Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škrtel môže vyvetrať šatňu a buchnúť po stole

So Škrtelom či bez neho? Má sa vrátiť exkapitán do slovenskej futbalovej reprezentácie? Názory na túto otázku sa aj medzi odborníkmi rôznia.

03.11.2020 19:00
Martin Škrtel Foto: ,
Martin Škrtel kraľuje vo vzduchu.
debata

Národný tím si dlhé roky nevedel bez neho nik predstaviť. Strávil v ňom obdivuhodných pätnásť sezón, z toho bol dve tretiny kapitánom.

Uplynuli už dva roky, čo sa rozhodol, že v reprezentácii skončí. Teraz v lete dokonca uvažoval, že veľký futbal definitívne opustí, vráti sa domov. Martin Škrtel, štvornásobný slovenský futbalista roka, bude mať čoskoro tridsaťšesť.

Po dvoch rokoch, aj po nemastnom-neslanom minuloročnom rozlúčkovom zápase, si slovenský futbal spomenul, že mu chýba líder Škrtelovho typu.

S myšlienkou pozvať ho do reprezentácie koketoval už tréner Pavel Hapal, teraz ju dotiahol do reálnych kontúr jeho nástupca Štefan Tarkovič.

Slováci, ktorých hodnota najviac klesla Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Stanislav Lobotka (Neapol)
Aktuálna...

"Martin má momentálne problémy so stehenným svalom, uvidíme, či nastúpi v najbližších zápasoch za svoj klub.

Rozhodol sa však, že ak mu to zdravotný stav dovolí, stane sa opäť súčasťou reprezentačného mužstva. Je teraz v podobnej pozícii, ako hráči, ktorí sú v karanténe. Preto sa ocitol medzi náhradníkmi.

Pre mňa je podstatné, že prejavil záujem reprezentovať," vysvetlil Tarkovič, ktorý pôsobil ako asistent trénera Jána Kozáka v jeho úspešných rokoch v reprezentácii.

Škrtel vo forme z toho obdobia by mu do koncepcie akiste zapadol.

Škrtela viedol v reprezentačnom tíme aj Ján Kocian, ktorý navyše patril v čase aktívnej futbalovej kariéry k špičkovým stopérom.

Škrtelove kvality nespochybňuje, ale neprikláňa sa k jeho návratu do tímu.

"Dva roky sme po Ďuricovi a Škrtelovi skúšali novú stopérsku dvojicu. Budovali sme sebavedomie ich nástupcov, ktorí ich mali nahradiť, ale teraz máme skonštatovať, že na to nestačia a musí sa vrátiť hráč, ktorý sa už dávno rozlúčil s reprezentačným dresom.

Toto nie je podľa mňa dobrý trend v budovaní mužstva," domnieva sa Kocian.

Podľa neho je tiež otvorená otázka, či bude Škrtel aj po najbližších stretnutiach pôsobiť v tíme.

"Všetka česť, Maťo nepochybne jeden zápas v reprezentácii zvládne. Určite by spravil v šatni aj trochu poriadok, treba v nej vyvetrať. Podľa mňa chýba niekto, kto buchne po stole.

Čo však potom? Čo ak vyhráme v Belfaste a postúpime? Bude pokračovať v reprezentácii? Máme s ním rátať aj o rok na majstrovstvách Európy?

Alebo budeme na jeho poste pripravovať zasa niekoho iného. Máme Škriniara, Vavra, Hancka, Valjenta, Niňaja a neviem, koho ešte.

Tréneri ich chystali postupne na to, že budú lídrami nového tímu. Toto nie je systémový krok, ale nie príliš šťastný zásah do tímu," zdôraznil Kocian.

Bohaté trénerské skúsenosti má aj Peter Zelenský, bývalý reprezentant a osobnosť Trnavy i Bohemiansu.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juraj Kucka (Parma) - 4 milióny eur.

"Zažil som Škrtela ako Galisov asistent a už vtedy bolo jasné, že je to profík. Keď vyjde na ihrisko, chce vždy vyhrať.

Taký typ Ramosa v našich podmienkach. Neťahal by som ho späť nasilu do mužstva, neprehováral ho, ale keď on sám bude o tom presvedčený, prečo nie? Nebude prvý futbalista, ktorý si rozlúčku a návrat rozmyslí."

Zelenský sa domnieva, že si kompetentní ľudia musia položiť otázku, či máme momentálne na Slovensku takéhoto iného hráča.

"Ak áno, treba Škrtelovi poďakovať a hotovo. My však takého hráča na jeho poste nemáme. A aj podľa mňa je dôležité, aby v tíme, v kabíne bola taká osobnosť.

Keď som vstúpil do šatne Trnavy a boli tam Adamec, Kuna či Dobiaš, stačilo, aby sa na mňa niektorý z nich len pozrel a už nič nemusel hovoriť.

Už som mal obavy, že som spravil niečo zlé. Kto to nezažil, ťažko to môže hodnotiť. Autoritu, ktorá má pred ostatnými rešpekt, potrebuje každé mužstvo," uzavrel Zelenský.


LIGA NÁRODOV 2020/2021

B-DIVÍZIA

Skupina B2

Konečná tabuľka 2. skupiny:
    Z V R P S B
1. Česko 6 4 0 2 9:5 12
2. Škótsko 6 3 1 2 5:4 10
3. Izrael 6 2 2 2 7:7 8
4. SLOVENSKO 6 1 1 4 5:10 4

Výsledky

4. septembra (20.45)
Škótsko – Izrael 1:1
Slovensko – Česko 1:3

7. septembra (20.45)
Česko – Škótsko 1:2
Izrael – Slovensko 1:1

Program

11. októbra (20.45)
Izrael – Česko 1:2
Škótsko – Slovensko 1:0

14. októbra (15.00)
Škótsko – Česko 1:0
Slovensko – Izrael 2:3

15. novembra (15.00)
Slovensko – Škótsko: 1:0
20.45 Česko – Izrael 1:0

18. novembra (20.45)
Česko – Slovensko 2:0
Izrael – Škótsko 1:0

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Škrtel #Ján Kocian #ME 2020 vo futbale #Štefan Tarkovič #slovenskí futbalisti #Peter Zelenský