Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Írske a slovenské problémy sú podobné. Ale Slováci sú úspešnejší

Pred zápasom roka slovenských futbalových reprezentantov optimisticky vyznieva konštatovanie, ktoré by ich mohlo povzbudiť a zdvihnúť aj ich sebavedomie. So Severnými Írmi má Slovensko plusovú bilanciu. A keď išlo o ostré kvalifikačné zápasy, naplno bodovalo.

11.11.2020 17:40
Slovenskí futbalisti, Foto: ,
Slovenskí futbalisti.
debata

Slováci prehrali len raz v príprave a hneď v úvodnom vzájomnom súboji. Pred jedenástimi rokmi si práve proti tomuto súperovi a na jeho pôde otvorili cestu na svetový šampionát do Juhoafrickej republiky.

V tom pamätnom súboji s deviatkami v dátume (9. 9. 2009) nastúpili dvaja hráči, ktorí sú aj v súčasnom Tarkovičovom kádri – obranca Peter Pekarík a stredopoliar Vladimír Weiss.

Vtedy devätnásťročný mladík Weiss sa zaskvel skvelou akciou, vyzvŕtal Evansa, naservíroval loptu Šestákovi, ktorý otvoril skóre. „Na 99 percent to bol Vladov gól. Urobil to výborne,“ tvrdí o tejto akcii Stanislav Šesták.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
5. Marek Rodák (FC Fulham) - 6 miliónov eur

Otec mladého futbalistu Vladimír Weiss starší, ktorý viedol slovenský výber, mal potom šťastnú ruku ešte raz. V 65. minúte vytiahol z lavičky Hološka a ten už o necelé dve minúty spečatil triumf Slovákov vo Windsor Parku.

„Tréner ma posielal na ihrisko so slovami, aby som pridal druhý gól a keď ho dám, aby som bežal hneď k nemu. Splnil som to do bodky, strelil som gól a utekal za trénerom. Bola to obrovská radosť,“ spomína Hološko.

Samozrejme, za jedenásť rokov sa situácia v oboch tímoch zmenila, hoci až štyria súčasní hráči súpera si zahrali vtedy v zápase so Slovákmi.

A jeho aktuálna situácia sa až nápadne ponáša na slovenskú. V kvalifikácii ME skončili Severní Íri v skupine tretí, postúpili zo semifinále baráže na penalty a teraz horia v skupine Ligy národov, v ktorej sú poslední a hrozí im zostup z druhej divízie.

V tomto roku majú nového trénera, ktorý však viedol mužstvo – na rozdiel od Štefana Tarkoviča, ktorého čaká premiéra – už v piatich zápasoch.

A aj Severní Íri majú svojho Hamšíka. Je ním stredopoliar Steven Davis, ktorý aktuálne pôsobí s glasgowskom Rangers. Má na konte 122 štartov v národnom tíme. Slovenský špílmacher o jeden viac.

Tréner Ian Baraclough predtým viedol výber do 21 rokov.

Splnil síce prvú úlohu a jeho tím v semifinále baráže vyradil nepríjemnú Bosnu a Hercegovinu na jej pôde, hoci len v penaltovom rozstrele (zápas sa skončil 1:1), ale z doterajších piatich stretnutí sa ani raz netešil z víťazstva (dve remízy, tri prehry).

Severní Íri majú problém streliť gól – v piatich zápasoch dali tri.

Najdrahší severoírski futbalisti Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
5. Paddy McNair (FC Middlesbrough) - 2,8...

„Íri sú nepríjemný súper. Sú dobrí v defenzíve, dať im gól je problém. Ich prednosťami sú kompaktnosť, tvrdosť, odolnosť. Bude veľmi náročné ich zlomiť,“ pripomína slovenský kapitán Hamšík.

Tréner Baraclough má v tíme takmer výlučne hráčov z ostrovov. Väčšina hráva v Anglicku, šiesti v najvyššej súťaži, ôsmi v druhej lige a štyria v tretej.

Ďalších sedem pôsobí v Škótsku. Len útočník Kyle Lafferty hráva v druholigovej talianskej Reggine.

Bilancia súperov
6. 2016 Slovensko – S. Írsko 0:0 Trnava príprava    
9. 9. 2009 S. Írsko – Slovensko 0:2 Belfast kval. MS 2010    
6. 9. 2008 Slovensko – S. Írsko 2:1 Bratislava kval. MS 2010    
25. 3. 1998 S. Írsko – Slovensko 1:0 Belfast príprava    

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #ME 2020 vo futbale #Štefan Tarkovič #slovenskí futbalisti