Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci pred najťažšími zápasmi. Tréner má obavy z kariet i vírusu

Aj so Stanislavom Lobotkom, ktorý sa zranil v zápase s Cyprom a odvtedy neodohral ani minútu a s nováčikom Ladislavom Almásim, ktorému sa darí v ostravskom Baníku.

28.09.2021 11:10
Ladislav Almási Foto:
Ladislav Almási v reprezentačnom drese dvadsaťjednotky.
debata

Obaja figurujú v aktuálnej nominácii slovenských futbalistov pred najťažším dvojzápasom v boji o Katar.

Zverenci trénera Štefana Tarkoviča sa predstavia na pôde favoritov H-skupiny. Na budúci týždeň v piatok v Rusku a o tri dni neskôr v Chorvátsku.

"Verím, že spolu s hráčmi urobíme maximum, aby sme boli aj po tomto dvojzápase v hre o postup na majstrovstvá sveta.

Hráme s tímami, ktoré sú na prvých dvoch miestach tabuľky a vyžrebovali ich do nej z prvých dvoch výkonnostných košov. Už teraz sa môže rozhodnúť, či budeme mať ešte šancu."

odkaz Kvalifikácia MS 2022 Foto: Pravda
šablóna, kvalifikácia MS 2022 Kvalifikácia MS 2022

Tarkovič nominoval na najbližšie stretnutia až 27 futbalistov. Ich vyšší počet vysvetlil obavami z koronavírusu a rizikom prípadných trestov.

"Oba zápasy hráme vonku a z Ruska budeme cestovať rovno do Chorvátska. V nominácii sú aktuálne až šiesti hráči, ktorí majú žlté karty a v Rusku očakávame ťažký zápas.

Žlté karty môžu mať vplyv na nomináciu na ďalšie stretnutie. Druhým dôvodom je zhoršujúca sa situácia v súvislosti s covidom. Pred zápasmi sa musíme testovať.

Z našich skúsenosti vieme, že by sme mohli mať problémy, ak by sme chceli donominovať ďalších hráčov. Chceme byť na to pripravení. V tejto situácii je táto nominácia najoptimálnejšia."

Chýbajú niektorí tradiční hráči, tréner zdôraznil, že ich neúčasť súvisí najmä so zdravotným stavom.

Jedinou výnimkou je Lobotka, ktorý bol nielen najlepším hráčom v septembrových zápasoch, ale odohral v nich plný počet minút, až do okamihu, kým to vydržal jeho sval.

V treťom zápase s Cyprom ho v 53. minúte vystriedal Hrošovský. Ani po takmer mesiaci nehráva, vypadol zo zostavy Neapola, ktorému sa aj bez neho ide a vedie tabuľku talianskej ligy bez straty bodu.

Jeho zaradenie do tímu prináša riziko, tobôž pred takým fyzicky náročným stretnutí, aké čaká Slovákov v ruskej Kazani.

SR Futbal MS kval. H Chorvátsko BAX Čítajte aj Slovensko a Cyprus? Musíme získať šesť bodov, vravia Chorváti

"So Stanom som sa v pondelok rozprával a sám prejavil záujem, že aj v stave, v akom je, chce prísť. To si cením.

Dohodli sme sa, že po konzultácii s našimi lekármi vyhodnotíme situáciu a ukáže sa, či bude k dispozícii," vysvetlil Tarkovič a zdôraznil opäť zásadu, že „reprezentovať môže len zdravý hráč“.

Podľa neho chcel dodržať kontinuitu so septembrovými zápasmi, v ktorých naznačilo mužstvo herné zlepšenie. Tento zámer mu prekazili zranenia.

Ladislav Almási Čítajte viac Vo veľkom futbale talent neexistuje. Rozhoduje, kto najviac maká

"Niektorí hráči už trénujú individuálne, ale nie sú v takom stave, aby nám mohli pomôcť. U každého je situácia trochu iná.

Mak začal uplynulý piatok s tréningom, ale zasa mal menšie problémy, nie je to ešte optimálne. Podobne Holúbek. Už mal byť v pondelok k dispozícii na zápas, ale nebol ešte stopercentne pripravený.

Hromada len začína s tímom trénovať. Individuálne zatiaľ trénuje aj Weiss."

Vladimír Weiss Čítajte viac Kľúčové zápasy bez opory. Slovákom nepomôže Weiss

V porovnaní s predchádzajúcim zrazom sa do reprezentácie vrátili niektorí hráči, tréner po dlhšej pauze povolal aj Alberta Rusnáka zo Salt Lake. „Pravidelne hráva, má formu, aj streleckú,“ pripomenul.

O nováčikovi Almásim doplnil. „Taký typ hráča potrebujeme, darí sa mu, je výraznou postavou v Ostrane a verím, že pomôže aj reprezentácii.“

Nominácia na Rusko a Chorvátsko:

Brankári: Marek Rodák (FC Fulham), Dušan Kuciak (Lechia Gdansk), Dominik Greif (RCD Mallorca), František Plach (Piast Gliwice)
Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Martin Koscelník (Slovan Liberec), Lukáš Pauschek, Vernon de Marco (obaja ŠK Slovan Bratislava), Martin Valjent (RCD Mallorca), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň), Milan Škriniar (Inter Miláno), Tomáš Hubočan (Omonia Nikózia), Dávid Hancko (Sparta Praha)
Stredopoliari: Patrik Hrošovský (KRC Genk), Juraj Kucka (FC Watford), Marek Hamšík (Trabzonspor), Matúš Bero (Vitesse Arnhem), Ondrej Duda (1. FC Kolín), Stanislav Lobotka (SSC Neapol), Albert Rusnák (Real Salt Lake), Erik Jirka (Real Oviedo), Lukáš Haraslín (Sparta Praha), Tomáš Suslov (FC Groningen), Ivan Schranz (Slavia Praha)
Útočníci: Róbert Boženík (Fortuna Düsseldorf), David Strelec (Spezia Calcio), Ladislav Almási (Baník Ostrava)

Náhradníci:

Brankári: Dominik Holec (Sparta Praha), Samuel Petráš (MŠK Žilina)
Obrancovia: Boris Sekulič (Chicago Fire), Norbert Gyömbér (US Salernitana), Lukáš Štetina (Sparta Praha), Tomáš Huk, Jakub Holúbek (obaja Piast Gliwice), Róbert Mazáň (AEL Limassol)
Stredopoliari: Peter Pokorný (Real Sociedad San Sebastian), Branislav Niňaj (Sepsi OSK), Erik Sabo (Rizespor), Jakub Považanec (FK Jablonec), Jakub Hromada (Slavia Praha), László Bénes (Borussia Mönchengladbach), Róbert Mak (Ferencváros Budapešť), Róbert Pich (Slask Wroclaw), Christián Herc (Grasshopper Zürich), Adrián Kaprálik, Matúš Rusnák (obaja MŠK Žilina), David Hrnčár (ŠK Slovan Bratislava)
Útočník: Samuel Mráz (ŠK Slovan Bratislava)

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #kvalifikácia MS 2022