Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sú pred žrebom kvalifikácie MS v 2. koši. Ktorí súperi im (ne)hrozia?

Slovenská futbalová reprezentácia figuruje pred žrebom kvalifikácie MS 2022 v druhom koši spolu so Švajčiarskom, Poľskom, Švédskom, Walesom, Ukrajinou, Rakúskom, Tureckom, Srbskom a Ruskom. V pondelok o tom informoval Slovenský futbalový zväz (SFZ).

16.11.2020 15:57
MS 2022, Moskva, logo Foto: ,
Logo MS 2022 na archívnej snímke v centre Moskvy.
debata (6)

Žrebovania skupín sa uskutoční 7. decembra o 18.00 h v Zürichu. Vzhľadom na pandémiu koronavírusu a s ňou súvisiace obmedzenia sa celý akt bude konať bez osobnej účastí delegácií a zástupcov jednotlivých zväzov, celý priebeh bude vysielať naživo oficiálna stránka FIFA.

Na kvalifikácii MS 2022 sa z európskej zóny zúčastní všetkých 55 členských zväzov UEFA. Pred žrebom ich rozdelili do šiestich košov – päť obsahuje desať tímov a jeden päť – na základe svetového rebríčka Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Slovensko je ako 19. najlepšie európske mužstvo, celkovo v rebríčku na 33. mieste s koeficientom 1486, v druhom koši.

Slovensko - Škótsko Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Tréner Štefan Tarkovič burcuje svojich zverencov.

Kvalifikácia sa bude hrať v desiatich skupinách. Päť z nich bude mať šesť účastníkov a päť piatich. Hrací systém je tradičný – každý s každým doma a vonku, tímy tak odohrajú desať resp. osem zápasov. Hrať sa bude v asociačných termínoch od marca do novembra 2021.

Víťazi kvalifikačných skupín postúpia priamo na MS do Kataru. Tímy z druhých priečok sa kvalifikujú do 2. kola, tzv. play off, k nim pribudnú ešte dvaja najlepší skupinoví víťazi Ligy národov edície 2020 – 2021, ktorí nepostúpili priamo na svetový šampionát a nezískali v kvalifikačnej skupine 1. alebo 2. miesto v skupine.

Dvanásť krajín rozdelí žreb do troch košov a traja najlepší si vybojujú účasť na šampionáte, čím sa naplní európska kvóta trinástich účastníkov. Samotný turnaj sa začne v pondelok 21. novembra 2022 o 13.00 h miestneho času (11.00 SEČ) na štadióne Al Bayt v Katare.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
5. Marek Rodák (FC Fulham) - 6 miliónov eur

"Druhý kôš pre nás znamená, že papierovo máme o jedného ťažkého súpera menej. Opakujem však, papierovo. Keď sa pozerám, kto sú naši partneri v koši, je fajn, že nebudeme hrať s Walesom, konečne nebudeme v kvalifikácii súperiť s Ukrajinou, nezopakujeme si súboje z Eura so Švédskom a Poľskom, a tak ďalej.

Tretí kôš je čo súper, to prekážka. Nerád by som Česko, Rumunsko je nevyspytateľné, videl som na vlastné oči mladú generáciu Islandu, ktorá dopĺňa to úspešné mužstvo týchto ostrovných sympaťákov a budú zase dobrí, nikto sa neodváži podceniť Fínsko či Bosnu a Hercegovinu. Vyberať by som veru nechcel," uviedol pre futbalsfz.sk tréner Dušan Radolský, ktorý by si z prvého koša zvolil Holandsko.

Člen výkonného výboru SFZ – zástupca trénerov by si vybral radšej šesťčlennú skupinu: „Možnosť získania väčšieho počtu bodov, ktoré môžu posunúť na priečky, ktoré znamenajú priblíženie šampionátu, teda prvú či druhú.“

Žrebovacie koše

1. kôš: Belgicko, Francúzsko, Anglicko, Portugalsko, Španielsko, Chorvátsko, Nemecko, Dánsko, Taliansko, Holandsko.

2. kôš: Švajčiarsko, Poľsko, Švédsko, Wales, Ukrajina, Rakúsko, Turecko, Srbsko, Slovensko, Rusko.

3. kôš: Rumunsko, Írsko, Nórsko, Maďarsko, Island, Škótsko, Severné Írsko, Česko, Fínsko, Bosna a Hercegovina

4. kôš: Grécko, Slovinsko, Severné Macedónsko, Čierna Hora, Albánsko, Bulharsko, Bielorusko, Izrael, Gruzínsko, Luxembursko

5. kôš: Cyprus, Arménsko, Faerské ostrovy, Azerbajdžan, Estónsko, Kosovo, Kazachstan, Litva, Lotyšsko, Andorra

6. kôš: Moldavsko, Malta, Lichtenštajnsko, Gibraltár, San Maríno

VIDEO Tréner slovenských futbalistov Štefan Tarkovič po výhre nad Škótmi v LN:

Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 vo futbale #slovenskí futbalisti