Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Už sme v slabšom koši. Mužstvo pomýlilo skóre po polčase

Bývalí špičkoví slovenskí futbalisti neskrývali sklamanie z výkonu i výsledku národného tímu proti Izraelu, v ktorom podľahol v Trnave 2:3.

15.10.2020 17:47
Slovensko, futbal Foto: ,
Slovenskí futbalisti počas zápasu s Izraelom.
debata (4)

Jurkemik: Umožnili sme súperovi, aby vyhral

Bývalý tréner slovenskej reprezentácie Ladislav Jurkemik sa domnieva, že slovenskí futbalisti nie sú dobre trénovaní.

"Dva kroky doľava, dva doprava, takto vydržia hrať aj seniori. Futbal je však o behaní a pohybe. Pre našich najlepších hráčov by nemal byť problém odohrať na úrovni každý tretí deň zápas a ešte sa naň aj tešiť.

Majú zabezpečenú perfektnú regeneráciu, podmienky, lepšie aké boli pred tridsiatimi rokmi. Platí, keď nemáš natrénované, nemáš ani silu a keď nemáš silu, nefunguje optimálne ani mozog," zdôrazňuje majster Európy 1976.

Jeho spoluhráč z belehradskej zlatej jedenástky Ján Pivarník si myslí, že mužstvo pomýlilo skóre po prvom polčase.

„Viedli sme doma 2:0, čo vyvoláva dojem, že tento zápas musíme už doviesť úspešne do konca, jasne zvíťaziť. Problém bol v tom, že naša hra nebola ani zďaleka taká dobrá. Súper už do prestávky trafil dva razy do žrde a zahodil niekoľko šancí. Naše vedenie bolo šťastné. Nakoniec platilo, aký futbal, taký výsledok,“ tvrdí Ján Pivarník.

Dodal, že momentálne sa reprezentácia nenachádza v období, ako pred niekoľkými sezónami, keď mala pokope kompletný a konsolidovaný ká­der.

„Ocitli sme sa už v inom, slabšom výkonnostnom koši. Prehrali sme so súperom, ktorý takisto nepatrí k špičke. Vyťažil zo šikovnosti a formy svojej opory. Zahavi je hráč, ktorý dokáže rozhodnúť zápas, sledoval som ho aj v čínskej lige a myslím si, že má ešte stále na viac, aby hral len v Eindhovene,“ pokračoval Pivarník.

Jurkemik zdôraznil, že viacerí hráči nenastupujú pravidelne vo svojich kluboch, čo sa prejavilo.

„Chýba im zápasová prax, najmä nemajú potrebné tempo. Mali sme množstvo nepresných prihrávok, každý protiútok sme zabrzdili. Neviem, či ešte nejaký iný súper bude hrať taký otvorený až naivný futbal, ale nevyužili sme to. My sme mu umožnili, aby zvíťazil. Podľa mňa sotva ešte niekde inde vyhrá.“

Najlepší slovenskí legionári Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Meno: Marek Bakoš. Kluby v zahraničí: Viktoria...

Kocian: Severní Íri? Viac nám sedia

Pivarník pripomenul, že máme málo kvalitných hráčov, keď jedna generácia skončí, nevieme ju rýchlo a efektívne nahradiť.

„Nemáme takú stopérsku dvojicu, akou boli Škrtel – Ďurica, ktorí spolu roky hrávali a ich istota v zadných radoch bola cítiť. Ich nástupcovia výkonnostne nedorástli. Dnes už vie každý spracovať loptu, odohrať ju. To je už málo. Chýbajú nám hráči, ktorí sú schopní obísť súpera.“

Jána Kociana, ktorý takisto viedol slovenskú reprezentáciu, prekvapilo v zápase viacero vecí.

"Podľa mňa sme nezareagovali na herný systém súpera, ktorý nás prehrával celý čas v strede ihriska. Z toho si utváral tlak i šance. Zle sme bránili, ale nechcem teraz hádzať vinu na jedného či druhého, bránili sme zle celoplošne, neboli sme kompaktní a Izrael nás dobrou kombinačnou hrou stále prehrával.

Mal však zlý prechod z ofenzívy do defenzívy, bol dosť nedisciplinovaný v bránení, ale to sme využili len raz, keď sme strelili druhý gól," analyzuje bývalý obranca, ktorý bol pilierom čs. mužstva na MS 1990.

Dodáva, že mužstvo malo inak reagovať na situáciu, keď Izrael vyrovnal na 2:2. „Čakal som, že sa zmobilizuje, že si uvedomí, že je doma, že potrebuje vyhrať a zapne. Opak bol pravdou, Izraelčania vycítili šancu a toľko do nás búšili, až dali aj víťazný gól.“

Myslí si, že šance v novembrovom finále baráže proti Severnému Írsku sú vyrovnané.

„Je to súper, ktorý nám môže spôsobom hry viac vyhovovať, ako technické a kombinačne silné mužstvá. Dôležité bude, akých hráčov bude mať tréner k dispozícii, či budú pravidelne hrávať. V tejto komplikovanej koronavírusovej situácii nevieme, čo bude zajtra. Teraz je náročné všetko ustrážiť tak, že sme mali v novembri v kádri všetkých najlepších,“ uzavrel Kocian.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba