Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Osud Slovákov sa láme na Rusku. Opäť majú nôž na krku

Toto tu už raz bolo. A dokonca v tejto kvalifikácii. Osud slovenských futbalistov sa opäť láme na Rusku. Stretnú sa s ním zajtra večer v Kazani.

07.10.2021 19:03
Rusko SR futbal ME2020 E Poľsko Slovensko hamšík Foto: ,
Radosť kapitána Mareka Hamšíka
debata

Je to jednoduchá matematika. Slováci strácajú na ruský tím v kvalifikačnej skupine MS 2022 štyri body. Ak prehrajú, rozdiel narastie na sedem. A do konca kvalifikačného programu zostanú tri zápasy.

Jasná situácia. Prehra znamená koniec. Alebo v lepšom prípade zúfalé čakanie na zázrak. V podobnej situácii boli zverenci Štefana Tarkoviča už v marci na začiatku kvalifikácie. Nedali gól na Cypre, nezvíťazili ani doma nad Maltou. A čakali na nich Rusi.

Keby nezvládli tento zápas, bolo by po kvalifikácii už na jar. Ďalší vývoj v skupine to potvrdil. Stačí si pozrieť tabuľku a odrátať z konta Slovákov tri body…

Ján Ďurica Čítajte viac Tvrdé Rusko ma zocelilo. Nedám naň dopustiť

Toto všetko vie aj jeden z lídrov slovenského tímu Milan Škriniar. "Už pred zápasom v Trnave sme mali, ako sa hovorí, nôž na krku. Museli sme ho jednoducho zvládnuť. Vtedy nás to nakoplo, táto situácia nám pomohla.

Potešilo ma, že sme to po dobrom výkone dokázali. Podobný budeme musieť podať aj teraz. Ak nie ešte lepší. Potrebujeme zabrať na 200 percent," vyjadril sa stopér Interu Miláno.

Zdôraznil, že očakáva predovšetkým iný zápas. „Už len preto, že Rusi budú mať výhodu domáceho prostredia. Musíme sa k nim priblížiť a v ďalšom priebehu sa pokúsiť ich preskočiť. Pre nás je tento súboj kľúčový a verím, že v ňom budeme úspešní.“

Proti Rusku sa Slovákom v poslednom období darí. Zdolali ho v marci v Trnave 2:1, ale rovnakým skóre aj vo finálovom turnaji ME 2016 vo Francúzsku.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Aj celková bilancia sa vďaka týmto súbojom naklonila mierne na stranu Slovákov. Z desiatich zápasov vyhrali štyri, tri Rusi, tri sa skončili nerozhodne. Skóre 10:9.

Tréner Štefan Tarkovič tvrdí, že v zostave svojho mužstva má už v podstate jasno. Zdôrazňuje, že súper začal hrať pod vedením nového trénera Valerija Karpina iným spôsobom.

"V septembri odohral dobré zápasy a zvládol ich tak, ako si to predstavoval, čo mu dodalo sebavedomie.

Tréner využíva iné hráčske typológie najmä v prechode do útoku, usiluje sa o pressing, hráči vysoko napádajú súpera, dobre sa vracajú.

Hra je postavená na behavosti a tímovosti. My však máme hráčov, ktorí nastúpia maximálne koncentrovaní a motivovaní a tento zápas bude pre nás veľká výzva," vraví Tarkovič.

arťom dzjuba Čítajte viac Ruské sebavedomie? Sme na úrovni Bieloruska, Slovákov ťažko zdoláme

Rusi sa musia zaobísť bez viacerých hráčov zo základného kádra, chýbajú im aj opory ako Aleksandr Golovin či Arťom Dzjuba. Slováci sa na to nemôžu spoliehať, pretože mužstvo sa dokáže práve v takýchto chvíľach zomknúť, v čo dúfa aj tréner Karpin.

„Dzjuba nebol v nominácii ani v septembrových stretnutiach, jeho neúčasť som už ani veľmi neriešil. Rusi majú dosť kvalitných hráčov a ich hra je podobne ako naša postavená na tímovosti,“ pripomína Škriniar.

Podobný názor vyjadril aj ďalší z lídrov národného tímu Juraj Kucka: "Musíme sa pozerať najmä na seba, nielen na súpera. V septembri sme ukázali, že vieme hrať.

Nemôžeme zasa klesnúť pod tieto výkony, to bude najdôležitejšie. Ak dáme do zápasu srdce, budeme bojovať do poslednej minúty, potom to bude dobré."

Sebastien Thill Čítajte viac Zázrak menom Šeriff? Skôr projekt KGB, ktorý pašoval drogy a zbrane

Ruská reprezentácia sa vracia po štyroch rokoch na krásny štadión v Kazani, ktorý postavili v roku 2013 a na MS 2018 tu odohrali šesť atraktívnych stretnutí. Zväz sem naplánoval zápas, lebo v Kazani sa stretla zborná vždy s veľkým záujmom a podporou.

Podľa informácií z Kazane je v Tatarstane aktuálne povolené zaplniť tribúny do 30 percent kapacity, čo je 13 500 miest. Na zápas môžu prísť zaočkovaní diváci. Organizátori tvrdia, že obsadia všetky miesta, bude teda „vypredané“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 Katar #Milan Škriniar