Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Padajúci Chorváti aj bez Modriča veria, že na Slovákov stále stačia

Naposledy to bola šou jedného tímu. Chorváti pred dvoma rokmi v Trnave v boji o ME 2020 vygumovali Slovákov a po exhibičnom výkone vyhrali 4:0.

03.09.2021 18:30
Róbert Mak Foto: ,
Pred dvoma rokmi padli Slováci, ako v tomto prípade Róbert Mak, v zápase proti Chorvátom tvrdo na zem. V Trnave im podľahli 0:4.
debata (3)

Zverenci Štefana Tarkoviča sú presvedčení, že v sobotu podobnú lekciu nezažijú.

Veria, že v kvalifikačnom zápase môžu s favoritom prvý raz bodovať. Stretnutie Slovensko – Chorvátsko sa na bratislavskom Tehelnom poli začína o 20.45.

Za dva roky zo 4. na 18. miesto

Až desiati slovenskí futbalisti v aktuálnom kádri nastúpili v stretnutí v Trnave v septembri 2019. Za dva roky sa však toho dosť zmenilo.

Chorváti pricestovali do Bratislavy oslabení, chýbajú im v porovnaní s predchádzajúcou kvalifikáciou viacerí hráči, ale najväčšou stratou je neúčasť zraneného kapitána Luku Modriča.

chorvátsko, rusko Čítajte viac Sebavedomí Chorváti: Slováci? To nie je naša liga

Tarkovič sa na tento fakt nespolieha.

„Zranenia patria k futbalu, zažili sme to neraz aj my. Chorváti majú silný tím a trúfam si povedať, že Modriča dokážu nahradiť,“ domnieva sa.

Ani dvojnásobný slovenský futbalista roka Milan Škriniar nepripisuje Modričovej absencii mimoriadny význam.

„Musíme sa pozerať najmä na seba a sústrediť sa na náš výkon. Nič sa nemení na tom, že Chorváti sú veľkí favoriti a my môžeme len prekvapiť. Musíme vydať zo seba všetko, ak chceme byť úspešní,“ zdôraznil.

Chorváti zažili výkonnostný strop na svetovom šampionáte v Rusku a odvtedy uplynuli už viac ako tri roky. Zahrali si vo finále, v ktorom podľahli Francúzsku.

Slovinsko šport SR futbal kval. MS2022 H Slovensko Čítajte viac Príde revanš? Nesmieme sa báť, aj keď pokazíme, burcuje Lobotka

Vo svetovom rebríčku FIFA im patrilo štvrté miesto. Pred kvalifikačným stretnutím v Trnave sa ešte držali na tejto priečke. Ale odvtedy v ňom neustále klesajú. Aktuálne sú osemnásti.

Dôvod je jednoduchý. V tomto roku odohrali doteraz desať zápasov, ale vyhrali len tri. V júni sa s finálovým turnajom ME lúčili už v osemfinále, v prvom vyraďovacom kole.

Stred bez Luku? Máme iných…

Ani v aktuálnej kvalifikácii si nepočínajú najlepšie. Prehrali nečakane hneď prvý zápas v Slovinsku a naposledy len remizovali s Ruskom.

„Herne sme boli lepší, ale nedali sme gól,“ komentoval tréner Chorvátov Zlatko Dalič.

Chorváti napriek týmto faktom stále veria, že na Slovensko ešte budú ich sily stačiť. Dobre si ešte pamätajú na dve bezproblémové víťazstvá v kvalifikácii ME 2020, ich súper má v podstate takmer rovnaký káder.

odkaz Kvalifikácia MS 2022 Foto: Pravda
šablóna, kvalifikácia MS 2022 Kvalifikácia MS 2022

A vicemajstri sveta sa môžu stále oprieť o silný tím, väčšina reprezentantov pôsobí v kvalitných mužstvách v popredných ligách.

„Najdôležitejšie je, že sme v tabuľke prví a nebojíme sa Slovákov,“ cituje stránka chorvátskeho zväzu Josipa Juranoviča, ktorý posilnil v lete Celtic Glasgow.

Pripomína aj zápas v Trnave, očakáva, že Slováci sa im budú usilovať prehru vrátiť.

