neho zrejme príliš fyzická. Ak naberie svalovú hmotu, zostane zdravý a vo forme, nemusí byť švajčiarska liga jeho stropom,“ uzatvára Janečka.

Súboje proti účastníkovi majstrovstiev Európy 2020 z Fínska či jednému z najlepších útočníkov sveta Erlingovi Haalandovi v nórskom drese ukážu, ako je Herc ďaleko či blízko od top európskej úrovne.

Čo futbaloví tréneri vyškrtli hráčom z jedálnička? Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Pep Guardiola (Manchester City)
Keď jeden z...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Christián Herc