Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský Zlatan si v Ostrave vystrieľal reprezentačný dres

Na útočníka má zaujímavé parametre. Do dvoch metrov mu chýbajú štyri centimetre, je fyzicky silný a má aj solídnu techniku.

01.10.2021 09:14
Almási futbal Foto: ,
Ladislav Almási v drese Ružomberka.
debata

Ladislav Almási (22) sa prvý raz ocitol v nominácii slovenskej futbalovej reprezentácie pred kvalifikačnými zápasmi MS 2022 s Ruskom a Chorvátskom.

V lete síce začal prípravu v Ružomberku, ale už po niekoľkých dňoch prestúpil do Baníka Ostrava.

Klub za neho vysolil 12 miliónov českých korún (asi 500-tisíc eur), čo je najvyššia suma, ktorú v posledných sezónach vyplatil za niektorú z posíl.

Už po zopár týždňoch ste si získali priazeň a sympatie ostravských fanúšikov. Čím si to vysvetľujete?

Vnímam to a veľmi si to vážim. V každom zápase sa usilujem odviesť maximum, čo fanúšikovia vždy ocenia. A keď sa mi podarí ešte skórovať a aj mužstvo vyhráva, je to vždy plus navyše. Od toho sa odvíja aj spokojnosť fanúšikov.

Medzi nimi ste si vyslúžili prezývku „slovenský Zlatan“. Registrujete to?

Prvý raz sa to objavilo v českom denníku Sport, odvtedy sa to trochu ujalo. Neberiem to príliš vážne, skôr úsmevne. Je to len narážka na podobnosť s Ibrahimovičovou postavou, on je inak hráč úplne inej kategórie, porovnávať sa s ním nemôžem. Ale je to zároveň futbalista, ktorý je mojím vzorom, takže nepopieram, je to celkom príjemné.

Futbal Európska liga Skupina Hancko Rangers Čítajte viac Rangers pokľakli na Letnej, Kamara nedohral. Sparta ďakuje Hanckovi

V doterajších deviatich ligových kolách ste si pripísali štyri góly, ale v troch uplynulých zápasoch ste vždy skórovali. To signalizuje dobrú streleckú formu…

Raz sa góly sypú, inokedy na ne dlho čakáte… Nehneval by som sa, keby sa mi podarilo túto sériu ešte natiahnuť aj v najbližšom zápase, v nedeľu hráme ligu v Liberci. Platí, že teraz zažívam hernú pohodu, cítim sa veľmi dobre. Dúfam, že mi to vydrží čo najdlhšie.

Jedna vec je nominácia do národného tímu, druhá dostať šancu v zápase. Myslíte, že zažijete v dvoch nastávajúcich súbojoch aj reprezentačnú premiéru?

Taká šanca, samozrejme, vždy žije. Predpokladám, že tréner ma kvôli tomu aj zavolal, aby ma videl v akcii. Zatiaľ sme spolu osobne nehovorili, takže sa mi to ťažko posudzuje. Je to vždy na ňom. Mňa nominácia veľmi potešila, keď dostanem možnosť aj v zápase, budem rád, ak nie, tak sa nič nedeje.

Budem bojovať ďalej a verím, že raz taká príležitosť príde. Nebudem sa tým teraz zaťažovať, budem sa hlásiť na zraze, urobím maximum, všetko, čo je v mojich silách a ostatné sa potom uvidí.

Pred príchodom do Ostravy ste chvíľu pôsobili aj v ruskej lige, na jar ste hrali v Groznom. Nechceli ste tam zostať dlhšie?

Bol som tam na hosťovaní, byť pol roka niekde sám, nie je až taká krátka doba. Musím povedať, že to bola výborná skúsenosť, aj čo sa týka futbalu, aj čo sa týka života, som za ňu vďačný. Teraz som spokojný v Ostrave a viaceré skúsenosti môžem zúžitkovať aj tu.

Ako ste vnímali úroveň ruskej ligy?

Je to veľmi kvalitná súťaž, to je všeobecne známe. Rusi sú tvrdý národ, futbal majú radi a investujú do neho veľa peňazí. Vďaka tomu si môžu dovoliť angažovať do svojich tímov aj veľa kvalitných hráčov zo zahraničia. Majú síce aj dosť vlastných zaujímavých a dobrých futbalistov, ale najkreatívnejší hráči, tí, ktorí sa najviac starajú o dobrú úroveň súťaže, sú zväčša cudzinci.

Rusko bude presne o týždeň súperom Slovákov v kvalifikácii MS 2022. Ako vidíte šance slovenského výberu?

Liga a reprezentácia sú dve dosť rozdielne veci a ťažko môžem z mojich jarných ligových skúseností robiť väčšie závery. Poznám však viacerých ruských futbalistov, ktorí patria do národného mužstva, sú silní a majú svoju kvalitu. Hráme v Kazani, tam som sa v čase môjho pôsobenia nedostal. V každom prípade očakávam, že nás tam čaká veľmi náročné stretnutie.

Baník je štvrtý. Aj vďaka Almásiho gólom

Futbalisti Baníka Ostrava skončili v minulej ligovej sezóne na 8. mieste. Teraz sú po deviatich kolách štvrtí, neprehrali štyri zápasy po sebe.

Darí sa im aj vďaka gólom slovenského kanoniera Ladislava Almásiho. So štyrmi presnými zásahmi je najlepším strelcom tímu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #futbal #reprezentácia #Ladislav Almási