Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spoľahlivý harcovník, čo viedol oslavy. Hubočan? Jeden z 25 dôvodov postupu

Oslavy v slovenskej šatni boli emotívne a spontánne. Šéf futbalového zväzu Ján Kováčik hneď po stretnutí prišiel za hráčmi.

14.11.2020 06:07
Severné Írsko - Slovensko Foto: ,
Radosť Slovákov z úvodného gólu.
debata (2)

„Tak to funguje po každom zápase, či vyhráme alebo prehráme. Podám si s hráčmi ruku a nič viac neriešime. Oslavujú alebo smútia sami s realizačným tímom,“ vravel Kováčik a porovnal aj situáciu spred štyroch rokov, keď mužstvo postúpilo prvý raz na európsky šampionát.

„Bolo to iné ako pred štyrmi rokmi v Luxembursku. Teraz som sa rozplakal,“ dodal s dojatím aj s odstupom niekoľkých hodín.

Jednou z udalostí štvrtkového zápasu v Belfaste bola nominácia Tomáša Hubočana do zostavy slovenského národného tímu. Tridsaťpäťročný obranca sa do neho vrátil po dvoch rokoch. Tréner Štefan Tarkovič odpovedal na otázku, či bol aj Hubočanov návrat jedným z dôvodov úspechu.

„Bol to jeden z 25 dôvodov,“ odpovedal 47-ročný kouč, ktorý mal v nominácii 25 futbalistov. "Bol som rád, že prijal pozvanie do reprezentácie.

Video

Teším sa, že mu zápas vyšiel, hoci ja som nepochyboval o tom, keď som ho videl hrať v Európskej lige či v cyperskej súťaži, že aj tento zápas zvládne. Bol pre nás veľkým plusom. Ale stále to nie je o jednom hráčovi. Je to o tíme, o jeho charaktere a mentálnej sile."

V tomto duchu povzbudil pred predĺžením aj Milana Škriniara, ktorý si v závere nešťastne strelil vlastný gól. „Futbal je o chybách aj vo veľkých zápasoch. Povedal som mu, že ak prehráme, prehráme ako tím, a ak vyhráme, vyhráme opäť ako tím.“

O víťazstve rozhodol ďalší skúsený futbalista, Hubočanov spoluhráč z Omonie Nikózia – Michal Ďuriš. Strelil siedmy gól v reprezentačnom drese, určite najdôležitejší, lebo päť ich dal v prípravných zápasoch a jeden pridal nedávno v Izraeli v Lige národov.

„Dal som gól, na ktorý budem celý život spomínať,“ tvrdil 32-ročný útočník, ktorý rozhodol desať minút pred koncom predĺženia a stal sa hrdinom barážového zápasu.

„Do mužstva sa vrátila víťazná mentalita, ale nesmieme zabudnúť ani na trénera Pavla Hapala, ktorý má tiež podiel na tom, že si po štyroch rokoch opäť zahráme na Eure.“

Severné Írsko - Slovensko Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Nástup na súboj Severné Írsko - Slovensko.

Postup prinesie do pokladnice SFZ dôležitú prémiu – 9,25 milióna eur, čo je o 1,25 milióna viac ako pred štyrmi rokmi po postupe do Francúzska. Rozdelenie týchto peňazí je jasné.

„Tretinu si rozdelia hráči a členovia realizačného tímu, ďalšia pôjde na náklady, ktoré sú spojené s účasťou na šampionáte a poslednú investujeme do rozvoja, v predchádzajúcom období išli viac ako tri milióny do akadémií a v tomto trende chceme pokračovať,“ uviedol Kováčik.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Hubočan