Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalistov čaká pekelný rok. Tarkovičovi hrozí to, čo Hapalovi

Niečo podobné slovenský futbal ešte nezažil. Začína 28. rok v ére samostatnosti. Bude najťažší v doterajšej histórii.

19.01.2021 19:17
Štefan Tarkovič Foto: ,
Štefan Tarkovič počas tréningu slovenskej reprezentácie.
debata (4)

Byť zdraví a hrávať

O dva mesiace sa zídu zverenci Štefana Tarkoviča na prvom tohtoročnom zraze. V rozpätí necelých deviatich mesiacov ich čaká minimálne trinásť stretnutí. A len päť z nich na domácom trávniku (už je známe, že prvé dve v Trnave).

Ale najmä všetky budú o body, v každom pôjde o úspech, slávu, ale aj nemalé peniaze. Je v silách slovenského tímu úspešne prejsť touto skúškou odolnosti i kvality?

„Dá sa to zvládnuť, ale, samozrejme, národné výbery, ktoré majú širšiu a kvalitnejšiu základňu, budú mať špeciálne v tomto roku veľkú výhodu,“ zdôrazňuje bývalý úspešný reprezentant i tréner Stanislav Griga.

Pripomína, že slovenský výber je úzky. „To sme videli aj vlani. Keď nám vypadli nejakí hráči, najmä vinou pandémie koronavírusu, mali sme problémy. Musíme sa len modliť, aby reprezentanti pravidelne hrávali a boli zdraví.“

Severné Írsko - Slovensko Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Nástup na súboj Severné Írsko - Slovensko.

Na možné komplikácie v najbližších zápasov sa nedá vopred nachystať. Situáciu môže naďalej negatívne ovplyvňovať koronavírus. Navyše, drvivá väčšina reprezentantov pôsobí v zahraničí a aj národný tím je odkázaný najmä na to, ako sa im bude dariť v kluboch.

"Na to sa nedá dosť dobre pripraviť. Táto situácia zlámala väzy aj trénerovi Pavlovi Hapalovi. Prišla korona, mnohí hráči vypadli, na dva zrazy prišli nepripravení, lebo poriadne netrénovali, bolo zle.

Aj Štefan Tarkovič môže riešiť podobné problémy. Tréner reprezentácie musí mať v tomto jednoducho šťastie. Potrebuje komunikovať s čo najširším okruhom hráčov, zachytil som, že tréner s tým ráta. Ale stále všetko stojí a padá na kľúčových oporách, ktoré pôsobia v popredných ligách," pripomína Griga.

Chýba typ ako Lewandowski

Slovensko nebude v takejto zložitej situácii jediné. Aj iným hrozia podobné problémy, napríklad s pandémiou. Výhodou väčšiny súperov však je, že majú viac reprezentantov aj z domácej súťaže.

"To uľahčuje prácu trénerovi reprezentácie. Má väčšie možnosti výberu. My máme všetkých dôležitých hráčov vonku, o to je to komplikovanejšie. Dá sa očakávať, že pandémia spôsobí, že rok bude rozbitý.

Aj v ligách sa stane, že sa vyskytnú pauzy, karantény, odložené zápasy, potom nahustené termíny, všade to môže byť inak, to všetko zohrá úlohu," domnieva sa bývalý kouč národného tímu.

Z potenciálnych futbalistov základnej zostavy pravidelne hrávajú aktuálne Milan Škriniar, Peter Pekarík, Juraj Kucka či Ondrej Duda. Špeciálna situácia je v útoku, v ňom má slovenský futbal málo schopných kandidátov.

Boženík, ktorý sa v základnej zostave udomácňoval, stále nehráva, trápia ho zdravotné problémy. V minulom roku slovenský tím dal len sedem gólov, najmenej v histórii.

Griga býval excelentný strelec. Už dlhšie upozorňuje na nedostatočnú prácu s talentovanými útočníkmi.

"Na tomto poste máme dlhodobo problémy, robíme málo účinných krokov, aby sme si ich vychovali. Nestačí čakať, že ktosi vyskočí, na tom treba systematicky pracovať, tam vidím problém. Potrebujeme hráča ako Lewandowski, ktorý je v poľskej reprezentácii desať rokov.

Samozrejme, nemusí byť na takej výkonnostnej úrovni, ale mal by v nej nejaký čas pravidelne hrávať. Podobne ako v minulosti Németh či Vittek."

Róbert Boženík. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Róbert Boženík Róbert Boženík.

Prvý raz sa stane, že Slováci odohrajú v jednom roku kompletnú kvalifikáciu na šampionát. V boji o Katar ich čaká desať zápasov. Plus minimálne tri vo finálovom turnaji ME.

Pre Slovákov pekelná situácia. Podľa Grigu najmä európsky šampionát výrazne ovplyvní situáciu. Pred ním odohrá národný tím iba tri zápasy v kvalifikácii MS 2022. Gro programu (sedem stretnutí) ho čaká na jeseň.

Len raz bolo viac zápasov

Prognózovať šance na postup na MS je v tejto nejasnej situácii komplikovaná záležitosť.

"Sú to výstrely do vzduchu. Neviem, aký bude vývoj o dva-tri mesiace. Skupina je ťažká. Ak pôjde všetko optimálne, vyhneme sa zraneniam, chorobám, opory budú pravidelne nastupovať v kluboch, šanca žije, ale favoritmi skupiny nie sme.

V kvalifikácii nám musí všetko zahrať do kariet a dôležitý bude už marcový vstup. Nechcem byť prehnane optimistický, ale ani pesimistický. Najmä Chorváti i Rusi sú na tom výkonnostne o čosi lepšie, my máme nádej, ak budeme súdržní a fungovať ako pevný kolektív.

To sme vlani v rozhodujúcich barážových zápasoch dokázali. Pred ME bude priestor upevniť väzby, tím bude viac spolu, čo treba maximálne využiť."

Šanca žije, ale favoritmi skupiny nie sme,... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Stanislav Griga Šanca žije, ale favoritmi skupiny nie sme, vraví Stanislav Griga (na archívnej snímke).

Podľa Grigu by slovenskému futbalu mohli pomôcť júnové zápasy na ME.

„Ak tam chytíme dobrý spirit, správny vietor, veľmi nám to pomôže. Dobré zápasy na ME nás potiahnu aj v kvalifikácii. Ale je to dvojsečná zbraň. Prípadný neúspech na šampionáte prinesie opačný efekt. V nabitej jeseni, v ktorej bude nahustený program, sa to prejaví.“

Futbalistov čakajú v tomto roku dva trojzápasové kvalifikačné bloky. Vyskúšali si ich už vlani na jeseň, ale bilancia nebola najlepšia. Doteraz len v roku 1999 odohrali viac ako teraz plánovaných trinásť zápasov.

Bolo ich len o jeden viac, ale až šesť z nich prípravných. Teraz nebude možnosť ani na skúšanie, ani na trochu voľnejší prístup v niektorom zo stretnutí, keď dostávali priestor futbalisti zo širšieho kádra.

Program reprezentácie v roku 2021
24. marca Cyprus – Slovensko
27. marca Slovensko – Malta
30. marca Slovensko – Rusko
14. júna Poľsko – Slovensko
18. júna Švédsko – Slovensko
23. júna Španielsko – Slovensko
1. septembra Slovinsko – Slovensko
4. septembra Slovensko – Chorvátsko
7. septembra Slovensko – Cyprus
8. októbra Rusko – Slovensko
11. októbra Chorvátsko – Slovensko
11. novembra Slovensko – Slovinsko
14. novembra Malta – Slovensko
4 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 vo futbale #slovenskí futbalisti