Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Weiss zdolal svojich zverencov. Zmenili mu život

Vladimír Weiss sa stal najlepším futbalovým trénerom roka 2020. Jeho víťazstvo malo pikantnú príchuť. Trofej si vybojoval v súperení s mladými trénermi, ktorí boli pred časom jeho zverencami.

26.03.2021 19:44
Vladimír Weiss Foto: ,
Trénerom roka sa stal Vladimír Weiss.
debata (1)

"To je život, tešia ma úspechy mojich zverencov. To sú chlapci, ktorí mi zmenili život. V zápase s Kajratom, po ktorom sme už v takmer beznádejnej situácii postúpili v Lige majstrov, Jano Kozák začínal gólovú akciu v nadstavenom čase a Paľo Staňo dal neskutočný gól.

A odohralo sa to v Senci, kde som si teraz prevzal trofej. Pomohli mi v kariére, vrátili mi to, čo som sa im usiloval dať ja ako tréner i človek.

Som rád, že aj ďalší moji zverenci sa uplatňujú už ako tréneri. Držím im palce. Ale ani ja nie som ešte taký starý, aby som končil," pripomenul.

Video

Weiss potom úspešne bojoval s Artmediou v skupine Ligy majstrov a o štyri rokov neskôr premiérovo priviedol slovenských reprezentantov na finálový turnaj majstrovstiev sveta 2010 v Južnej Afrike. Už desať rokov nepôsobí na Slovensku. Preto ho ocenenie v ankete prekvapilo.

„Už som v živote čakal všeličo, ale že sa vrátim ako víťaz ankety, to určite nie. To mi ani vo sne nenapadlo, že si na mňa niekto doma spomenie. Bol som najskôr šokovaný a potom milo prekvapený,“ vravel po prevzatí ceny 56-ročný tréner.

Tvrdí, že tréner vie postrehnúť, že z hráča sa môže raz stať aj dobrý kouč. "Jano Kozák odvádzal v Slovane dobrú robotu. V lige som veľa zápasov nevidel, ale v európskej súťaži ma zaujal ich výborným koučovaním.

Bol v tom viditeľný jeho i otcov rukopis. Podobne Staňo odvádza výbornú prácu v Žiline, aj v nej vidím jeho rukopis. Je to inteligentný chlapec, ktorý rozumie futbalu. Držím im obom palce."

Pripustil, že tréneri môžu svojich hráčov ovplyvniť. "Zažil som to na vlastnej koži. Mal som šťastie na výborných trénerov a od každého som sa niečo naučil. Boli to velikáni, chcem spomenúť Jozefa Vengloša, po ktorom je aj pomenovaná cena, ktorú som dostal.

Futbalista roka 2020 v obrazoch Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza ankety o najlepšieho...

To si špeciálne vážim. Bol to môj tréner, učiteľ a neskôr aj priateľ. Z mojich trénerov spomeniem ešte aspoň Jozefa Jankecha, Arnošta Hložeka, Jozefa Adamca… Bolo ich veľa. Každý hráč si nájde na trénerovi, prečo ho miluje a aj prečo ho nenávidí. To je v tomto remesle normálne, každému nikdy nevyhoviete," domnieva sa Weiss.

Ocenenie dostal za úspešné pôsobenie v gruzínskej reprezentácii, s ktorou sa prebojoval do baráže ME. V nej neprešli cez Macedónsko.

"Gruzínci milujú futbal. Na rozhodujúce stretnutie nás na štadión sprevádzalo asi 50 tisíc fanúšikov. Bolo to veľmi dojímavé. Nezvládli sme zápas, nenašli sme dosť morálnej sily v taktickom súboji.

Mrzí ma, že sme nesplnili sen fanúšikov. Očakávania boli neskutočné, aj sklamanie bolo obrovské. Pôsobil som v Gruzínsku päť rokov, toľko tam zatiaľ nijaký tréner nevydržal. Nebola to ľahká práca, ale krásna."

Vladimír Weiss. Foto: SITA, Milo Fabian
Vladimír Weiss Vladimír Weiss.

Predtým pracoval v Rusku i Kazachstane. "Vonku sú nároky vždy ešte väčšie. Ako cudzinec musíte ukázať viac ako domáci.

Na druhej strane máte trochu väčší pokoj od médií. Futbal sa neustále vyvíja. Aj menšie krajiny napredujú, majú zahraničných trénerov, alebo sa učia domáci," doplnil Weiss.

Priznal, že by rád opäť pracoval v klube, naznačil, že nejaké ponuky sa zavše objavia. „Tréneri si nemôžu príliš vyberať, ale nechcem sa unáhliť, počkám si na ponuku, ktorá ma bude napĺňať.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Weiss #Futbalista roka 2020