Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci hrajú vabank. Čaká ich rozhodujúca bitka v Belfaste

Slovenskí futbalisti sa doteraz kvalifikovali na šampionát len dva razy. Na svetový do Afriky 2010 a európsky do Francúzska 2016. Vždy si definitívny postup vybojovali na súperovej pôde. Najprv v Chorzówe, potom v Luxemburgu.

12.11.2020 06:00
Hamšík, Foto: ,
Gólová radosť kapitána slovenskej reprezentácie Mareka Hamšíka. Bude sa takto tešiť so spoluhráčmi aj v Belfaste?
debata (1)

Dnes do tretice hrajú vabank. Čaká ich rozhodujúca bitka v Belfaste. Rozhodne, kto sa predstaví na budúcoročnom Eure. Severní Íri? Slováci? Už večer bude všetko jasné.

„Taký zápas sa často nehrá. Pre hráčov to bude sviatok i česť,“ tvrdí tréner Štefan Tarkovič. Aspoň v čomsi má jednoduchú situáciu. Svojich zverencov nemusí vôbec motivovať. Všetci tvrdia, že dnes urobia maximum.

Severní Íri nie sú futbaloví šampióni, ale hrajú poctivý a bojovný futbal a už neraz s ním slávili úspechy. Momentálne sa im príliš nedarí, ale súboj v semifinále baráže na pôde Bosny a Hercegoviny zvládli. Hoci až na penalty. Podobne ako naši v súboji s Írskom.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
5. Marek Rodák (FC Fulham) - 6 miliónov eur

Tarkovič tvrdí, že súpera má dokonale zmapovaného a nemal by ho v ničom prekvapiť. "Je to súper, ktorý má dobre organizovaný tím i prepracovanú defenzívu. Má kompaktné mužstvo, je charakteristický prísnou organizáciou hry. A na ostrovný tím aj celkom slušne kombinuje.

Nechýbajú mu hráčske individuality. V prechode do útoku má šikovných, rýchlych, nebezpečných hráčov," tvrdí tréner, ktorého čaká veľká premiéra.

Už raz na lavičke Slovákov sedel, bolo to po odstúpení Jána Kozáka, keď zaskakoval v zápase vo Švédsku 16. októbra pred dvoma rokmi. Išlo len o prípravu, ktorá sa skončila remízou (1:1).

„Vidím teraz paralelu medzi Slovenskom a Severným Írskom, pretože aj náš súper prehral dva posledné zápasy v Lige národov o gól, ako my postúpil do finále play off cez penaltový rozstrel,“ pokračoval Tarkovič.

Zároveň však pripomína, že jeho zverenci sa musia sústrediť najmä na svoj výkon.

"Ten bude rozhodujúci. Dôležité bude, aby sme boli na stretnutie dobre nastavení a presadili sa našimi silnými stránkami.

Pôjdeme vlastnou cestou a ak k zápasu pristúpime maximálne zodpovedne, dodržíme všetko, na čom sa dohodneme, budem spokojný. Šance vidím 50 na 50 a verím v náš úspech."

Severní Íri si veria. Ich tréner Ian Baraclough dúfa, že v šiestom zápase na lavičke sa konečne dočká prvého víťazstva.

„Všetky sily teraz koncentrujeme na stretnutie so Slovenskom. Je to zápas, v ktorom sme schopní vyhrať, ak urobíme v príprave všetko, ako máme a dobre sa na súpera pripravíme,“ vyjadril sa na zväzovej stránke.

Tarkovič po odvolaní svojho predchodcu Pavla Hapala a nastúpení do novej funkcie mobilizoval sily, oslovil všetkých hráčov, ktorí prichádzali do úvahy a z nich sa napokon sformoval 25-členný káder.

"Všetci hráči, ktorí na zraz pricestovali, sú odhodlaní odovzdať dnes maximum. Chceme priniesť fanúšikovi pozitívnu energiu, byť tímoví a ukázať veľké srdce.

Verím, že v našej hre sa neprejavia nijaké slabiny, ktoré by nám zabránili zápas zvládnuť," vyhlásil Tarkovič.

Môže to byť kľúčové stretnutie aj pre jeho ďalšie pôsobenie v národnom tíme. Zatiaľ dostal poverenie viesť ho len na tri novembrové zápasy.

Po Severnom Írsku čaká jeho tím ešte záver v Lige národov. Stretne sa so Škótskom v Trnave (15. 11.) a s Českom v Plzni (18. 11.).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #ME 2020 vo futbale #Štefan Tarkovič #slovenskí futbalisti