Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi dominujú. Slováci o českom komplexe nehovoria

Českí futbalisti sú najčastejším súperom Slovákov v ére samostatnosti.

17.11.2020 17:34
Slovensko, Česko Foto: ,
Momentka spred zápasu Slovensko - Česko.
debata (2)

S nijakým iným mužstvom sa nestretli trinásťkrát. Pravda, Slováci si naposledy pripísali víťazstvo v derby s tradičným rivalom pred vyše piatimi rokmi v Žiline a aj to išlo o prípravu. Odvtedy sa bilancia len zhoršuje.

Posledný zápas majú všetci hráči i fanúšikovia ešte v pamäti. Na začiatku septembra v úvodnom zápase tohto ročníka Ligy národov českí reprezentanti boli jednoznačnými pánmi na bratislavskom Tehelnom poli, prvý polčas sa skončil bez gólov, ale potom Česi strelili tri góly a až dve minúty pred koncom skorigoval Schranz.

Vzhľadom na priebeh stretnutia to bola pre domáce mužstvo lichotivá prehra.

Stanislav Lobotka patrí do mladšej generácie a život v Československu nezažil. Ani po sérii prehier nechcel hovoriť o českom komplexe. „Toto ja neriešim. Je to pre mňa zápas ako každý iný,“ tvrdí.

Po septembrovom zápase vravel najmä o slabom výkone jeho tímu.

„Česi sa dobre hýbali, nedokázali sme ich brániť. Keď minútu-dve hráte bez lopty, je to ťažké. Musíme si prebrať defenzívu, a ak to aj herne nejde, tak bojovať, hrať na doraz,“ naznačil recept.

Mladý český stredopoliar Alex Král, ktorý nastúpil v Bratislave, ale odohral napríklad aj nedeľňajší zápas s Izraelom, tvrdí, že súboj so Slovákmi bude veľkým finále skupiny.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
5. Marek Rodák (FC Fulham) - 6 miliónov eur

„Chceme ju vyhrať a postúpiť. Z tohto pohľadu je pre nás zápas so Slovenskom kľúčový. Je veľmi lákavé byť medzi najlepšími tímami v Európe. Čím viac takýchto zápasov hráme, tým je to pre nás lepšie,“ pripomína v rozhovore pre portál sport.cz. český reprezentant.

Podľa neho príchod nového trénera Slovákom pomohol.

„To všetkých hráčov vyhecuje, chcú sa ukázať, aby pod ním nastupovali aj v ďalších zápasoch. Tréner priniesol nový impulz. Ale pokiaľ budeme predvádzať rovnakú hru ako doteraz, máme na to, aby sme vyhrali. V každom prípade nás čaká iné stretnutie, než to, čo sme absolvovali na Slovensku naposledy,“ domnieva sa 22-ročný rodák z Košíc, ktorý pôsobí v Spartaku Moskva.

Špeciálny zápas čaká slovenského stredopoliara Patrika Hrošovského z belgického KRC Genk. Ten totiž v Plzni prežil osem rokov s malými prestávkami, keď bol na hosťovaní.

„Bol by som rád, ak by sme konečne Česko zdolali, keďže v poslednom čase s ním nemáme dobrú bilanciu. Hrať v Plzni bude pre mňa príjemný pocit, stále tam spolu so ženou žijeme, keď nie sme v zahraničí,“ vraví 28-ročný rodák z Bojníc.

Slovenskí futbalisti zdolali Česko za 28 rokov samostatnosti len trikrát. Najemotívnejšie a najväčšie víťazstvo vybojovali pred vyše jedenástimi rokmi.

V kvalifikácii MS vyhrali 1. apríla 2009 na Letnej 2:1 a týmto výsledkom si otvorili ďalšie dvere na ceste na šampionát do Afriky. Bola to zároveň jediná výhra na pôde tohto súpera…

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #českí futbalisti