Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie je čas rozoberať, čo bolo. Hráči vidia len zápas v Belfaste

"Prežili sme horúci uplynulý týždeň," priznal jeden z najskúsenejších slovenských reprezentantov Peter Pekarík. Na konci októbra oslávil 34. narodeniny a v počte štartov za národný tím sa blíži k magickej stovke.

09.11.2020 13:12
Peter Pekarík Foto: ,
Na snímke zľava hráči slovenskej futbalovej reprezentácie Patrik Hrošovský, Peter Pekarík, asistent trénera Samuel Slovák a hráč Lukáš Pauschek počas úvodného tréningu pred zápasom baráže o EURO 2020 so Severným Írskom.
debata

Pekaríkovi radili spoluhráči v Herthe

Dlho nebolo jasné, či ho Hertha Berlín uvoľní na najbližšie zápasy reprezentačného výberu. Ak by musel putovať slovenský futbalista po návrate do karantény, musel by zostať v klube.

„Dlho sa u nás o tom debatovalo a náš športový riaditeľ vyhlásil, že ak by nastala situácia ako v Brémach, kde miestne orgány nariadili karanténu všetkým, ktorí sa vracajú zo zahraničia do mesta, ani Hertha by nesúhlasila s mojím uvoľnením. Našťastie, opatrenia v Berlíne nie sú také prísne. Keď sa vrátim, bude mi stačiť 48-hodinový negatívny test. Neistota vládla do minulého štvrtka. A stále platí, že situácia je nejasná, rýchlo sa mení, ale verím, že už ma nečakajú nijaké ďalšie komplikácie,“ vravel slovenský obranca.

Koronavírus sa mu zatiaľ vyhýbal. „Bol som už veľakrát testovaný, prakticky dva razy každý týždeň, pred každým zápasom a všetko bolo v poriadku.“

Pekarík štartoval vo finálovom turnaji MS 2010 a ME 2016 a považoval by za výnimočné, keby zažil aj tretí šampionát.

„V Belfaste nás čaká náročná skúška, najťažší krok. Máme o súperovi veľa informácií. Aj v Herthe mám spoluhráčov, ktorí mali nedávno skúsenosti s našim súperom, nemecký reprezentant Niklas Stark či nórsky brankár Rune Jarstein, obaja mi potvrdili, že nás nečaká nič ľahké, nemôžeme podceniť ani jednu sekundu v zápase,“ zdôraznil.

Teší sa, že sa opäť stretol v tíme s Tomášom Hubočanom. „Keď nebudeme hovoriť o jeho futbalových kvalitách, ktoré sú známe, je to šoumen, ktorý prinesie do šatne veľa zábavy a dokáže ju stmeliť,“ domnieva sa Pekarík.

Rusnák víta Weissov návrat

Slovenskej reprezentácii vyšiel v ústrety americký klub Real Salt Lake City, ktorého dres si oblieka Albert Rusnák. Mal pred sebou ešte v nedeľu zápas, ale Slováka bez problémov uvoľnil.

„Akiste aj preto, že už pred týžňom sa rozhodlo, že nepostúpime do play off. Ale aj keby sme ešte oň bojovali, myslím si, že by som dorazil do Senca takisto už v nedeľu. Aj v klube vedeli, čo nás čaká a boli na to pripravení.“

Rusnák sa domnieva, že Slovensko narazí vo štvrtok na podobného súpera, akým boli nedávno Íri.

„U Severných Írov je na prvom mieste defenzíva, sú v nej dobrí. Z nej vyrážajú do rýchlych protiútokov. Máme ešte chvíľu sa na nich dobre pripraviť, pozrieť si video. Ale bude to zápas o malých detailov, ktoré môžu rozhodnúť,“ pokračoval slovenský ofenzívny stredopoliar.

Podľa neho sa dá využiť veľa vecí, ktoré mužstvo uplatnilo aj v semifinále baráže s Írskom. „Je to ostrovný futbal. Hráči veľa nešpekulujú, neusilujú sa veľa kombinovať, skôr kopnú loptu smerom dopredu a využívajú odrazené lopty,“ pokračoval Rusnák.

Trénera i súčasný realizačný tím pozná. „Keď som prišiel pred rokmi do reprezentácie, bol v nej tréner Ján Kozák a vlastne celý realizačný tím, ktorý je tu aj teraz. Každého dobre poznám, spolupracovali sme. Tréner Hapal skončil, ale to sa vo futbale deje. To čo sa udialo, nie sú pre neho príjemné veci. My však už vo štvrtok hráme dôležitý zápas a nie je veľa času rozoberať, čo sa stalo. Musíme sa teraz pozerať dopredu.“

Rusnák privítal návrat Vladimíra Weissa do mužstva. „Je to ofenzívny hráč, je mu jedno, či hrá vľavo, napravo, v strede, dokáže si svoj priestor nájsť, je silný jeden na jedného a vie niečo utvoriť smerom dopredu. Bude prínosom.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pekarík #slovenskí futbalisti