Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Futbalisti ukázali, že ich vzťah k národnému dresu nie je iba formálny

Úspech slovenských futbalistov zarezonoval naprieč celou krajinou a potešil aj tých, ktorí majú bližšie k vode ako k trávnikom. Slovenskí kajakár Jakub Grigar priznal, že hoci nepatrí k "skalným" fanúšikom futbalu, postup reprezentácie ne EURO 2020 mu neušiel.

14.11.2020 12:42
Severné Írsko - Slovensko Foto: ,
Slovensko postúpilo po druhýkrát na ME.
debata

Slováci si zabezpečili účasť na ME víťazstvom v Belfaste nad Severnými Írmi 2:1 po predĺžení. Na vyvrcholenie zápasu si bolo treba počkať až do neskorých nočných hodín, Grigar síce pre povinnosti nevydržal do záverečného hvizdu, o to ho však čakalo príjemnejšie ráno.

„Chvíľu som to pozeral, ale potom som išiel spať a pozrel si až ráno výsledok. Futbal veľmi nesledujem, ale vždy fandím Slovákom, takže som to registroval a sledoval. Veril som im a som rád, že to takto dopadlo,“ povedal pre TASR už istý účastník budúcoročnej olympiády v Tokiu.

Vodný slalom a futbal nemajú príliš spoločného, ale túžba po víťazstve spája všetkých športovcov. Grigar bol vlani prvý Slovák, ktorý si mohol zarezervovať letenku do Tokia, preto vie, aký je pocit dotiahnuť snahu do úspešného konca:

Jakub Grigar. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Jakub Grigar Jakub Grigar.

„Hráčov to muselo veľmi potešiť, pretože veľa makali, aby to dosiahli, a keď splníte cieľ, to, po čom ste túžili, je to skvelý pocit. Ja si myslím, že keďže je to tímový šport, je to ešte silnejšie, pretože sa chalani navzájom hecujú a v kolektíve to musel byť fantastický pocit.“

Slovákov čaká v skupine Poľsko, Švédsko a Španielsko a Grigar má pre nich iba jediný odkaz: „Držím im palce, nech makajú a nech to tam vyhrajú.“

Filc vyzdvihol vzťah k reprezentácii

Bývalý tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Ján Filc vníma postup futbalistov na EURO 2020 ako veľmi potrebný impulz pre celú spoločnosť v čase pandémie koronavírusu.

„Je to veľmi dobré pre celý slovenský šport,“ uviedol kouč majstrov sveta z Göteborgu 2002. „Ako povedal aj prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, spoločnosť potrebuje v tomto čase niečo pozitívne.“

Severné Írsko - Slovensko Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Nástup na súboj Severné Írsko - Slovensko.

Fanúšikovia športu a futbalu sa podľa neho majú na čo tešiť: "Majstrovstvá Európy úplne ináč vyznejú, keď sa na nich zúčastní aj naša reprezentácia.

Postup je úspech, treba ich však vidieť v širších súvislostiach, je to aj otázka počtu zúčastnených krajín na ME, ktorý sa stále navyšuje. Je však dobre, že sme sa zaradili medzi lepšiu polovicu európskych krajín, to je určite pozitívum."

Slovenská reprezentácia pod vedením Štefana Tarkoviča zvládla štvrtkový zápas o všetko a vo finále play off EURO 2020 zvíťazila v Severnom Írsku 2:1 po predĺžení. Po MS 2010 a EURO 2016 sa prebojovala na tretí veľký turnaj v ére samostatnosti.

"Čo ma potešilo v porovnaní s predchádzajúcimi vystúpeniami, proti Severným Írom hralo mužstvo skutočne ako tím a bolo vidieť, že každý z hráčov, ktorý nastúpil, odviedol maximum. Výsledok je dôsledkom aj toho nasadenia.

Samozrejme, nebol to ideálny výkon, ale bol veľmi sympatický. V tomto čase sa ani nedajú očakávať ideálne výkony. Hráči ukázali, že ich vzťah k reprezentácii nie je iba formálny, ale aj obsahový," zdôraznil Filc.

Ján Filc. Foto: TASR, Martin Baumann
Ján Filc Ján Filc.

Okrem tímového výkonu vyzdvihol aj vysokú streleckú efektivitu mužstva: "Dôležité bolo, že hráči dokázali z minima príležitostí využiť maximum. Na ihrisku boli futbalisti, ktorí vedeli daný moment nejako vystihnúť.

Striedajúci hráči dokázali tých odchádzajúcich plnohodnotne nahradiť, čo svedčí o solídnom a vývojaschopnom kádri. Napriek tomu, že Marek Hamšík nemal svoj najlepší deň, mužstvo vedelo nájsť spôsob, ako vyplniť stred poľa.

Potešujúce bolo, že obrana stála na pomerne pevných nohách, nevyskytli sa nejaké vážne problémy, hoci súper sa v niektorých momentoch snažil veľmi zatlačiť.

Je treba povedať, že Severní Íri nevynikali nejakou výnimočnou kvalitou. Z priebehu zápasu bolo cítiť, že futbalová kvalita je viac na našej strane."

Slovenskí futbalisti sa v E-skupine ME stretnú s Poľskom, Švédskom a Španielskom a podľa Filca nie sú bez šance na postup do vyraďovacej fázy:

"Mužstvo pôjde na turnaji od zápasu k zápasu, pokúsi sa v každom stretnutí urobiť nejaký dobrý výsledok. Nevieme, aká bude vtedy situácia, či bude pokračovať táto pandémia, čo to všetko so sebou prinesie.

V skupine sú dva-tri tímy, ktoré sa dajú ťažko zdolať, ale v jednom zápase sa dá uspieť proti každému z nich. Bude záležať, v akej polohe sa budú mužstvá v danej chvíli nachádzať."

debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Grigar #Ján Filc