"Ak budú agresívni, musíme byť ešte agresívnejší. A stred poľa bez Luku? Samozrejme, bude chýbať, ale je to jednoduchšie, keď máte v strede takých hráčov ako Kovačič, Vlašič, Pašalič…“

slovenskí fanúšikovia, Čítajte viac Ožijú tribúny? Na Chorvátsko i Cyprus môže prísť 17-tisíc ľudí

Slováci v sobotu uzavrú prvú polovicu svojho kvalifikačného programu. Čaká ich priamy boj o čelo tabuľky H-skupiny, do ktorého sa však môže zamiešať aj Rusko, predstaví sa na Cypre.

Slováci ako jediní v skupine neprehrali, ale Chorváti i Rusi majú aktuálne o bod viac.

Priamo na šampionát do Kataru postupuje len víťaz skupiny, aj preto môže mať výsledok sobotňajšieho súboja zásadný význam v postupovom boji.

Pripravený je aj Kuciak

Po štvrtkovom negatívnom PCR testovaní sú k dispozícii všetci nominovaní slovenskí futbalisti. Platí to aj pre brankára Dušana Kuciaka, ktorého pozitívny test vyradil z predchádzajúceho duelu v Slovinsku. Slováci hostia Chorvátov v sobotu od 20.45 h na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.

Tréner Štefan Tarkovič zdôraznil, že vo vyrovnanej tabuľke stále žije šanca postúpiť na záverečný turnaj do Kataru.

„Kým budeme cítiť šancu, budeme robiť maximum pre postup. Veľmi podrobne som sledoval zápas proti Rusku. Stretnutia sú vyrovnané, nie je jednoduché vytvoriť si päť, šesť, sedem príležitostí. Pre nás je potrebné robiť to, čo sme robili na ME, ale pridať na kvalite v útočnej fáze. Máme k dispozícii inú typológiu hráčov, takú, aká nám chýbala na ME.“

Hoci hostia nemôžu počítať Modričom, Tarkovič vníma Chorvátsko ako mužstvo zložené z výrazných individualít.

„Hrajú zásadnú úlohu v najlepších európskych kluboch. Majú obrovskú kvalitu, bude to súper na úrovni zápasov na ME. K úspechu nás môžu doviesť len maximálna koncentrácia a nadviazanie na výkon v Slovinsku,“ dodal slovenský tréner.

V jeho výbere figurujú aj značne vyťažení hráči z uplynulého obdobia: „Marek Hamšík ide hrať siedmy zápas, to isté sa týka Ivana Schranza a Vladimíra Weissa. Môže to mať dopad na našu stratégiu v zápase. Momentálne si však nemyslím, že by neboli pripravení na zápas, alebo že by sme museli s týmto kalkulovať.“

Škriniar očakáva silnejšieho protivníka než v Ľubľane: "Chorváti majú kvalitu a určite sú favoriti, pokúsime sa ich prekvapiť. Zdajú sa mi vo forme, v predchádzajúcich zápasoch sa im možno strelecky až tak nedarilo, ale to nič nemení na tom, že majú kvalitu.

Musíme si na to dať pozor. Hocikto môže zvíťaziť nad hocikým, o to je to krajšie. Každý bod, každý gól môže rozhodnúť skupinu. Vidíme to od začiatku kvalifikácie a takto to pokračuje."

Individuality na opačnej strane vyzdvihol aj chorvátsky kouč Zlatko Dalič: "Slováci hrali v Slovinsku oveľa ofenzívnejšie ako na ME. Mužstvo, ktoré disponuje Hamšíkom, Škriniarom, Lobotkom, Kuckom, Boženíkom a Dudom rozhodne netreba brať na ľahkú váhu.

Musíme domácich čo najviac rešpektovať, na duel sa však nachystáme v maximálnej možnej miere a vynasnažíme sa získať všetky tri body."

(tasr)

Do piatka predali 7-tisíc vstupeniek

Keď sa posledný raz predstavili chorvátski futbalisti na Slovensku, v septembri 2019 v Trnave, zápas sledovalo v hľadisku 18 098 divákov. Tentoraz mohli organizátori dať do predaja 75 percent kapacity štadióna na Tehelnom poli.

„To predstavovalo 17-tisíc vstupeniek. Do piatkového popoludnia sa ich predalo sedemtisíc. Záujemcovia si ich môžu zakúpiť aj v deň stretnutia v pokladniciach na štadióne,“ informovala hovorkyňa SFZ Monika Jurigová.

Diváci sa musia preukázať buď Covid passom (po dvoch očkovaniach), alebo dokladom o negatívnom teste alebo o prekonaní ochorenia COVID-19 (nie viac ako pred 180 dňami).

(zn)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #chorvátski futbalisti #kvalifikácia MS 2022