Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Škriniar opäť kráľom. K toptriumfu mu chýbali dva body

Slovenskému futbalu naďalej kraľuje Milan Škriniar. Anketu o najlepšieho futbalistu roka vyhral tretí raz po sebe.

22.03.2022 16:38
Milan Škriniar. Foto: ,
Milan Škriniar sa stal futbalistom roka po tretíkrát za sebou.
debata

Tridsaťkrát bol prvý

V 29-ročnej histórii ankety sa z víťazného hetriku tešili pred ním len dvaja futbalisti: Dušan Tittel (1995 – 1997) a Marek Hamšík, ktorý v nej triumfoval dovedna osemkrát a z toho šesť rokov v rade (2013 – 2018).

Tittel sa vyjadril už pred rokom, keď Škriniar prvý raz obhájil svoj triumf, že stopér z milánskeho San Sira, ktorý hráva na rovnakom poste ako kedysi on, má potenciál vyhrať anketu viackrát.

„Predpokladám, že postupne prekoná nielen mňa, ale aj Martina Škrtela,“ domnieva sa bývalý reprezentant.

V historickom rebríčku je Škrtel, ďalší pilier obrany, ktorý teraz po dlhých šestnástich rokoch vypadol z top desiatky (patrí mu aktuálne 18. miesto), zatiaľ druhý so štyrmi triumfami.

škriniar futbal inter Čítajte viac Škriniara chcú viacerí. Udrží ho v Interi rozprávková zmluva?

Škriniar si prevzal Cenu Jána Popluhára a anketu za rok 2021 vyhral zatiaľ najsuverénejším spôsobom.

Hlasovalo v nej 32 odborníkov, trénerov a zástupcov médií a hráčovi Interu Miláno chýbali k absolútnemu víťazstvu len dva body.

Na 30 hlasovacích lístkoch sa ocitol na prvom mieste a iba na dvoch mu patrila druhá priečka. Jeho náskok pred druhým Hamšíkom je 49 bodov (vlani vyhral o 45 a predvlani o 35 bodov).

Rodák zo Žiaru nad Hronom, ktorý pred odchodom do zahraničia v roku 2016 futbalovo vyrastal v Žiline, je v najlepšej desiatke šiesty raz. Predtým, ako v ankete premiérovo zvíťazil, obsadil dvakrát druhé miesto.

Hamšík je v špičke 15 rokov

Mimochodom, pred rokom sa na prvom mieste ocitli až piati hráči. Tentoraz si okrem Škriniara pripísal dve prvenstvá len brankár Martin Dúbravka. Ten v rebríčku postupne klesá. V roku 2019 bol druhý, pred rokom piaty a teraz až siedmy.

Za 27-ročným Škriniarom skončili dvaja skúsení borci. Tretí Kucka mal minulý mesiac 35 rokov, druhý Hamšík ich oslávi v júli. Najstarším v elitnej zostave je však 35-ročný Pekarík, ktorý skončil deviaty.

Milan Škriniar Čítajte viac Škriniar: Práca na sto percent sa prejaví. A aj oplatí

Hamšík je rekordérom ankety nielen v počte prvenstiev, ale drží sa v absolútnej špičke nepretržite už 15 rokov. A vždy skončil v prvej trojke. Okrem osem víťazstiev mu patrí päť druhých miest a dve tretie.

V desiatke, ktorá je desiaty raz čisto legionárska, sú dvaja absolútni nováčikovia. Hancko obsadil piate a Schranz šieste miesto.

Na utorňajšom futbalovom galavečere v Šamoríne vyhlásili výsledky aj ďalších troch ankiet. V Cene Petra Dubovského určenej najlepšiemu futbalistovi do 21 rokov triumfoval Tomáš Suslov.

Dvadsať rokov oslávi až v júni, takže tradičnú trofej, dres prvého víťaza ankety, si môže prevziať aj o rok. Doteraz ho obhájili len štyria futbalisti – Róbert Vittek, Marek Hamšík, Miroslav Stoch a Róbert Mak.

Suslov už patrí do generácie, ktorá veľký talent slovenského futbalu nezažila. Narodil sa dva roky po jeho tragickom skone v roku 2000. Odvtedy táto anketa nesie Dubovského meno.

Weissovci: triumf otca i syna

Prvenstvo v ankete o najlepšieho trénera roka obhájil 57-ročný Vladimír Weiss, ktorý sedí na lavičke bratislavského Slovana.

Aktuálne s ním kráča k zisku štvrtého titulu v rade. Je to už šieste Weissovo víťazstvo v ankete.

Vlani si prvenstvo vybojoval po pôsobení na poste trénera gruzínskej reprezentácie. Tentoraz v tesnom súboji na diaľku zdolal trnavského trénera Michala Gašparíka mladšieho.

Prvý raz v histórii sa stalo, že v jednom ročníku sa tešili z úspechu v ankete otec a syn. Vladimír Weiss mladší sa stal najlepším hráčom Fortuna ligy 2021. Jej výsledky zverejnili už pred utorňajším galavečerom.

SR futbal FL 22. kolo Slovan Spartak Trnava weiss Čítajte viac Boli by sme hlupáci, keby sme taký náskok pustili, vraví Weiss

V ženskej kategórii sa na medailových miestach objavili rovnaké hráčky ako aj vlani, ale v pozmenenom poradí.

Na trón sa po ročnej pauze opäť vrátila suverénka tejto ankety 30-ročná Dominika Škorvánková. Z titulu sa tešila desiaty raz. Obhajkyňa, brankárka Mária Korenčiová skončila druhá.

Do Siene slávy slovenského futbalu pribudli v utorok piati noví laureáti. Slávnostne do nej uviedli bývalých vynikajúcich reprezentantov, ale v prípade prvých troch aj úspešných trénerov Jozefa Barmoša, Ferdinanda Daučíka, Jána Kozáka, Imricha Stacha a Jána Švehlíka.

Od roku 2016 bolo do Siene slávy uvedených 41 osobností slovenského futbalu.

Futbalista roka 2021: 1. Milan Škriniar (Inter Miláno) 318 bodov, 2. Marek Hamšík (Trabzonspor) 269, 3. Juraj Kucka (FC Watford) 193, 4. Stanislav Lobotka (SSC Neapol) 137, 5. Dávid Hancko (Sparta Praha) 128, 6. Ivan Schranz (Slavia Praha) 103, 7. Martin Dúbravka (Newcastle Utd.) 100, 8. Ondrej Duda (1. FC Kolín) 83, 9. Peter Pekarík (Hertha Berlín) 75, 10. Marek Rodák (FC Fulham) 60.

Cena Petra Dubovského 2021: 1. Tomáš Suslov (FC Groningen) 21, 2. Jakub Kadák (AS Trenčín) 6.

Najlepší tréner 2021: 1. Vladimír Weiss (Slovan Bratislava) 64, 2. Michal Gašparík (Spartak Trnava) 61, 3. Pavol Staňo (MŠK Žilina) 23.

Najlepšia futbalistka 2021: 1. Dominika Škorvánková (Montpellier) 230, 2. Mária Korenčiová (Levante) 221, 3. Patrícia Hmírová (Apollon Ladies) 179.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Juraj Kucka #Martin Škrtel #Vladimír Weiss #Milan Škriniar #Futbalista roka 2021