Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zápas s Írmi bude, verí Kováčik. Nominácia bez dvoch opôr, Hamšík sa vracia

Slovenská futbalová reprezentácia pravdepodobne nastúpi na budúci týždeň v semifinále baráže EURO 2020 proti Írsku. Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik verí, že zväz ako organizátor dokáže zabezpečiť testy na koronavírus všetkých účastníkov zápasu nie staršie ako 12 hodín. Duel je na programe 8. októbra v Bratislave.

29.09.2020 11:32 , aktualizované: 13:32
Marek Hamšík Foto: ,
Marek Hamšík.
debata (5)

Od 1. októbra sa nebudú môcť konať na Slovensku žiadne hromadné podujatia vrátane športových. Výnimku dostanú akcie, pri ktorých organizátor dokáže zabezpečiť negatívne testy na koronavírus všetkých účastníkov nie staršie ako 12 hodín.

Po svojom pondelkovom zasadnutí o tom informoval ústredný krízový štáb, návrh ešte podlieha definitívnemu schváleniu.

„Pracujeme s variantom, že dokážeme zvládnuť situáciu s 12-hodinovým testom, ale, samozrejme, pracujeme so všetkými variantmi,“ povedal počas utorkovej tlačovej konferencie Kováčik.

VIDEO: Budeme prví v Európe, ktorí zakážu hrať futbalové zápasy, kritizuje opatrenia šéf SFZ Ján Kováčik

Video

Šéf SFZ zároveň skritizoval vládu SR za necitlivý prístup a pokúsi sa obmedzenia zvrátiť:

"Aj s Úniou ligových klubov (ÚLK) považujeme opatrenia krízového štábu za nesprávne, nelogické a diskriminačné. Budeme prví v Európe, kde sa zakáže futbal. Krajiny, kde je oveľa horšia situácia, nič také nespravili.

Nevidíme dôvod, prečo by členovia štábu nemohli vnímať futbal a vôbec šport ako súčasť spoločnosti, ktorá produkuje prostriedky aj do štátneho rozpočtu.

My nie sme partia skautov, ktorá si ide vo voľnom čase zahrať futbal. SFZ zamestnáva 14-tisíc ľudí. Máme viac ako 100-tisíc členov a žiadame kompetentných, aby to prehodnotili a zvážili kroky, ktoré sú vo forme návrhu."

Žiadajú preskúmanie dopadov opatrení

SFZ a ÚLK v spoločnom komuniké zdôraznili, že dosiaľ sa nedokázalo ani jedno ohnisko nákazy na futbalovom zápase. Zároveň žiadajú preskúmať ekonomické, sociálne a spoločenské dopady opatrení. Stanovisko zverejňujeme v plnom znení a bez redakčných úprav:

"SFZ aj ÚLK boli v každom okamihu štátnym orgánom iniciatívne nápomocné svojimi odbornými kapacitami, ako aj návrhmi ako zabezpečiť konanie zápasov tak, aby sa minimalizovala možnosť šírenia nákazy koronavírusom, či už medzi športovcami, alebo aj divákmi.

Do dnešného dňa nám nie je známy žiaden prípad, že by ohniskom nákazy bol futbalový zápas. SFZ zabezpečuje a financuje testovanie v širokej miere práve z dôvodu, aby sa podarilo infikovaných športovcov zachytiť a zabezpečiť striktný postup karanténneho tréningového procesu odsúhlaseného Úradom verejného zdravotníctva.

Už niekoľko mesiacov sa najvyššia futbalová súťaž, Fortuna liga, riadi podrobným manuálom organizácie zápasov, ktorý obsahuje presné postupy prevencie, ako aj reakcie v prípade zistenia pozitívnych nálezov.

Manuál obsahuje množstvo odporúčaní nad rámec aktuálne platných opatrení ÚVZ. Tento manuál sa bez problémov dá v modifikovanej podobe použiť pre všetky súťaže riadené SFZ, ako aj regionálnymi a oblastnými futbalovými zväzmi.

Nevidíme (nielen) pred futbalovou verejnosťou obhájiteľný dôvod na zákaz futbalových zápasov, keď súčasne nie je zakázané navštevovať obchody a gastro prevádzky, používať prostriedky hromadnej dopravy, atď.

