Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ME pre trpezlivých, nie najlepších. V Česku píšu o úplne zúfalých Slovákoch

Portál lidovky.cz uverejnil začiatkom týždňa, teda ešte pred futbalovým derby Ligy národov medzi Českom a Slovenskom, štipľavý komentár. Kritike podrobil rozšírenie účastníkov na majstrovstvách Európy, na ktorých sa po úspešnej baráži zúčastnia aj hráči spod Tatier.

18.11.2020 21:21
Stanislav Lobotka Foto: ,
Stanislav Lobotka v súboji s Georgom Savillom zo Severného Írska v barážovom finále o postup na ME.
debata (1)

Autor článku Antonín Vavrda sa koncom augusta kriticky vyjadril k situácii na Faerských ostrovoch vedúcej k neúčasti Slovana v Lige majstrov.

Tentoraz pripomenul splnený sen už bývalého šéfa európskeho futbalu Michela Platiniho. Ako je známe, Francúz dostal pred piatimi rokmi osemročný zákaz pôsobenia v tomto športe.

„Najskôr (Euro) rozšíril so svojimi spolupracovníkmi na 24 účastníkov, následne šiel ešte ďalej. Tohtoročné, ktoré sa kvôli pandémii koronavírusu posunulo na budúci rok, malo osláviť 60 rokov od prvého záverečného turnaja tým, že sa bude hrať po celom starom kontinente a v Británii,“ píše Vavrda v úvode komentára.

Severné Írsko - Slovensko Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Nástup na súboj Severné Írsko - Slovensko.

Tvrdí, že od začiatku sa hovorilo o tom, že to nebol najlepší nápad: „Ako plynie čas, javí sa táto oslava stále viac ako jedna obria fraška. Keď popátrame v histórii Eura, zistíme, že o rok bude usporiadateľských krajín viac (12) než účastníkov v roku 1960 (8). Že tento počet vydržal až do roku 1992.“

Následné rozšírenie na šestnásť tímov podľa žurnalistu dávalo zmysel, pretože po páde železnej opony vznikli viaceré nové štáty a rozšírila sa kvalifikácia.

„Jej formát ale zostával dlho takmer nemenný, fanúšikovia tak mali celkom prehľad. Rovnako dlho dopredu vedeli, do akej krajiny sa majú chystať fandiť svojim vyvoleným vo chvíli, keď sa na turnaj kvalifikovali,“ dodáva.

Platiniho novátorstvo podľa neho zmenila všetko na chaos, ktorý „vyšperkoval ten okolo covidu. Vďaka nemu v rozohranom ďalšom ročníku Ligy národov (ďalšia novinka) až teraz postúpili na Euro ďalšie krajiny“, zamýšľa sa a spomína zverencov Štefana Tarkoviča:

„Napríklad inak úplne zúfalé Slovensko. Naši východní susedia snáď odpustia, ale ako sa môže na stretnutie tých najlepších tímov Európy dostať výber, ktorý do včerajšieho dňa (minulej nedele, pozn.) vyhral za posledných dvanásť mesiacov z deviatich duelov len dva? Jeden z nich práve ten kvalifikačný?“

Na záver dodáva:

„Odpoveď je naporúdzi: jednoducho preto, že Euro v tomto modeli už nie je stretnutím tých najlepších z najlepších, ale odmenou za trpezlivosť vyskúšať všetky ponúknuté cesty. A to je problém. Môžete mať argumentov na obhajobu Platiniho myšlienky koľko chcete, už len tento dôvod je z princípu proste a jednoducho zle!“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #českí futbalisti