Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Raňajšia návšteva. Rusov kontrolovali dopingoví komisári

Slovenskí a ruskí futbalisti odohrali spolu deväť zápasov a bilancia je vyrovnaná. Tri zápasy vyhrali Slováci, tri Rusi, tri sa skončili nerozhodne. Skóre 8:8.

29.03.2021 15:03 , aktualizované: 17:23
Rusko šport futbal MS2022 kval. H Slovinsko Foto:
Ruskí futbalisti sa tešia z gólu v zápase proti Slovinsku.
debata (3)

V aktuálnom svetovom rebríčku je na tom Slovensko o niečo lepšie, patrí mu 34. priečka, jeho dnešný súper je o päť miest nižšie.

Slováci takmer vždy vedeli na ruský tím zahrať, vzájomné zápasy boli chudobné na góly a veľmi vyrovnané.

odkaz Kvalifikácia MS 2022 Foto: Pravda
šablóna, kvalifikácia MS 2022 Kvalifikácia MS 2022

Reálna situácia je trochu iná: zverenci Štefana Tarkoviča prežívajú hernú krízu, kým Čerčesovov tím si v úvode kvalifikácie MS 2022 pripísal v dvoch stretnutiach plný počet bodov.

Vyhral na Malte (3:1) a doma nad Slovinskom (2:1). Zdá sa, že sa chytil v pravú chvíľu, pretože v šiestich predchádzajúcich zápasoch vlani na jeseň nezvíťazil (tri prehry, tri remízy) a v novembri musel prehltnúť aj krutý výprask v Srbsku (0:5) v Lige národov.

V Trnave si teraz trúfa, hoci tréner Stanislav Čerčesov očakáva, že domáci hráči sa pod posledným tlakom zmobilizujú k lepšiemu výkonu.

„Mňa však zaujíma najmä náš výkon. Budem spokojný, ak vyhráme. Ale nebude to ľahké,“ tvrdí ruský kouč, ktorý informoval, že v pondelok ráno výpravu navštívili dopingoví komisári a skontrolovali desať hráčov.

Utorkoví súperi bojovali už vo dvoch spoločných kvalifikáciách, ale ani v nich nebol ani jeden tím lepší.

V kvalifikácii MS 2006 sa zrodili dve remízy (1:1 a 0:0) a vtedajší Galisovi zverenci boli v skupine úspešnejší, postúpili do baráže.

V kvalifikácii ME 2012 boli v oboch prípadoch úspešnejší hostia. V Moskve vyhral Weissov tím (1:0), v Žiline Advocaatov (1:0).

„Rusi majú svoju silu, ale sú často veľmi náladoví, dá sa s nimi hrať. Nie sme proti ním bez šance,“ domnieva sa Vladimír Weiss, ktorý sa stal pred pár dňami Trénerom roka a ruský futbal pozná veľmi dobre. Sám v ňom pôsobil ako tréner Saturnu.

Slováci odohrali pamätný zápas proti Rusku na... Foto: SITA/AP, Geert Vanden Wijngaert
Vladimír Weiss Slováci odohrali pamätný zápas proti Rusku na ME 2016. Takto sa z gólu do siete súpera tešil Vladimír Weiss a Ondrej Duda.

V ruskej reprezentácii nastal obrat po nástupe Čerčesova. Svojrázny kouč, bývalý reprezentačný brankár sedí na lavičke už takmer päť rokov, nik iný nevydržal taký dlhý čas na tomto poste.

Začal po ME 2016, kde v skupine Slováci zdolali Rusov 2:1 a vyradili ich z ďalších bojov. Čerčesov dostal úlohu pripraviť mužstvo na MS 2018 a tú splnil.

Hoci reprezentantom málokto veril, podávali v turnaji dobré výkony. Postúpili zo skupiny, v osemfinále vyradili Španielov v penaltovom rozstrele a vo štvrťfinále sa lúčili s Chorvátmi, ktorí sa prebojovali až do finále – rozhodli o tom opäť strely zo značky pokutového kopu a jediné Fernandesovo zaváhanie.

Ruský káder je skúsený a stabilizovaný, v sobotňajšom zápase so Slovinskom nastúpili až siedmi hráči, ktorí boli aj v tíme na svetovom šampionáte.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #futbal #Rusko #kvalifikácia #MS 2022