Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Začína sa boj futbalistov o Katar. Úspech rovná sa deväť bodov

Tri zápasy za šesť dní. Taká bude ouvertúra slovenských futbalistov v kvalifikácii MS 2022. Boj o Katar začnú dnes na Cypre (20.45).

24.03.2021 08:27
Štefan Tarkovič Foto: ,
Štefan Tarkovič v nedeľu 21. marca počas tlačovej konferencie pred kvalifikáciou MS 2022.
debata (2)

Slováci nepatria v H-skupine k favoritom. Priamo postupuje len víťaz.

Zverencov Štefana Tarkoviča čakajú dva zápasy s tímami, ktoré nebudú bojovať o postup a domáci súboj s Ruskom.

Ak chcú byť v úvode úspešní, kvalifikačná matematika im velí, aby získali v prvom týždni deväť bodov.

„Máme pred sebou tri zápasy, ani jeden nebude ľahký. Vstup do kvalifikácie je vždy dôležitý. Ak v úvode vyhráme, bude sa nám ľahšie hrať aj v ďalších stretnutiach,“ tvrdí pred stretnutím v Nikózii skúsený Róbert Mak.

Tréner Tarkovič musel v nominácii urobiť korektúry, napokon mu z hráčov, ktorí patrili do základnej zostavy, chýbajú Hamšík a Lobotka.

Majú zdravotné problémy, ale v minulých mesiacoch nehrávali. Hamšík od minuloročného novembra, Lobotka naskakoval do zápasov v Neapole nepravidelne, aj to len ako náhradník.

Slovákom vo svetovom rebríčku FIFA patrí 34. priečka, Cyprus je na stej.

"Každého súpera mapujeme veľmi podrobne. Miernu výhodu má teraz Rusko, ktoré pandémia zasiahla najmenej. Ligový program posunuli na stred týždňa a od minulého piatku sa mužstvo spolu pripravuje.

Až na troch hráčov sú všetci reprezentanti z domácej súťaže. Aj Cyprus by mal mať všetkých hráčov k dispozícii, až na jedného, ktorý pôsobí v Portugalsku," približuje Tarkovič.

Podľa neho sa Cyprus nachádza v trochu špecifickej situácii. Zdôrazňuje najmä skutočnosť, že mužstvo prebral nový tréner, Grék Nikos Kostenoglou.

"Jeho príchod je pre reprezentačný tím pozitívny podnet a pre nás trochu nečitateľná situácia, nevideli sme mužstvo pod jeho vedením hrať. Boli sme na Cypre, keď sme zabezpečovali zápas, videli sme aj viaceré stretnutia, sledovali sme ich aj na videu.

Cyperčania majú dosť mladých šikovných chlapcov, ktorí predstavujú novú futbalovú školu. Sú individuálne silní, rýchli, dynamickí, majú kvalitu. Je to súper, ktorého určite nepodceníme. Ale keď budeme maximálne zodpovední, verím v náš úspech," tvrdí Tarkovič.

Optimizmus podložil najmä tým, že má k dispozícii dobrý kolektív.

„Máme veľa hráčov, ktorí pravidelne hrávajú, o ktorých sa menej hovorí a pritom pôsobia v solídnych súťažiach. Verím v kolektív, verím, že mužstvo má charakter, dušu, že sa zomkneme a dôstojne budeme reprezentovať Slovensko,“ uzavrel Tarkovič pred štartom kvalifikácie.

Priamo postupuje len víťaz

Európska kvalifikácia MS 2022 sa uskutoční v piatich 5-členných a piatich 6-členných skupinách od marca do novembra tohto roka. Víťazi skupín postúpia na šampionát do Kataru, tímy z druhých priečok do play off spolu s dvoma najlepšími víťazmi skupín Ligy národov, ktorí sa nekvalifikovali na MS a neobsadili v kvalifikačnej skupine ani druhé miesto. Z dvanástich tímov si tri najúspešnejšie vybojujú účasť na finálovom turnaji MS (z Európy sa v ňom objaví 13 účastníkov). Baráž naplánovali na marec 2022.

Tajomný Tarkovič

Tarkovič má o základnej zostave proti Cyprus jasno. Na utorňajšej oficiálnej tlačovej konferencii v dejisku duelu v Nikózii však o nej neprezradil žiadne podrobnosti, rovnako ako ani o mene nástupcu zraneného kapitána Mareka Hamšíka.

"Je to otázka kabíny. Hráči sa to dozvedia na predzápasovej porade. To sa týka aj taktiky a stratégie. Ešte ma čaká veľa roboty večer aj zajtra počas dňa a prví sa všetko dozvedia hráči.

V podstate som o zostave rozhodnutý, ale potrebujem si to s hráčmi individuálne aj kolektívne odkonzultovať," uviedol 48-ročný kouč deň pred súbojom na štadióne GSP. (TASR)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Tarkovič #slovenskí futbalisti