Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovinsko vždy Slovákov trápilo. A pokazilo im veľké oslavy

Mali to byť veľké oslavy postupu na svetový šampionát do Afriky 2010, ale po zápase zavládlo nad Tehelným poľom hrobové ticho.

31.08.2021 10:12
Jendrišek, Škrtel, Tehelné pole Foto: ,
Nevydarený zápas proti Slovinsku v októbri 2009 (prehra 0:2) patril medzi najpamätnejšie na Tehelnom poli v ére samostatnosti.
debata

Náladu nabitému štadiónu, na ktorý sa chcelo pred zápasom dostať vyše sto tisíc divákov, dokonale otrávili Slovinci. Vyhrali v Bratislave 2:0. Ešteže sa boj o šampionát skončil happyendom v poľskom Chorzówe…

Slovenskí futbalisti narazia tretí raz v kvalifikácii MS na Slovincov. V stredu sa v Ľubľane od 20.45 predstavia vo svojom štvrtom zápase H-skupiny.

Hoci ich súpermi sú aj favorizované tímy Chorvátska a Ruska, najhoršiu bilanciu majú práve so Slovincami, ktorí sú aktuálne až na 66. mieste svetového rebríčka FIFA (Slovákom patrí 38. priečka).

Hamšík Trabzonspor Čítajte viac Hamšík i Lobotka žiaria v kluboch: Teraz je na rade reprezentácia

"Slovinci majú svoju kvalitu, v zostave dve výrazné osobnosti, brankára Oblaka, ale aj skúseného Iličiča. Káder tvoria ďalší hráči, ktorí pôsobia v kvalitných zahraničných súťažiach a pravidelne hrávajú.

Na ich lavičku sa vrátil úspešný tréner. Zvládli zápas s Chorvátskom a veria si," charakterizoval slovenský tréner Štefan Tarkovič.

V šiestich doterajších vzájomných zápasoch Slováci zdolali súpera len raz, v troch ďalších stretnutiach o kvalifikačné body mu vždy podľahli.

V lete sa predstavili vo finálovom turnaji ME a v dvoch posledných zápasoch nielenže prehrali, ale nestrelili ani gól.

Posledný vzájomný zápas odohrali Slováci so... Foto: SITA, Martin Medńanský
Slovensko, Slovinsko, futbal Posledný vzájomný zápas odohrali Slováci so Slovincami pred štyrmi rokmi. V Trnave ich v kvalifikácii MS 2018 zdolali 1:0. Na snímke sa naťahuje za loptou Martin Dúbravka.

Tréner už dlhšie avizuje, že chce, aby mužstvo hralo odvážnejšie, útočnejšie, efektívnejšie. V kádri však výrazné zmeny nenastali.

"Teraz nás čakajú iné zápasy ako na Eure. Budeme mať v nich aj inú stratégiu. Na Eure sme nemali k dispozícii útočníkov Schranza či Strelca, nebol s nami ani Jirka, ktorý je rýchlostný typ.

Spôsob hry sa budeme usilovať zmeniť a prispôsobiť typológii hráčov, aby sme boli schopní hrať inak najmä v prechode do útoku a v útoku," sľubuje Tarkovič.

Spolieha sa aj na to, že aktuálne je v tíme lepšia situácia ako na jar pred prvými kvalifikačnými zápasmi.

Róbert Boženík Čítajte viac Boženík bude hosťovať v Nemecku. Z Haraslína je sparťan

„Všetci hráči majú momentálne vyvážené zápasové zaťaženie. Viacerí sa presadzujú aj strelecky, z toho sa teším. Verím, že zvládneme najbližší zápas, lebo od neho sa to bude všetko odvíjať. Budeme radi, ak presvedčíme fanúšikov, že vieme hrať kvalitne. Aj v útočnej fáze.“

Slovinský tréner Matjaž Kek včera očakával – podobne ako Tarkovič v Senci – príchody posledných nominovaných hráčov. V tíme je 24 futbalistov.

Najväčšou hviezdou je brankár Jan Oblak, ktorý je oporou Atlética Madrid. V kádri nechýba ani útočník Andraž Šporar, ktorý úspešne pôsobil v bratislavskom Slovane a momentálne je hráčom Sportingu Lisabon.

odkaz Kvalifikácia MS 2022 Foto: Pravda
šablóna, kvalifikácia MS 2022 Kvalifikácia MS 2022

Slovinci v úvode kvalifikácie senzačne zdolali Chorvátsko (1:0), ale potom podľahli Rusku (1:2) a aj na Cypre (0:1).

