Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čaká ich súboj so susedom či silní Španieli. Pozrite si, ako Slováci oslávili úspech

Štyri finálové zápasy play off skompletizovali vo štvrtok večer zoznam účastníkov EURO 2020 vo futbale, ktoré sa pre pandémiu koronavírusu uskutoční s ročným sklzom v termíne 11. júna - 11. júla 2021.

13.11.2020 07:24
debata
Severné Írsko - Slovensko Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Nástup na súboj Severné Írsko - Slovensko.

Reprezentanti Slovenska sa po vyradení Severného Írska stali štvrtým účastníkom E-skupiny, v ktorej na nich postupne čakajú zápasy s Poľskom (pondelok 14. júna o 18.00 h v Dubline), Švédskom (piatok 18. júna o 15.00 h v Dubline) a Španielskom (streda 23. júna o 18.00 h v Bilbau).

Otvárací duel 16. ME sa uskutoční v piatok 11. júna o 21.00 h na Olympijskom štadióne v Ríme medzi Tureckom a Talianskom. Rozhodol o tom už vlaňajší novembrový žreb finálového turnaja v Bukurešti, po ktorom zostali voľné posledné štyri okienka.

Tie vyplnili úspešní štyria „barážisti“ z jednotlivých divízií Ligy národov – Maďarsko (A), Slovensko (B), Škótsko © a Severné Macedónsko (D). Slováci si na ME zahrajú druhýkrát v histórii.

VIDEO: Pozrite si postupové oslavy slovenských futbalistov v šatni

Video

Na EURO 2016 pod vedením kouča Jána Kozáka st. prenikli do osemfinále, v ktorom podľahli Nemecku 0:3. Celkovo to bude ich tretia účasť na veľkom turnaji, na MS 2010 v Juhoafrickej republike tiež stroskotali v osemfinále.

Obhajca titulu Portugalsko sa v atraktívnej F-skupine stretne s Nemeckom, Francúzskom a víťazom play off A-divízie, ktorým sa stalo Maďarsko. Francúzi sú úradujúci majstri sveta a dvojnásobní majstri Európy a Nemci vyhrali kontinentálny šampionát trikrát.

Česi, ktorí od osamostatnenia doteraz ani raz nechýbali na ME, budú v D-skupine čeliť rovnako ako v kvalifikácii Anglicku, resp. Chorvátsku a víťazovi play off C-divízie Škótsku. Fínsko, ktoré zažije premiéru na ME, si v B-skupine zmeria sily s Dánskom, Ruskom a Belgickom.

Najlepší slovenskí legionári Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Meno: Marek Bakoš. Kluby v zahraničí: Viktoria...

V C-skupine sa predstavia Holandsko, Ukrajina, Rakúsko a víťaz play off D-divízie, ktorým je Severné Macedónsko. Taliani a Turci majú v A-skupine za súperov ešte Švajčiarsko a Wales.

Šampionát by sa mal po prvý raz uskutočniť v 12 mestách a vyvrcholiť by mal finálovým duelom v nedeľu 11. júla v Londýne vo Wembley. Revolučný paneurópsky model zvolila UEFA na počesť šesťdesiateho výročia konania prvých ME, zhoršujúca sa situácia s koronavírusom však môže tieto plány zhatiť.

Európska futbalová únia (UEFA) zvažuje, že šampionát presunie do jednej krajiny, pričom podľa agentúry TASS patrí k najväčším favoritom Rusko, v ktorom sa v roku 2018 uskutočnili majstrovstvá sveta.

Po turnaji vo Francúzsku sa bude druhýkrát hrať s 24 mužstvami v šiestich štvorčlenných skupinách, z ktorých do osemfinále postúpia najlepší dvaja z každej, resp. štyria najlepší tretí.

Päťdesiatjeden zápasov sa bude hrať na 12 štadiónoch. Finále, obe semifinále, jedno osemfinále a tri zápasy Anglicka v skupine v Londýne na Wembley.

V Baku na Olympijskom štadióne to budú tri zápasy skupiny a jedno štvrťfinále, v mníchovskej Allianz Arene tri zápasy Nemecka v skupine a jedno štvrťfinále, na Olympijskom štadióne v Ríme tri zápasy Talianov v skupine a jedno štvrťfinále, na štadióne Krestovskij v Petrohrade tri zápasy B-skupiny (dva ruské) a tiež jedno štvrťfinále.

V amsterdamskej Johan Cruijff ArenA sa uskutočnia tri zápasy Holandska v skupine a jedno osemfinále, na San Mames v Bilbau tri zápasy Španielov v skupine a jedno osemfinále, model s troma zápasmi skupiny a jedným osemfinále platí aj pre bukureštskú Národnú Arénu, budapeštiansku Puskás Arénu, kodanský Parken Stadium, dublinskú Aviva Arena a glasgowský Hampden Park.

Zloženie základných skupín EURO 2020:

  • A-skupina, Rím a Baku: Turecko, Taliansko, Wales, Švajčiarsko
  • B-skupina, Petrohrad a Kodaň: Dánsko, Fínsko, Belgicko, Rusko
  • C-skupina, Amsterdam a Bukurešť: Holandsko, Ukrajina, Rakúsko, Severné Macedónsko
  • D-skupina, Londýn a Glasgow: Anglicko, Chorvátsko, Česko, Škótsko
  • E-skupina, Bilbao a Dublin: Španielsko, Švédsko, Poľsko, SLOVENSKO
  • F-skupina, Mníchov a Budapešť: Maďarsko, Nemecko, Francúzsko, Portugalsko

Ohodnoťte Slovákov proti Severnému Írsku

Hlasovalo 2437 ľudí.

Juraj Kucka

Juraj Kucka

Priemerný výsledok: 9,05 b.

Marek Rodák

Marek Rodák

Priemerný výsledok: 8,68 b.

Ľubomír Šatka

Ľubomír Šatka

Priemerný výsledok: 8,33 b.

Peter Pekarík

Peter Pekarík

Priemerný výsledok: 8,21 b.

Michal Ďuriš

Michal Ďuriš

Priemerný výsledok: 8,03 b.

Milan Škriniar

Milan Škriniar

Priemerný výsledok: 7,89 b.

Tomáš Hubočan

Tomáš Hubočan

Priemerný výsledok: 7,82 b.

Ondrej Duda

Ondrej Duda

Priemerný výsledok: 7,77 b.

Patrik Hrošovský

Patrik Hrošovský

Priemerný výsledok: 7,13 b.

Marek Hamšík

Marek Hamšík

Priemerný výsledok: 6,32 b.

Albert Rusnák, tablo

Albert Rusnák

Priemerný výsledok: 5,69 b.

Róbert Mak

Róbert Mak

Priemerný výsledok: 4,83 b.

Stanislav Lobotka

Stanislav Lobotka

Priemerný výsledok: 3,91 b.

Samuel Mráz

Samuel Mráz

Priemerný výsledok: 3,75 b.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #severoírski futbalisti