Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi bez kľúčových opôr, Schick a Souček sú v karanténe. SFZ reaguje

Futbalisti českej reprezentácie sa budú musieť zaobísť v piatkovom zápase Ligy národov bez opôr Tomáša Součeka a Patrika Schicka.

03.09.2020 07:39 , aktualizované: 11:28
Schick Škriniar Foto: ,
Patrik Schick (vpravo) v súboji s Milanom Škriniarom.
debata

Stredopoliar a útočník podľa Sport.cz musia ísť z preventívnych dôvodov do karantény pre blízky kontakt s masérom, ktorý mal pozitívny test na koronavírus.

"Na základe rozhodnutia príslušnej hygienickej stanice boli do karantény umiestnení dvaja hráči A-tímu, ktorí majú negatívne testy, ale prišli do blízkeho kontaktu s pozitívne testovanou osobou.

Konkrétne ide o Tomáša Součka a Patrika Schicka, ktorí s tímom na Slovensko neodcestujú," cituje spomínaný zdroj hovorcu Futbalovéj asociácie ČR Michal Jurman.

Ako dodáva, vedenie reprezentácie sa rozhodlo vyhovieť žiadosti Slavii Praha a do Bratislavy z preventívnych dôvodov neodcestuje ani brankár Ondřej Kolář.

Stredopoliar Slavie Praha Lukáš Masopust napokon odcestoval so zvyškom tímu do Bratislavy.

Všetci hráči, tréneri i členovia realizačného tímu ČR absolvovali v stredu po pozitívnom náleze jedného z masérov ďalšie vyšetrenie, ktoré už žiadny ďalší prípad nákazy neodhalilo. Pre ďalšie testy však Česi museli odložiť odlet na Slovensko zo stredy na štvrtok.

Pre koronavírus v českej reprezentácii viaceré kluby uvažujú nad stiahnutím svojich nominovaných hráčov. Týka sa to najmä Slavie Praha, ktorá mala v pôvodnom výbere trénera Jaroslava Šilhavého až osem futbalistov.

„Zošívaných“ čaká už o tri týždne prvý zápas play off Ligy majstrov, súperom bude Midtjylland alebo Young Boys Bern, v súvislosti s účasťou v LM zaviedol tím prísne pravidlá, aby sa hráči nenakazili.

Tomáš Souček v drese West Hamu. Foto: SITA/AP, Michael Regan
Tomáš Souček Tomáš Souček v drese West Hamu.

Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík na sociálnej sieti potvrdil, že v prípade ďalšieho čo i len jedného pozitívneho testu opustia národný tím všetci hráči úradujúceho českého šampióna.

České médiá však upozorňujú, že kluby by nemuseli so žiadosťou o stiahnutie svojich hráčov uspieť. Septembrový termín je pevne ukotvený v kalendári FIFA a kluby musia uvoľniť futbalistov pre reprezentačné potreby.

Výnimku majú iba pri zranení hráča, alebo keby národný tím hral v krajine, kde by hrozila karanténa v súvislosti s koronavírusovými opatreniami, čo však nie je prípad Slovenska.

Najlepší slovenskí legionári Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Meno: Marek Bakoš. Kluby v zahraničí: Viktoria...

Vedenie FAČR absolvovalo v stredajších večerných hodinách stretnutie so zástupcami Slavie Praha, Sparty Praha a Viktorie Plzeň, ktorých hráči tvoria podstatnú čas národného tímu.

"Spoločne sme sa zhodli na tom, že záujem všetkých strán je rovnaký, to znamená prioritne ochrana zdravia hráčov a realizačného tímu. Výsledkom rokovaní je ďalšie sprísnenie opatrení na reprezentačnom zraze, okrem iného aj rozdelenie hráčov do jednotlivých skupín, pričom jedna z nich bude zložená iba z hráčov Slavie.

Zároveň prišlo po dohode s epidemiológmi k rozhodnutiu, že sa celá reprezentácia v rámci prevencie presunie na Slovensko pozemnou cestou a nie letecky, ako bolo pôvodne v pláne," vysvetlil hovorca FAČR.

Reakcia SFZ

Na situáciu v českom tábore zareagoval aj Slovenský futbalový zväz.

"Vedenie FAČR po zistení o pozitívnom teste na COVID-19 u jedného z členov realizačného národného tímu okamžite informovalo aj predstaviteľov SFZ s tým, že celá česká výprava pôjde na retesty a na Slovensko nepricestuje podľa plánu v stredu 2. septembra, ale až o deň neskôr, teda 3. septembra, ale nie letecky, autobusmi.

SFZ rešpektuje všetky opatrenia a nariadenia v súvislosti s rizikom šírenia koronavírusu, ktoré prijali štátne orgány a inštitúcie a riadi sa nimi. Česká výprava v piatok 4. septembra ráno absolvuje na Slovensku nové testovanie.

Zároveň sa všetky národné federácie riadia aj protokolom UEFA, pod ktorej gesciu zápas Ligy národov Slovensko – Česko patrí," uviedol SFZ na oficiálnom webe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Patrik Schick #slovenskí futbalisti #českí futbalisti #Tomáš Souček #koronavírus