Nevidíme obhájiteľný dôvod, aby viac ako 5000 družstiev nemohlo, za splnenia všetkých protiepidemio­logických opatrení, dohrať jesennú časť 400 ligových a pohárových súťaží na všetkých úrovniach dospelých aj mládeže.

V žiadnej krajine EÚ, ako aj v ďalších európskych krajinách, v súčasnosti nie sú rozhodnutím štátnych orgánov zakázané futbalové súťaže, ani v takých, kde je epidemiologická situácia horšia ako na Slovensku. Nijako nestojíme o takéto prvenstvo.

Zákaz futbalových zápasov bude mať zničujúci dopad na viac ako stotisícovú členskú základňu Slovenského futbalového zväzu, na 14 000 ľudí, ktorí sú zamestnaní vo futbale. Postihne nielen profesionálny futbal, ale zásadne aj oblasť mládežníckeho a amatérskeho futbalu.

Celé futbalové hnutie doteraz plne rešpektovalo všetky opatrenia, ktoré štátne orgány prijali, aj napriek faktu, že neraz sa rozhodovalo systémom ‚o nás bez nás‘ vrátane tých najnovších opatrení, ktoré neboli so zástupcami najväčšieho športového zväzu na Slovensku konzultované.

Opäť zdôrazňujeme, že nemáme doteraz nijako preukázané šírenie nového koronavírusu na športových podujatiach, ktoré organizujeme.

Totálny zákaz futbalových zápasov, resp. športových podujatí ako takých, bude znamenať zdecimovanie až likvidáciu slovenského športu. Výrazným spôsobom naruší dôveru futbalovej verejnosti, že štátne orgány prijímajú akokoľvek potrebné protiepidemio­logické opatrenia s dostatkom informácií a so zohľadnením všetkých hľadísk – zdravotných, ekonomických aj sociálnych.

Dôrazne žiadame o pozastavenie týchto opatrení, kým nebudú zohľadnené ich ekonomické, sociálne a spoločenské dopady, ako aj spôsob a výška ich bezodkladnej kompenzácie voči všetkým dotknutým subjektom. Zároveň opätovne vyzývame premiéra SR na stretnutie a začatie konštruktívneho dialógu s najväčším zamestnávateľom v oblasti športu na Slovensku."

Najlepší slovenskí legionári Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Meno: Marek Bakoš. Kluby v zahraničí: Viktoria...

Návrat Hamšíka a legionárov z MLS

Slováci proti Írom môžu počítať už aj s kapitánom Marekom Hamšíkom a legionármi z MLS Jánom Gregušom a Albertom Rusnákom.

Tréner Pavel Hapal v utorok oznámil 26-člennú nomináciu aj na októbrové zápasy v Lige národov v Škótsku a doma s Izraelom, chýbajú v nej zo zdravotných dôvodov brankár Martin Dúbravka aj obranca Dávid Hancko.

Český kormidelník vníma medializované informácie o reálnom ohrození duelu s Írskom pre vládne opatrenia pragmaticky.

"Zaujíma nás to, najmä včerajší večer (pondelok – pozn. red.). Ale ja už som niečo podobné očakával, napríklad, čo sa týka uzavretia hraníc, takže som pricestoval skôr a podrobil sa opakovaným testom. Aj hráči budú minimálne trikrát testovaní a ja verím, že všetko prebehne ako má. Aj že hráči budú negatívne testovaní.

Budeme opäť zavretí v našej bubline, ako v predchádzajúcich zápasoch. Ja sa sústredím na hráčov a mužstvo. Je doba, že sa mení v priebehu pár hodín úplne všetko, treba sa na to nachystať," povedal na utorkovej tlačovej konferencii k nominácii na trio zápasov Hapal, ktorý je pripravený aj na možnosť, že sa duel uskutoční mimo hraníc SR:

„Jediné čo sa s tým dá robiť je, že sa na to musím pripraviť. Budem reagovať na to, čo bude. Verím, že rozhodne zdravý rozum. Zdravie ľudí je to najdôležitejšie, ale v tomto prípade verím, že to odohráme tu a nebudeme musieť cestovať inam.“

V tíme je 26 hráčov, popri troch brankároch 23 hráčov do poľa:

"Nechceme už pripustiť to, čo sa nám stalo minule, keď sa nám museli späť do klubov vrátiť viacerí hráči a ďalší sa zranili už v prvom zápase. Preto sme nomináciu rozšírili, navyše hráme až tri zápasy. Stopercentne verím, že hráči prídu oveľa viac pripravení a s oveľa väčšou motiváciou, pretože tie dva predchádzajúce zápasy boli pre nás sklamaním.

