Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Chorvátov ocenil Slovákov. Ráta s nimi v boji o prvé miesto

Z prvých štyroch výkonnostných košov ťahali do slovenskej skupiny kvalifikácie MS 2022 len mužstvá, ktoré geopoliticky patrili donedávna do východného bloku Európy.

08.12.2020 20:20
SR Futbal ME kvalifikácia E Chorvátsko Mak Foto: ,
Róbert Mak bojuje uprostred chorvátskej obrany počas lanského duelu v Trnave, ktorý vyhrali hostia 4:0.
debata

Z nich vzíde jeden postupujúci na svetový šampionát do Kataru a jeden tím, ktorý dostane druhú šancu v baráži.

Slováci sú vyrovnaní len s Rusmi

Tieto dve miestenky si rozdelia Chorvátsko, Slovensko, Rusko a Slovinsko.

Ďalšie dva tímy – Malta a Cyprus – sa im budú usilovať znepríjemniť situáciu. Na nijaký šampionát zatiaľ nepostúpili a aj teraz sú ich šance mizivé.

„Žreb nemôžeme ovplyvniť, beriem ho ako fakt. Akurát sa musíme dobre pripraviť na súperov. Nie je podstatné, koho do skupiny dostaneme, ale ako budeme schopní odohrať zápas s konkrétnym súperom,“ komentoval zloženie H-skupiny tréner slovenských reprezentantov Štefan Tarkovič.

Chorvátsko a Rusko sú tradičnými účastníkmi finálových turnajov majstrovstiev sveta, Slovinsko sa na ňom predstavilo dva razy a najmenej skúseným tímom zo štvorlístka je Slovensko, ktoré si zahralo na svetovom šampionáte len raz. Pred desiatimi rokmi v Afrike.

Slovenskí futbalisti majú mínusovú vzájomnú bilanciu s Chorvátskom a Slovinskom a vyrovnanú s Ruskom. Rozdiely boli ešte vypuklejšie, ak sa hralo o body v ostrých stretnutiach. Chorváti (dve víťazstvá) i Slovinci (tri víťazstvá, jedna prehra) dominovali.

S Rusmi majú Slováci v kvalifikáciách úplne vyrovnanú bilanciu (1–2–1, skóre 2:2). V prospech Tarkovičových zverencov hovorí fakt, že pred vyše štyrmi rokmi na európskom šampionáte vo Francúzsku v skupine Rusov zdolali (2:1).

Proti Rusku na ME 2016 skóroval aj Vladimír... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Vladimír Weiss Proti Rusku na ME 2016 skóroval aj Vladimír Weiss ml.

Taliansky majster sveta 2006 Daniele de Rossi vytiahol z prvého koša Chorvátov. Tí si zahrali na MS 2018 vo finále, v ktorom podľahli Francúzsku a málokto si vie predstaviť najbližší šampionát bez nich. Aj podľa Tarkoviča sú vicemajstri sveta hlavnými favoritmi skupiny.

„Ale keby sme z prvého koša dostali kohokoľvek, bolo by to podobné a museli by sme sa s tým vyrovnať,“ zdôraznil.

Tarkovič: Program máme vyriešený

Úlohu favorita akceptuje aj chorvátsky tréner Zlatko Dalič. „Z druhého a tretieho koša sme dostali silných súperov Slovensko a Rusko. Máme s nimi čerstvé skúsenosti, budú našimi najväčšími konkurentmi v boji o prvé miesto.“

Čerstvé poznatky má práve zo súbojov so slovenským výberom, narazil na neho aj v predchádzajúcej kvalifikácii, v ktorej sa bojovalo o Euro 2020.

Len tieto dva ich súboje boli doteraz súťažné (všetky ostatné mali prívlastok prípravné) a nevyzneli pre Slovákov najlepšie. Najmä domáce stretnutie v Trnave, v ktorom ich školili Chorváti celý zápas (0:4).

„Slovensko dokázalo, že je kvalitný tím, zaslúžene postúpilo na ME. V Trnave sme odohrali vynikajúce stretnutie, no Slováci hrali v Rijeke veľmi dobre a dokonca viedli…“ ocenil Dalič napriek dvom hladkým víťazstvám slovenských reprezentantov.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
5. Marek Rodák (FC Fulham) - 6 miliónov eur

Tým sa ušlo na žrebovaní miesto v druhom výkonnostnom koši a až z tretieho im vytiahli Rusko. Tarkovič tomuto nepripisuje väčší význam.

„Medzi druhým a tretím košom nie je zásadný rozdiel. Aj v Lige národov sme videli, že zápasy boli veľmi vyrovnané,“ doplnil Tarkovič. S Rusmi sa stretne slovenský tím už v tretej kvalifikácii na veľký turnaj.

Slovensko sa ocitlo v jednej z piatich šesťčlenných skupín, čo tréner považuje za výhodu.

„Je to výhoda najmä logistická. Nemusíme zháňať súperov a riešiť voľné termíny, keby sme sa dostali do päťčlennej skupiny. Program máme vyriešený,“ pripomenul Tarkovič.

Bilancia Slovákov so súpermi v H-skupine

Chorvátsko 8 2–2–4 9:15
Rusko 9 3–3–3 8:8
Slovinsko 6 1–2–3 3:6
Cyprus 4 3–0–1 14:6
Malta 8 7–1–0 21:3

* – súper, zápasy, výhry-remízy-prehry, skóre

Slováci začnú v marci na Cypre a skončia v novembri na Malte

Slovenská futbalová reprezentácia vstúpi do kvalifikácie MS 2022 zápasom na Cypre. Úvodný duel je na programe 24. marca 2021. Slováci uzavrú boje v európskej H-skupine 14. novembra na Malte.

V marci na Slovákov čakajú tri zápasy, okrem Cypru o tri dni neskôr doma privítajú Maltu a 30. marca Rusko. Po polročnej prestávke vycestujú zverenci trénera Štefana Tarkoviča 1. septembra do Slovinska, následne privítajú Chorvátsko (4. septembra) a Cyprus (7. septembra.).

V októbri je naplánovaný dvojzápas na pôde súperov, najprv v Rusku (8. októbra) a o tri dni neskôr v Chorvátsku.

Na záver skupinovej 11. novembra Slováci budú hostiť Slovinsko a o tri dni neskôr sa predstavia na Malte.

  • 24. marca 2021: Cyprus – Slovensko (20.45)
  • 27. marca 2021: Slovensko – Malta (20.45)
  • 30. marca 2021: Slovensko – Rusko (20.45)
  • 01. septembra 2021: Slovinsko – Slovensko (20.45)
  • 04. septembra 2021: Slovensko – Chorvátsko (20.45)
  • 07. septembra 2021: Slovensko – Cyprus (20.45)
  • 08. októbra 2021: Rusko – Slovensko (20.45)
  • 11. októbra 2021: Chorvátsko – Slovensko (20.45)
  • 11. novembra 2021: Slovensko – Slovinsko (20.45)
  • 14. novembra 2021: Malta – Slovensko (15.00)

    (tasr)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #futbal #kvalifikácia #MS 2022