Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci poskočili do druhého koša. Vyhnú sa silnému súperovi

Slovenskí futbaloví reprezentanti majú zatiaľ tri pevné termíny v budúcom roku. Vo finálovom turnaji ME sa stretnú v E-skupine najskôr s Poľskom (14. júna), potom Švédskom (18. júna) a nakoniec so Španielskom (23. júna).

06.12.2020 14:03
Severné Írsko - Slovensko Foto: ,
Radosť slovenských futbalistov po strelenom góle.
debata (13)

Na začiatku budúceho týždňa im pribudne do programu osem alebo desať stretnutí. Čaká ich jeden z najbohatších rokov v histórii samostatnosti.

Do Kataru 13 tímov z Európy

V pondelok večer vyžrebujú v Zürichu európsku kvalifikáciu MS 2022, ktoré sa uskutočnia v Katare. Slováci poskočili v aktuálnom rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) o štyri miesta a to ich vynieslo do druhého výkonnostného koša, o jeden vyššie ako v predchádzajúcom žrebovaní kvalifikácie.

Severné Írsko - Slovensko Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Nástup na súboj Severné Írsko - Slovensko.

V praxi to znamená, že budú mať o jedného silného súpera menej. Musia sa však pripraviť na ťažký boj, pretože postupový kľúč je neporovnateľne tvrdší ako v prípade európskeho šampionátu.

V čase pandémie koronavírusu sa s napätím sledovaný proces uskutoční bez účasti zástupcov jednotlivých krajín. Do kvalifikácie, ktorá sa celá odohrá v skupinách v budúcom roku, sa prihlásilo všetkých 55 členských krajín UEFA.

Rozdelili ich do šiestich výkonnostných košov – v piatich je po desať tímov, v šiestom päť. Slovensko je momentálne 33. v rebríčku FIFA a ako 19. najlepšie európske mužstvo postúpilo do druhého koša.

Boj o Katar sa začne v marci a skončí sa v novembri 2021. Finálový turnaj sa uskutoční netradične až v novembri a decembri 2022.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
5. Marek Rodák (FC Fulham) - 6 miliónov eur

Tarkovič si súperov nevyberá

Víťazi kvalifikačných skupín postúpia na šampionát priamo, tímy z druhých priečok sa kvalifikujú do play off (spolu s dvoma najlepšími víťazmi skupín Ligy národov, ktorí nepostúpili priamo na MS a neobsadili v kvalifikačnej skupine ani 2. miesto).

Z dvanástich mužstiev si traja najúspešnejší vybojujú miestenku na šampionát a tým sa počet európskych účastníkov zvýši na trinásť. Baráž naplánovali na marec 2022.

Nový tréner reprezentácie Štefan Tarkovič si súperov nevyberá. „Veľmi nerád tipujem a už vôbec nie verejne,“ tvrdí. "Vládne veľká vyrovnanosť. Slováci majú svoje mužstvá, ktoré im viac vyhovujú a s ktorými hrať vedia.

Ale sú, samozrejme, aj také, ktoré nám nesedia a prejavuje sa to aj vo výsledkoch. Ale o tom je zbytočné špekulovať. Žreb a aj program v skupine sú nemenné. Musíme sa so situáciou vysporiadať a dobre sa na kvalifikáciu pripraviť."

Svojich nových zverencov nepovažuje za favoritov na priamy postup.

„Čaká nás hektický rok. Zúčastníme sa na európskom šampionáte a odohráme kompletný program v kvalifikácii MS. Model je iný ako v prípade postupu na európsky šampionát. Postúpi len trinásť mužstiev. Dôležité bude, akých súperov nám žreb pridelí, v akej skupine sa ocitneme. Naším cieľom je postup do play off zápasov,“ zdôraznil Tarkovič.

Rozdelenie krajín do výkonnostných košov

  • 1. kôš: Belgicko, Francúzsko, Anglicko, Portugalsko, Španielsko, Taliansko, Chorvátsko, Dánsko, Nemecko, Holandsko.
  • 2. kôš: Švajčiarsko, Wales, Poľsko, Švédsko, Rakúsko, Ukrajina, Srbsko, Turecko, SLOVENSKO, Rumunsko.
  • 3. kôš: Rusko, Maďarsko, Írsko, Česko, Nórsko, Severné Írsko, Island, Škótsko, Grécko, Fínsko.
  • 4. kôš: Bosna a Hercegovina, Slovinsko, Čierna Hora, Severné Macedónsko, Albánsko, Bulharsko, Izrael, Bielorusko, Gruzínsko, Luxembursko.
  • 5. kôš: Arménsko, Cyprus, Faerské ostrovy, Azerbajdžan, Estónsko, Kosovo, Kazachstan, Litva, Lotyšsko, Andorra.
  • 6. kôš: Malta, Moldavsko, Lichtenštajnsko, Gibraltár, San Maríno

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 vo futbale #slovenskí futbalisti