Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci si už pred zápasom nekľakli. Predtým to vraj robili kvôli súperom

Pokľaknutie slovenských futbalistov pred zápasom proti Írsku a Škótsku vyvolalo na Slovensku búrku nevôle.

14.10.2020 20:50
futbal, BLM, hráči proti rasizmu
Pokľak hráčov pred zápasom Škótsko - Slovensko, záber z televíznej obrazovky
debata (40)

Do reprezentantov sa oprel aj predseda parlamentu Boris Kollár. Slovenský futbalový zväz kritiku vníma a potvrdil, že viac si už zverenci trénera Pavla Hapala nekľaknú.

Nespravili tak ani pred duelom proti Izraelu.

SFZ pred pár dňami na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook uviedol, že pokľaknutie hráčov je iniciatívou európskej asociácie UEFA, ktorým sa zväz údajne „musel riadiť“. Neskôr však tento post zmazal.

„Pred barážovým zápasom Slovensko – Írsko všetci aktéri na trávniku pokľakli. Išlo o podporu hnutia Black Lives Matter. Bola to aktivita UEFA a všetky barážové duely sa začínali takýmto pokľakom. Organizátorom zápasu bola UEFA a nielen SFZ ale aj írska federácia a všetky ostatné sa týmto rozhodnutím museli riadiť.“

Kauza vyvolala búrku nevôle. Šéf Národnej rady SR naznačil, že hráči by si mali kľaknúť pred pamiatkou vojakov na Slavíne a nie hnutiu Black Lives Matter. Hovorkyňa zväzu následne pre portál Šport24 vyhlásila, že išlo o vec „so súhlasom UEFA“ a nie príkaz.

„Akt sa konal so súhlasom UEFA a prišiel v oboch prípadoch zo strany súperov, ktorí majú v tímoch aj hráčov rôznej pleti a tak slovenskí reprezentanti pokľakli v rámci podpory súpera. SFZ si uvedomuje, že je to citlivá téma aj na Slovensku a v ďalších zápasoch už s takouto podporou neuvažuje,“ povedala hovorkyňa SFZ Monika Jurigová.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Black Lives Matter #slovenskí futbalisti