Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie som človek onlajnu, vraví Kováčik

Svet už rok trápi koronavírus. V jeho tieni sa začína kvalifikácia MS 2022 a finišuje príprava na štart Eura, na ktorom sa predstavia aj slovenskí futbalisti. "Čaká nás najťažší rok s dvoma vrcholmi," tvrdí prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

22.03.2021 09:00
Ján Kováčik Foto: ,
Ján Kováčik verí, že aj v amatérskych súťažiach odohrajú na Slovensku aspoň toľko zápasov, aby sa dali určiť postupujúci a zostupujúci.
debata

Ako ovplyvnila pandémia koronavírusu futbal na Slovensku?

Výrazne, napokon ako všade. Zasiahla ho mentálne, finančne, narušila športovú prípravu, súťaže. Verím, že sa situácia bude postupne zlepšovať. Chceme byť pripravení, chystáme dokument, ktorý sme nazvali Futbal po covide.

Už ste si zvykli, že sa hrá bez divákov?

Na to sa zvyknúť nedá, môžeme to len akceptovať ako nevyhnutnosť. Futbal divákom chýba a diváci chýbajú futbalu. Sám som chodieval často na štadióny, u nás, ale aj v zahraničí. Ročne som minimálne pätnásťkrát navštívil Londýn a nikdy som si nenechal ujsť ani zápasy Chelsea či Arsenalu.

Slovenskému futbalu šéfujete jedenásty rok. Zažívate najťažšie obdobie?

Život je sínusoida. Za jedenásť rokov zažijete vždy lepšie i horšie obdobia. Ale, samozrejme, s touto situáciou sa nedá nič porovnať. Mohli sme sa stretávať, voľne pohybovať, cestovať, to všetko je dnes problém a to mi aj veľmi chýba. Nie som človek onlajnu, preferujem osobné kontakty, rozhovory.

Ovplyvnila pandémia jeden z hlavných projektov zväzu, rekonštrukciu a modernizáciu štadiónov? Registrujete sklzy v porovnaní s plánom?

Nie, práce pokračujú, aj v čase pandémie uviedli do prevádzky trenčiansky štadión. Buduje sa ešte v Považskej Bystrici či v Spišskej Novej Vsi.

Aj v malých mestách, dedinách máme množstvo drobných projektov, ktoré sa nezastavili. Na budúci rok by sme ich mohli úspešne uzavrieť. Žiaľ, s výnimkou Prešova, ktorý zostane jediným krajským mestom, kde štadión zatiaľ nedokončia.

Aký je dôvod?

To nie je otázka na mňa. Problém musia vyriešiť na úrovni mesta, majiteľa klubu, VÚC…

Profesionálny futbal s obmedzeniami funguje. Ale trpí najmä amatérsky a mládežnícky. Zmení sa to ešte túto jar?

Máme jasný plán, vypracovali sme komplexný materiál, ktorý sme predložili ministerstvu školstva. Komunikujeme pravidelne so štátnym tajomníkom pre šport, s ktorým je spolupráca dobrá a v rámci svojich možností robí maximum. Rovnako sme v kontakte so šéfom sekcie športu.

Ale musím akceptovať, keď mi odborníci povedia: ako si môžeme dovoliť otvoriť súťaže, keď pribúdajú pozitívni ľudia a denne umiera sto ľudí? Sme aktívni, hoci zavše aj ľudia z hnutia majú pocit, že by sme mali byť dôraznejší.

Nemusíme písať petície, vykrikovať, hroziť štrajkom. Verím, že argumenty, ktoré sme predložili, sú dosť silné, aby sa nimi kompetentní vážne zaoberali.

Trúfate si odhadnúť, kedy sa súťaže rozbehnú?

Som optimista a verím, že po Veľkej noci príde uvoľnenie a aj v amatérskych súťažiach odohráme aspoň toľko zápasov, aby sme mohli určiť postupujúcich a zostupujúcich.

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján... Foto: TASR, Marko Erd
Ján Kováčik Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Nemohli mužstvá, mládež, deti v nejakom režime aspoň trénovať? Nedalo sa urobiť viac, aby sa futbalový život nezastavil?

K tomu sa ťažko vyjadruje, lebo nemáme k dispozícii všetky informácie, údaje. Nevidím dôvod, aby sme nedôverovali odborníkom a ich opatreniam. Skôr vidím problém v komunikácii – zo strany vlády a odborných inštitúcií.

