Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Karhan: Raz to musí prísť. Prečo nie dnes?

Kto sa lepšie vyrovná so septembrovým zlyhaním? Nielen Slováci, ale aj írski futbalisti riešia podobné problémy pred dnešným súbojom v Bratislave.

08.10.2020 09:00
Slovensko, Írsko Foto: ,
Momentka z posledného vzájomného zápasu. Slováci remizovali v Dubline pred štyrmi rokmi 2:2.
debata (1)

Trápi ich slabý minulomesačný vstup do nového ročníka Ligy národov. Ich bilancia je úplne rovnaká ako slovenská. Remizovali v Bulharsku (1:1) a doma podľahli Fínsku (0:1).

Kenny ešte nevyhral

Nový tréner írskych reprezentantov Stephen Kenny, ktorý takmer dva roky viedol výber do 21 rokov, prevzal na jar štafetu po Mickovi McCarthym, ale premiérové zápasy mu veľa radosti neurobili.

„Trošku sme experimentovali, lebo sme chceli vidieť, ako sú na tom hráči pred stretnutím so Slovenskom,“ snažil sa Kenny vysvetliť prehru s Fínskom. Na trénera, ktorý bol pri tíme tri dni aj s cestou, sa zosypala kritika.

„Pred zápasom v Bratislave musíme byť pozitívni. Ide nám o veľa. Chceme hrať na európskom šampionáte,“ motivuje tréner.

V prípade postupu by sa Íri predstavili na Eure doma v Dubline.

Lenže ich posledná bilancia nie je najlepšia. Ani pred koronavírusom neboli často vo svojej koži.

Za rok, od minulého októbra, odohrali šesť zápasov a vyhrali jediný – nad Novým Zélandom (3:1). Tento súboj bol prípravný, v ostatných išlo o body v kvalifikácii ME či v Lige národov.

Súper vždy pred nami

So Slovákmi sa stretli ostrovania v dvoch kvalifikáciách – na ME 2008 a ME 2012. V oboch prípadoch skončili pred slovenským tímom.

V prvom len o bod, ale v druhom, hoci Weissových zverencov nezdolali, nazbierali až o šesť viac ako oni a napokon postúpili z baráže na šampionát.

Proti Írom zažil významnú udalosť Miroslav Karhan, ktorý 12. októbra 2010 nastúpil v Žiline na stý zápas v národnom drese.

Najlepší slovenskí legionári Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Meno: Marek Bakoš. Kluby v zahraničí: Viktoria...

„Odohrali sme s týmto súperom vyrovnané stretnutia a myslím si, že situácia bude podobná aj dnes. Je to otvorené, naše postupové šance sú 50:50. Hrá sa síce v Bratislave, ale výhodu domáceho prostredia mať v podstate nebudeme, keďže v hľadisku nebudú fanúšikovia,“ pripomína Karhan.

V Bratislave bolo viac Írov ako Slovákov

Ak by však mohli prísť diváci do hľadiska, Íri by sa na svojich priaznivcov mohli spoľahnúť. Keď sa prvý raz predstavili na slovenskej pôde, v septembri 2007, postarali sa o raritu.

V hľadisku Tehelného poľa bolo viac Írov ako domácich priaznivcov (Írov vyše 7000, Slovákov 5000).

Pol roka predtým v dublinskom Croke Parku sledovalo zápas týchto tímov 71 297 ľudí, najvyššia návšteva na zápase slovenského mužstva, v ktorom išlo o body a postup.

Viac divákov prišlo len na prípravný zápas Brazília – Slovensko vo Fortaleze (87-tisíc).

Podľa Karhana sa musia Slováci pripraviť na silový futbal súpera.

„Ten Íri tradične preferujú, vychádzajú z anglickej školy. Ešte sme nad nimi nevyhrali, ale raz to musí prísť. Prečo nie práve dnes? Samozrejme, nebude to jednoduché, ale vychádzam z toho, že chalani budú lepšie pripravení ako naposledy,“ uzavrel prognózu bývalý reprezentant.

Vzájomné zápasy
29. 3. 2007 Írsko – Slovensko 1:0 Dublin kval. ME
8. 9. 2007 Slovensko – Írsko 2:2 Bratislava kval. ME
12. 10. 2010 Slovensko – Írsko 1:1 Žilina kval. ME
2. 9. 2011 Írsko – Slovensko 0:0 Dublin kval. ME
29. 3. 2016 Írsko – Slovensko 2:2 Dublin príprava

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Karhan #ME 2020 vo futbale #slovenskí futbalisti #írski futbalisti