Tréner Kek pozná slovenský tím z kvalifikácie MS 2010, v ktorej jeho zverenci nad ním dva razy vyhrali. Pripomína, že Slováci budú silným súperom.

„Musíme však s nimi uhrať dobrý výsledok, aby sme zostali v hre o postup,“ prízvukuje.

Program v skupine vyvrcholí v novembri a Tarkovič očakáva boj až do posledného zápasu.

„V našej skupine sú vyrovnané tímy. Myslím si, že päť z nich v nej je schopných si navzájom konkurovať. Pre nás je dôležité, aby sme aj po najbližšom trojzápase zostali v boji o účasť na majstrovstvách sveta.“

Chceme viac útočiť a dávať góly, tvrdí Mak

Róbert Mak je zatiaľ posledný úspešný slovenský strelec v kvalifikácii MS 2022. Na jar dal víťazný gól do siete Ruska.

Aj pred kvalifikačným pokračovaním má zo Slovákov najlepšiu streleckú vizitku. Krídelník Ferencvárosu dal v uplynulom kole dva ligové góly do siete Debrecínu.

„Dva razy skórovať v lige je vždy príjemný pocit. Ale tri dni predtým sme zažívali sklamanie, lebo sme nepostúpili vo vyrovnanom súboji cez Young Boys do skupiny Ligy majstrov. Budeme hrať však v skupine Európskej ligy, čo nás tiež teší,“ pripomenul Mak.

V predkolách si jeho tím poradil so Slaviou Praha, aj so Slovákmi Jakubom Hromadom a Ivanom Schranzom. Teraz sa s nimi pripravuje na kvalifikáciu v národnom tíme.

"Máme spoločný cieľ, sme tu jeden tím, necítim nijaký tlak. Pred nami je zápas so Slovinskom.

Nastúpil som už proti tomuto súperovi v kvalifikácii, zažil som s ním prehru a v odvete aj víťazstvo, pamätám si, že obe stretnutia boli náročné.

Bude to vyrovnaný zápas, obom nám ide o veľa," zdôrazňuje 30-ročný slovenský reprezentant.

Gólová radosť Róberta Maka. Foto: TASR, Martin Baumann
SR Futbal MS Kvalifikácia MS2022 H Skupina Mak Gólová radosť Róberta Maka.

Na júnovom Eure neboli ani podľa neho dva posledné výkony Slovákov dobré. „Musíme sa zlepšiť v útoku, v ktorom nám to nešlo, to vieme všetci. Chceme viac útočiť a strieľať góly, pretože potrebujeme vyhrávať.“

Uplynulý víkend sa medzi strelcov zapísal aj obranca Dávid Hancko v drese Sparty. Bol autorom jediného gólu v zápase s Českými Budějovicami. Mužstvo z Letnej je na čele tabuľky.

„Do národného tímu sa mi odchádzalo ľahko. Dobre sme začali v lige, zo šiestich zápasov sme päť vyhrali a raz remizovali, zahráme si v skupine Európskej ligy. Darí sa mužstvu a aj mne,“ teší sa Hancko.

Dávid Hancko a Fotis Papoulis. Foto: TASR/AP, Petros Karadjias
Dávid Hancko, Fotis Papoulis Dávid Hancko a Fotis Papoulis.

Tréner s ním môže rátať na ľavej strane obrany, ale aj v jej strede na stopérskom poste.

„Aj v minulom kole som zaskakoval na kraji obrany, hoci predtým som sa už aj v klube udomácnil na poste stopéra. Tam sa cítim najlepšie. Ale som pripravený hrať tam, kde ma tréner bude potrebovať,“ tvrdí.

Na zápas so Slovinskom sa teší, hoci najmä vonku čaká náročný zápas. "Slovinsko sa herne podobá na chorvátsky tím.

Má dobre organizované mužstvo, s individualitami v bránke, ale aj v poli. Zápasy v našej skupine boli doteraz vyrovnané. Chceme získať v Ľubľane tri body, lebo ich veľmi potrebujeme."

Hancko nedávne Euro presedel na lavičke, nezahral si ani minútu.

„Uplynulú sezónu som už uzavrel… Teraz som pripravený hrať. Čakajú nás tri zápasy za sebou a v tomto náročnom programe dostanú šancu, ak nie všetci, tak väčšina z nás,“ predpokladá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #slovinskí futbalisti #kvalifikácia MS 2022