Verím, že toto bude o úplne niečom inom. ‚Američania‘ môžu pricestovať, nie je problém. Dúfam, že už nepríde k ničomu podobnému ako počas minulého zrazu z FIFA, ktorá umožnila z dôvodov karantény hráčom neprísť na reprezentačné zápasy. Všetci hráči sú zdraví a nie je tam žiadny problém."

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Pavel Hapal Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Pavel Hapal.

Vo výbere nie je bývalý kapitán Martin Škrtel, o ktorého návrate sa predtým objavili isté indície. Naopak, nechýba skúsený Róbert Mak:

"So Škrtelom sme komunikovali, z oboch strán to bolo veľmi pozitívne. Má ale zdravotný problém a nemôže sa pripravovať ani v Turecku. Povedali sme si, že sa k tomu ešte vrátime. Mak neodohral takmer nič. Ale v jeho prospech hovorí to, že je jeden z najskúsenejších hráčov, odohral s nami celú kvalifikáciu.

Nemá zdravotné problémy, pripravoval sa individuálne a teraz už štvrtý týždeň s tímom. Je to skúsenosť, ktorá nám môže pomôcť," vysvetlil Hapal, ktorý má Írsko poriadne naštudované.

„Írskeho súpera sledujeme už skoro rok. Mali zmenu trénera. Asi neboli spokojní s posledným zápasom s Fínskom. Je to typický anglický štýl futbalu, húževnatí a agresívni hráči, ktorí nevypustia ani jeden osobný súboj. Sú silní zo štandardných situácií, nečaká nás nič jednoduché,“ dodal.

Róbert Mak. Foto: SITA, Milo Fabian
Róbert Mak Róbert Mak.

Slováci odohrajú semifinále play off s Írmi 8. októbra na bratislavskom Národnom futbalovom štadióne. V prípade postupu do finále nastúpia 12. novembra na pôde víťaza duelu Bosna a Hercegovina – Severné Írsko.

V Lige národov už Slovensko v septembri odohralo prvé dva zápasy, na bratislavskom Tehelnom poli prehralo s rivalom z ČR 1:3, resp. v Izraeli remizovalo 1:1.

Nominácia SR na Írsko, Škótsko a Izrael

Brankári: Marek Rodák (FC Fulham), Dominik Greif (ŠK Slovan Bratislava), Dušan Kuciak (Lechia Gdaňsk)

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň), Martin Koscelník (Slovan Liberec), Milan Škriniar (Inter Miláno), Martin Valjent (RCD Mallorca), Norbert Gyömbér (Perugia Calcio), Denis Vavro (Lazio Rím), Róbert Mazáň (FK Mladá Boleslav), Lukáš Pauschek (ŠK Slovan Bratislava)

Stredopoliari: Marek Hamšík (PFC Ta-lien), Ján Greguš (Minnesota United), Albert Rusnák ml. (Real Salt Lake), Stanislav Lobotka (SSC Neapol), Patrik Hrošovský (KRC Genk), Juraj Kucka (Parma Calcio), Ondrej Duda (1. FC Kolín), Matúš Bero (Vitesse Arnhem), Lukáš Haraslín (US Sassuolo), Jaroslav Mihalík (Lechia Gdaňsk), Róbert Mak (Ferencváros Budapešť)

Útočníci: Róbert Boženík (Feyenoord Rotterdam), Michal Ďuriš (Omonia Nikózia), Ivan Schranz (FK Jablonec)

Program SR v 2. skupine B-divízie LN 2020/2021:

  • 3. kolo, 11. októbra: Škótsko – SR (Glasgow, 20.45)
  • 4. kolo, 14. októbra: SR – Izrael (Trnava, 20.45)
  • 5. kolo, 15. novembra: SR – Škótsko (Trnava, 15.00)
  • 6. kolo, 18. novembra: ČR – SR (Praha, 20.45)
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kováčik #slovenskí futbalisti #írski futbalisti #koronavírus