Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci chcú porušiť starú tradíciu. Severní Íri však majú výhodu

Vyše tisícke oficiálne povolených domácich priaznivcov na štvrtkovom finále baráže o postup na ME 2021 vo futbale Severné Írsko - Slovensko v Belfaste budú konkurovať dvaja Slováci.

12.11.2020 10:09
Severné Írsko Foto: ,
Radosť futbalistov Severného Írska v zápase proti Bosne.
debata

Kornel Klinga a jeho 11-ročný syn Oliver si však zápas nepozrú naživo vo Windsor Parku, ale doma v Hillsborough pred televíznou obrazovkou. Otec o sebe tvrdí, že nie je veľký fanúšik a že sa teší na futbal bez ohľadu na to, kto zvíťazí.

"Všetci tu podporujú Severných Írov. Pamätám si, že ich fanúšikovia boli vždy najlepší bez ohľadu na to, kam vycestovali. Rozprával som sa však s priateľmi zo Slovenska a tí mi povedali, že Slováci majú veľkú šancu zvíťaziť.

Samozrejme, musí to byť podmienené dobrým výkonom. Záleží aj na tom, aký silný tím dajú Slováci dokopy. Najmä dvaja hráči sú rozdieloví – obranca Martin Škrtel a kapitán Marek Hamšík. Moje znalosti z futbalu však nie sú prehnane veľké, môj syn má väčší prehľad.

Od neho viem, že Severní Íri budú veľmi bojovať o víťazstvo aj preto, že Slováci predtým vyradili Írov," uviedol Kornel Klinga na webe denníka Belfast Telegraph.

Hamšík ako kapitán povedie vo štvrtok večer Slovensko vo svojom 124. zápase na reprezentačnej úrovni, kým Škrtel nemohol naplniť víziu svojho návratu do najcennejšieho dresu pre svalové zranenie.

Rodina Klingovcov žije už 16 rokov v Severnom Írsku a dobre pozná miestne pomery aj nepríjemné novembrové počasie. A práve to môže byť rozdielový moment v prospech domáceho tímu.

„Je to severoírska výhoda, lebo sú zvyknutí na počasie. Aj teraz je vlhko, chladno a prší,“ podotkol Klinga.

Jeho syn sa netají tým, že fandiť bude Slovensku. Brankár žiackej kategórie v mužstve Hillsborough Boys FC je na klubovej úrovni fanúšik Tottenhamu, ale na reprezentačnej má na rozdiel od otca vyhranený názor.

„Teším sa na zápas a verím, že Slovensko zvíťazí. Mohlo by sa to skončiť 2:1. Podľa môjho názoru je najlepší slovenský hráč Milan Škriniar. Je to skvelý obranca,“ myslí si Oliver Klinga.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
5. Marek Rodák (FC Fulham) - 6 miliónov eur

Chlapec navštevuje základnú školu Ballycarrickmaddy a v súvislosti s kľúčovým bojom o účasť na budúcoročnom kontinentálnom vrchole sa pochválil:

„Budem jediný v triede, ktorý bude fandiť Slovákom. Podporím aj Severných Írov, ale až na majstrovstvách Európy. To ak by sa im vo štvrtok podarilo postúpiť,“ dodal nádejný brankár pre Belfast Telegraph.

Štvrtkový súboj Severné Írsko – Slovensko v Belfaste sa začne o 20.45 h SEČ a ako hlavný rozhodca ho povedie Nemec Felix Brych.

Na čiarach mu budú pomáhať krajania Mark Borsch a Stefan Lupp. Z doterajších štyroch vzájomných zápasov sa dvakrát z víťazstva tešili Slováci, jeden súboj sa skončil remízou a jeden víťazstvom Severných Írov.

"Veľmi potrebujeme toto víťazstvo. Chceme podať dobrú správu o našom futbale a vyčariť úsmev na tvárach fanúšikov. Futbal to má vo zvyku robiť a my si ctíme tieto zvyky.

Najdrahší severoírski futbalisti Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
5. Paddy McNair (FC Middlesbrough) - 2,8...

Párkrát sa nám už podarilo zabrať v zápasoch, v ktorých išlo o všetko. Vezmeme zodpovednosť na svoje plecia aj tentoraz a dokážeme to," burcuje tréner Severných Írov Ian Baraclough na webe UEFA.

"Severné Írsko má dobre organizovanú defenzívu, cez ktorú sa len ťažko preniká. Zároveň dokážu byť veľmi rýchli v prechode do útoku.

Je ťažké im streliť gól, lebo majú dynamických a agresívnych hráčov. Musíme byť dobre pripravení a aj budeme. Sme všetci pozitívne naladení," kontroval kapitán Slovákov Marek Hamšík.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko - Severné Írsko #baráž ME 2020