Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nerobme z Írov majstrov sveta a zvýšme nasadenie o 200 percent

Sedí slovenským futbalistom ostrovný futbal? Aké sú ich šance v zajtrajšom stretnutí proti Severnému Írsku?

11.11.2020 08:00
Peter Pekarík, Shane Ferguson Foto: ,
Futbalisti Slovenska majú z ostrovných mužstiev najpriaznivejšiu bilanciu so Severným Írskom. Naposledy sa však ich vzájomných zápas skončil v júni 2016 v Trnave bezgólovou remízou. Na snímke sa Peter Pekarík snaží odcentrovať cez Shana Fergusona.
debata (1)

Galis: Slováci sú kreatívnejší

Ešte vo federálnych časoch prevládal názor, že jednoduchý, bojovný, dôrazný, agresívny štýl, aký preferujú tímy z ostrovov, československým futbalistom príliš nesedí. Teraz väčšina odborníkov tvrdí, že je pre Slovákov prijateľnejší ako kombinačný a technický futbal.

"Myslím si, že s ostrovanmi dokážeme odohrať vyrovnanú partiu a byť aj úspešní. Dokonca si trúfam povedať, že nám ich štýl vyhovuje. Nerobme z Írov majstrov sveta. Budú bojovať, hrať tvrdo, oduševnene, obetavo, ale naša kreativita je na vyššej úrovni.

Ale, samozrejme, len tá nestačí. Dôležité bude aj nasadenie. A to musí byť v porovnaní s Izraelom o dvesto percent vyššie," domnieva sa bývalý tréner slovenskej reprezentácie Dušan Galis.

Zápas Slovensko - Írsko objektívom fotografov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Na snímke zľava Marek Hamšík a brankár Marek...

Svoje tvrdenie môže oprieť aj o konkrétnu skúsenosť. V októbri 2006, keď sedel na lavičke národného tímu, vybojovali jeho zverenci najvyššie víťazstvo v ére samostatnosti nad mužstvom z ostrovov – a ešte na jeho pôde. Rozdrvili Wales 5:1.

"Mali sme vtedy dobré a vyvážené mužstvo, bolo v ňom dosť skúsených hráčov. Pôsobili v zahraničí a na rozdiel od väčšiny súčasných futbalistov aj pravidelne hrávali vo svojich kluboch. V tíme vládla pohoda.

Pritom v drese súpera boli viaceré známe mená – napríklad Bellamy či Bale, ktorý nám dal aj jediný gól. Problém vidím v tom, že ak hráč sedí len na lavičke, sotva môže potom tréner od neho čakať geniálny výkon," pripomína Galis, ktorému po zápase venoval dres tréner John Toshack.

Mucha: Hra ostrovanov sa mení

Štatistiky však potvrdzujú, že úspešnosť Slovákov v zápasoch s ostrovanmi je veľmi nízka. Proti Severným Írom ich čaká 25. súboj s ostrovným súperom, ale zatiaľ si pripísali len štyri víťazstvá (osem remíz a dvanásť prehier).

Kadiaľ teda vedie cesta k úspechu v Belfaste? „Nebáť sa súbojov, vyhľadávať ich, presadzovať sa individuálne, lepšou technikou a kombináciou, využívať narážačky, to všetko na súpera platí,“ vraví Galis.

Optimisticky vyznieva aspoň fakt, že hoci majú Slováci s ostrovnými mužstvami výrazne mínusovú bilanciu, Severní Íri sú výnimkou. V oboch prípadoch, keď išlo o kvalifikačné body, slovenský tím nad nimi vyhral. Na horúcej pôde v Belfaste si dokonca Ján Mucha udržal čisté konto a Weissov tím si otvoril cestu na svetový šampionát.

Úspešný brankár v debate na tému ostrovný futbal upozorňuje na dôležitú skutočnosť. "Tímy z ostrovov sú stále špecifické, ale aj ich hra sa mení, už to nie je taká klasika ako pred desiatimi-dvadsiatimi rokmi.

Aj ich futbal sa približuje kontinentálnemu európskemu, už to nie je len nakopávanie lôpt a množstvo súbojov. Samozrejme, občas cítiť, že svoj futbal majú v génoch, ale usilujú sa hrať aj viac kombinačnejšie, platí to aj o Severných Íroch, ktorých som nedávno niekoľkokrát videl."

VIDEO: Čaká nás zápas roka, burcuje Marek Hamšík pred barážovým finále

Video

Mucha však pripúšťa, že ich spôsob hry každému nevyhovuje. „Sú to nepríjemné mužstvá, hrajú silovo, bojujú. Je vždy dobré, ak im nedáme často loptu a prinútime ich veľa behať. To nevyhovuje nielen im. Máme kvalitu na to, aby sme to dokázali, dobre kombinovali a po krídlach boli nebezpeční.“

Jeden zápas rozhodne o všetkom

Pred októbrovým súbojom s Írskom v semifinále baráže vyšiel Muchovi tip úplne presne. Očakával bezgólovú remízu a slovenský postup na penalty. To sa aj stalo.

"Aj teraz to môže byť podobné a vôbec by som sa nehneval, keby sme postúpili, hoci po remíze a opäť na strely zo značky pokutového kopu. Nečakajme hladký vývoj a výhru 3:0, hoci by sme si to všetci želali.

A ani by som neporovnával vo všetkom s nedávnym zápasom s Írskom. Máme nové vedenie tímu, nového trénera a zmeny budú akiste aj v zložení mužstva. Navyše nebudeme hrať doma, ale na pôde súpera," pripomína Mucha.

Galis sa domnieva, že Slovensko môže vyhrať a postúpiť, pokiaľ nastúpi na zápas absolútne koncentrované, výborne pripravené a bojovne naladené.

"Hráči si musia uvedomiť, že v jednom zápase sa rozhoduje o všetkom, bude to futbalová vojna a výhra nepríde ľahko. Také osobnosti tohto mužstva ako Hamšík, Škriniar, Lobotka musia ukázať kvalitu a byť lídrami.

Nesmieme nič podceniť, ale domnievam sa, že na postup máme, verím, že po posledných výkonoch a kritike si hráči uvedomujú, že srandy už bolo dosť a treba maximálne zabrať a pre víťazstvo Slovenska urobiť maximum," uzatvára Galis.

Bilancia s ostrovnými mužstvami
Slovensko – Anglicko 6 0 1 5 3:11
Slovensko – Írsko 6 0 5 1 5:6
Slovensko – Severné Írsko 4 2 1 1 4:2
Slovensko – Škótsko 3 1 0 2 3:2
Slovensko – Wales 5 1 1 3 9:10
Celkovo: 24 4 8 12 24:31

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #severoírski futbalisti