Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ťažká úloha Slovákov. Vyhrať v Česku a čakať na pomoc Škótov

Škótsko alebo Česko a Izrael alebo Slovensko. Jeden z prvej dvojice sa stane víťazom 2. skupiny a postúpi do prvej divízie Ligy národov. A jeden z druhej dvojice spadne v tejto súťaži o poschodie nižšie.

18.11.2020 06:30
Juraj Kucka Foto: ,
Juraj Kucka v súboji so Škótom LIamom Cooperom.
debata (14)

Pozícia slovenských futbalistov je mimoriadne náročná. Situáciu už nemajú vo svojich rukách. Ak by aj večer vyhrali v Česku, nemusí im to stačiť. Potrebujú ešte škótsku pomoc. Stretnutie bývalých federálnych bratov sa hrá v Plzni od 20.45. Bude to posledný zápas Slovákov v aktuálnom ročníku Ligy národov i rozlúčka s týmto kalendárnym rokom.

„Zápas s Českom je vždy derby. Verím, že sme na dobrej ceste a ideme sa pobiť do Plzne o dobrý výsledok a o to, aby sme sa posunuli zasa o kúsok ďalej,“ tvrdí slovenský tréner Štefan Tarkovič.

Pod jeho vedením vyhrali slovenskí futbalisti oba doterajšie zápasy. Najprv zdolali po predĺžení Severné Írsko (2:1) a prebojovali sa na finálový turnaj ME a poradili si aj so Škótskom (1:0) a tým si udržali nádej na záchranu v druhej divízii Ligy národov.

Teraz by potrebovali výhru aj do tretice. A aspoň remízu v zápase Izrael – Škótsko. Dôležité je doplniť, že ak by Izrael a Slovensko mali po stredajšom kole rovnaký počet bodov, skončí v tabuľke vyššie súper, lebo má lepšie vzájomné zápasy (1:1, 3:2).

Tarkovič si uvedomuje, že jeho zverenci majú za sebou dva náročné zápasy, čo môže byť problém.

„Ak je hráč zvyknutý na pravidelný klubový režim, hrá týždenne jedno aj dve stretnutia, udržiava sa v zápasovom tempe a kondícii, zvláda takúto záťaž ľahšie. My sme však aktuálne v komplikovanejšej situácii, nie všetci reprezentanti pravidelne hrávajú,“ zdôraznil Tarkovič.

Pripomenul, že po Škótsku bude dôležitá najmä dobrá regenerácia. „Po vyhratom stretnutí sa vždy regeneruje lepšie. To isté platí aj o psychike a mentálnom nastavení. Máme v kádri dostatok hráčov, dostanú príležitosť,“ zdôraznil slovenský tréner.

Aj Česi odohrali v aktuálnom novembrovom bloku už dve stretnutia. Prehrali v príprave v Nemecku (0:1) a zdolali Izrael v Lige národov (1:0). A ani im tri body so Slovenskom nemusia stačiť na víťazstvo v skupine, pokiaľ Škóti zvládnu záverečný súboj v Netanyi. Ich tréner Jaroslav Šilhavý avizuje, že súboj so Slovákmi bude náročný.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
5. Marek Rodák (FC Fulham) - 6 miliónov eur

„Slovensko postúpilo na Euro, naposledy zdolalo Škótsko, pricestuje v eufórii. Bude chcieť zdolať aj nás, očakávam veľké derby a zaujímavý zápas,“ domnieva sa Šilhavý.

V slovenskom kádri sú len štyria futbalisti (Rodák, Pekarík, Škriniar, Šatka), ktorí odohrali plný počet minút v dvoch predchádzajúcich stretnutiach. Najstarším z nich je Peter Pekarík, ktorý pred pár dňami oslávil 34. narodeniny. „Zvládnuť uplynulé dva zápasy mi nerobilo väčšie problémy, je to o dobrej regenerácii a vhodnej príprave na zápas,“ tvrdí obranca Herthy Berlín.

Tarkovičovi bude chýbať Duda, ktorý má trest za žlté karty a už odcestoval do Kolína. Okrem neho má kompletný káder, už pred zápasom so Škótskom ho doplnil o útočníka Schranza, ktorý pôsobí v Jablonci.

Ak chce byť nový tréner s tímom opäť úspešný, musí postaviť najsilnejší možný tím, aký má teraz k dispozícii. Pred vyše dvoma mesiacmi, keď Slováci otvárali s Čechmi tohtoročný program Ligy národov, hostia na Tehelnom poli jasne dominovali a zvíťazili 3:1.

Česi z celkovo trinástich vzájomných stretnutí vyhrali už osem. Tradiční súperi v poslednom období narazili na seba trikrát za sebou v Lige národov a Česi sú v týchto zápasoch stopercentní.

Slovenská výprava odletela do dejiska zápasu v utorok predpoludním a večer čakal mužstvo oficiálny tréning na plzenskom trávniku. Stretnutie sa podobne ako v septembri v Bratislave uskutoční bez divákov.

Tabuľka 2. skupiny
    Z V R P S B
1. Škótsko 5 3 1 1 5 : 3 10
2. Česko 5 3 0 2 7 : 5 9
3. Izrael 5 1 2 2 6 : 7 5
4. Slovensko 5 1 1 3 5 : 8 4

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #UEFA Liga národov