Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Skončí Tarkovič? Tittel je za zmenu, Barmoš sa obáva experimentov

Štefan Tarkovič nepostúpil s futbalovými reprezentantmi na šampionát do Kataru a prišiel o prémiu 200-tisíc eur, ktorú mal sľúbenú v prípade úspechu.

13.10.2021 14:21
Štefan Tarkovič Foto: ,
Štefan Tarkovič (v popredí) a tréner Chorvátska Zlatko Dalič počas zápasu v Osijeku.
debata (44)

Teraz však môže prísť aj o post trénera národného tímu. Končí sa Tarkovičova éra?

Futbalisti neboli úspešní

„Trénerský chlebík je ťažký, výmeny sú bežný jav, najmä po neúspechoch. Tarkovičovi sa končí zmluva, nezvládli sme ME a ani kvalifikáciu. Prikláňam sa k zmene,“ vyjadril sa pre Pravdu trojnásobný futbalista roka Dušan Tittel.

Opatrnejší je iný bývalý reprezentant Jozef Barmoš. "Tréner nemal ľahkú situáciu, výrazne ju ovplyvňovala pandémia. Najmä v tom čase, keď sme práve hrali zápasy s najslabšími.

Teraz mám pocit, že sa mužstvo posunulo dopredu, posledné zápasy boli lepšie. Neboli sme úspešní, ale nemáme veľké možnosti vo výbere hráčov, nebol priestor na skúšanie.

K možnej zmene trénera sa v relácii Fair Play vyjadril aj Ladislav Borbély

Video

Ak by prišiel úplne nový tréner, bude potrebovať čas, to bude taká istá strata, ako po nástupe Tarkoviča. Určite by som nehľadal cudzinca, trvalo by dlho, kým sa zorientuje. Trochu sa obávam experimentov."

Podľa Tittela sme zbytočne stratili veľa času. „Viacero tímov, ktoré sa na Eure nepresadili, sa posunuli už ďalej. My sme teraz objavili niečo, čo bolo dávno jasné. Niektoré typy hráčov mali dostať šancu už skôr,“ domnieva sa.

Nesnívajme o Nemcovi či Španielovi

Ešte týždeň a Tarkovič bude sedieť na reprezentačnej lavičke presne rok. Všetci jeho predchodcovia pôsobili na nej minimálne o zopár týždňov či mesiacov dlhšie, ale nie všetci odkoučovali toľko stretnutí čo on.

Tarkovičovi zostávajú dva novembrové zápasy do vypršania zmluvy. Budú to jeho súboje s poradovým číslom 17. a 18. To už je dosť, aby sa prejavil trénerov prínos. Tarkovičova bilancia je vyrovnaná, po päť zápasov vyhral i prehral, ostatné priniesli remízy.

Začína sa diskutovať aj o jeho prípadnom nástupcovi a experti sa zhodujú, že to nie je jednoduchá úloha.

fanúšikovia, Maďarsko Čítajte viac V Maďarsku ste po triumfe hrdina, po prehre idiot, vraví kouč. Čo vyvolalo bitku?

"Robíme chybu, že si trénera reprezentácie nevychovávame, dlhodobejšie nepripravujeme. Napríklad tréner dvadsaťjednotky by mal byť jedným z kandidátov na tento post. Lenže v posledných rokoch sme robili veľa neštandarných krokov. Musíme si urobiť doma poriadok.

Nesnívajme o tom, že príde špičkový Španiel či Nemec. Ale myslím, že by sme našli trénera aj na Slovensku či v Česku," tvrdí Tittel.

Kováčik: Závery až po kvalifikácii

Aj Barmoš potvrdzuje, že situácia nie je ideálna. "A to hovorím o tréneroch a aj ich asistentoch na všetkých úrovniach, aj v ligových či mládežníckych tímoch. S mládežou robia aj šikovní tréneri, ale nie sú často primerane ohodnotení.

Chýba nám prirodzený proces, aj preto ťažšie hľadáme vhodné typy na post trénera národného mužstva."

Po neúspešných ME zachránilo Tarkoviča víťazstvo nad Poľskom v Petrohrade, na ktoré tím už nenadviazal. Teraz by mu mohla pomôcť remíza v Chorvátsku, prípadné dobré výkony v novembrovom finiši kvalifikácie, hoci tieto zápasy už o ničom nerozhodujú.

Ivan Schranz Čítajte viac Schranzovi prví gratulovali slavisti. Mohli sme aj vyhrať, tvrdil

Šéf slovenského futbalu Ján Kováčik neodpovedal na otázku, či bude Tarkovič pokračovať na trénerskom poste. Ale niečo naznačujú jeho slová:

„Myslím si, že v tejto skupine sme mali na to, aby sme skončili na druhom mieste, preto kvalifikáciu považujem za neúspešnú,“ zdôraznil a informoval, že až po jej skončení urobí zväz komplexné hodnotenie a na základe toho prijme aj závery.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Tittel #Štefan Tarkovič #Jozef Barmoš