Často sa všetko menilo a veľakrát sme nevedeli, na čom sme. Samozrejme, tréningový proces je prvá vec. Musí sa začať, až potom môžeme spustiť súťaže. Uvedomujeme si, že v aktuálnom ročníku sa už plnohodnotne neodohrajú…

Už to pocítil Slovenský pohár, v ktorom sa zrodil kompromis…

Je to najstaršia súťaž na Slovensku a v nijakom prípade sme nechceli dopustiť, aby sa prvý raz v histórii nedohral. Hľadali sme riešenia, v danej situácii najlepšie.

Kluby z amatérskeho prostredia ho nedohrajú, ale v nasledujúcom ročníku nebudú začínať od nuly, nasadíme ich do kôl, v ktorých teraz predčasne skončili. Súťaž dohrajú len tímy, ktoré sú v tréningovom procese.

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Ján Kováčik, Štefan Tarkovič Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik a s trénerom reprezentácie Štefanom Tarkovičom v Senci po návrate z Belfastu.

Prvé zápasy v novej kvalifikácii odohrá reprezentácia v Trnave. Prečo nie na Národnom štadióne na Tehelnom poli?

Dôvod je jednoduchý. Hrá sa bez divákov a finančné podmienky, ktoré máme dohodnuté na základe dlhodobej zmluvy s Trnavou, sú výhodnejšie. Odvíja sa to od faktu, že na výstavbe trnavského štadióna sme sa podieľali pomerne veľkou investíciou.

Ak by sa hralo s divákmi, určite minimálne zápas s Ruskom sa uskutoční v Bratislave, kde má štadión vyššiu kapacitu. Aj v budúcnosti budeme chcieť organizovať zápasy aj mimo hlavného mesta. Radi by sme sa predstavili v Košiciach, hneď ako dokončia štadión.

Viete povedať, kedy to bude?

Nemám aktuálne informácie, ako postupuje komunikácia mesta s ministerstvom školstva o dofinancovaní dvoch tribún za bránkami. Dve ďalšie tribúny sú takmer hotové a liga sa tam podľa mňa už od nového ročníka môže hrať. Na zápasy reprezentácie musí byť kompletne dokončený.

Slováci postúpili na MS jediný raz. Akú šancu dávate mužstvu v kvalifikácii, ktorá sa najbližšiu stredu začne?

Máme generáciu hráčov, ktorá sa môže dôstojne pobiť aspoň o druhú priečku v skupine. Tá síce neznamená priamy postup, ale zaručuje účasť v baráži.

Stanovili ste už prémiový poriadok kvalifikácie?

Je pripravený a v pondelok ho s trénermi a hráčmi podpíšeme. Potom môžem byť konkrétnejší. Podobne ako v minulosti sú jednotlivé zápasy rozdielne honorované. Inak sú určené prémie so súpermi z vyšších košov, inak s Maltou či Cyprom.

S nimi budú odmeny len v prípade víťazstva, za remízu nedostanú hráči nič. A opäť vyplatíme len polovicu z dohodnutých odmien, druhú zinkasujú hráči len v prípade postupu na šampionát.

O necelé dva mesiace už bude pútať pozornosť Euro. Máte informácie, v akej podobe?

Podľa mňa turnaj bude a v pôvodnom modeli. Definitívne sa všetko dozvieme medzi 7. a 10. aprílom. Potešilo by ma, keby sa zápasy uskutočnili aspoň s obmedzeným počtom divákov. Mám obavy, že súčasná situácia neumožní, aby boli plné štadióny.

Čaká nás výnimočná situácia, aj preto, že sme nikdy neodohrali toľko zápasov v roku ako teraz. Nebude ľahké zvládnuť dva vrcholy, beriem do úvahy aj rôzne obmedzenia. Páči sa mi prístup trénera Tarkoviča, ktorý nevyplakáva a už dopredu nehľadá alibi, ako som to zažil neraz v minulosti. Jeho prístup je úplne pragmatický. Verím, že na Euro sa dobre pripravíme.

Slováci si rozložia stan v Dubline, kde odohrajú prvé dva zápasy. Môže sa to ešte zmeniť?

Kým UEFA neprijme iné rozhodnutie, rátame stále s týmto riešením. Naši zástupcovia už všetky podmienky v dejisku osobne preverili, všetko pripravili, zabezpečili. Samozrejme, stále sú veci, ktoré nedokážeme ovplyvniť a môže sa stať, že sa budeme musieť prispôsobiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #Slovenský futbalový zväz #Ján Kováčik #slovenskí futbalisti